козметичен дерматолог
Козметика

Козметичен дерматолог - Силата на професионалните услуги

Bulgarianbeauty
22 януари 2023г.

През последните десетилетия, хората започнаха да изпробват различни козметични процедури станаха все по-често и това доведе до по-голямо търсене на услугите на професионалист като козметичен дерматолог.

При минимално инвазивните процедури се наблюдава още по-голямо търсене сравнено с хирургичните. През 2019 г. петте най-често срещани нехирургични козметични процедури са инжекции с ботулинов токсин (като ботокс), процедури с хиалуронова киселина, лазерна епилация, нехирургично намаляване на мазнините и фотоподмладяване (IPL).

Всички тези процедури могат да бъдат направени при козметичен дерматолог.
Докато някои дерматолози се фокусират върху медицински проблеми и опасности и болести, свързани с кожата, други избират да се съсредоточат върху естетически проблеми и козметични приложения на дерматологията.

Във втората група професионалисти ще откриете така наречения козметичен дерматолог, чиято практика е по-различна от тази на стандартния дерматолог. Козметичната дерматология е подспециалност на дерматологията и практикуващите често преминават допълнително обучение.

Въпреки това, подспециалността не изисква допълнително удостоверяване или диплома. Всеки лекар дерматолог може да практикува и като козметичен дерматолог.

В днешната статия имаме за цел да ви представим някои от най-популярните процедури, които може да направите при един козметичен дерматолог. Ако тази професионална област представлява интерес за вас, моля останете с нас и четете по-надолу.

Козметичен дерматолог – какви процедури предлага?

козметичен дерматолог

Един козметичен дерматолог може да работи в дерматологични клиники, общи практики или медицински спа центрове.

Някои от предоставяните услуги в сферата на дейност на козметичния дерматолог включват:

 • Коригиране на тена на кожата
 • Изглаждане на бръчки
 • Премахване на косми по лицето или тялото
 • Намаляване на повърхностните мазнини
 • Стягане на кожата
 • Премахване на татуировки
 • Лечение на целулит
 • Лечение на акне и белези от акне

Козметичен дерматолог – инжектиране на ботокс и хиалуронова киселина

козметичен дерматолог

Инжектирането на ботулинов токсин или ботокс в кожата намалява появата на бръчки. Той инхибира освобождаването на ацетилхолин, който е отговорен за свиването на лицевите мускули. Тъй като бръчките се образуват чрез повтарящо се свиване на тези мускули, липсата на ацетилхолин води до временно намаляване на появата на бръчки.

Дермални филъри при козметичен дерматолог

Дермалните филъри са друг вид инжектиране, насочено към увеличаване на младежкия вид на кожата. Вещество се инжектира във вдлъбнатини, линии или бръчки на лицето с почти незабавен ефект като придава обем.

Има няколко вида филъри и трябва да се консултирате с вашия козметичен дерматолог, за да определите кой е най-подходящ за вас:

 • Филъри с хиалуронова киселина
 • Синтетични филъри за бръчки
 • Колагенови филъри за бръчки
 • Автоложни филъри за бръчки, т.е. филъри, направени от собствена мазнина или кръв на пациента

Козметичен дерматолог – процедури за ексфолиране на кожата

козметичен дерматолог

Има много начини за премахване на мъртвите кожни клетки, които иначе могат да се натрупат на повърхността на кожата и да причинят проблеми:

 • Физическото ексфолиране включва нанасяне на абразивно вещество върху лицето, което изстъргва мъртвите повърхностни клетки.

 • Микродермабразиото използва малки кристали, които се използват върху кожата, за да достигнат средния слой на кожата, като изстъргват мъртвите клетки.

 • Химическият пилинг използва химически, обикновено киселинни, вещества за ексфолиране на кожата и се предлага с киселини с различна сила и интензитет

 • Лазерното лечение на кожата ексфолира кожата със светлинна енергия и също така работи за стимулиране на производството на колаген.

Козметичен дерматолог – терапия с интензивна импулсна светлина

козметичен дерматолог

Светлинни лъчи с различни филтрирани дължини на вълната се прилагат върху кожата, за да стимулират производството на колаген. IPL терапията се препоръчва за третиране на пигментни петна, малки паяжини от кръвоносни съдове, например при розацея, малки бенки, бръчки и мимически линии.

При кожни възпаления препоръваме използването на масло от малинови семки.

Козметичен дерматолог – лазерна епилация

Тази процедура използва концентриран лазер за увреждане на космените фоликули, като потиска или забавя бъдещия растеж на косъма. Лазерната епилация забавя възстановяването на космите за дълъг период от време, но не води до трайно обезкосмяване. Това означава, че след време ще се нуждаете от допълнителни процедури за поддръжка на постигнатите резултати.

Козметичен дерматолог – неинвазивно премахване на мазнини

козметичен дерматолог

Тази процедура е предназначена за лечение на упорити джобове с мазнини, които диетата и упражненията не могат да намалят самостоятелно и е необходима допълнителна намеса. Дерматологът ще използва студ, топлина, ултразвукови вълни или инжекции, за да убие целевите мастни клетки, като ги премахне завинаги.

Козметичен дерматолог – премахване на татуировка

Повечето козметични дерматолози сега премахват татуировки с помощта на лазери, които могат да ви отърват от татуировките по-ефективно и безопасно в сравнение с методите, които се използваха в близкото минало.

Вашият опит с посещенията и процедурите при козметичния дерматолог до голяма степен ще зависи от това къде ще посетите своя козметичен дерматолог. Ако те работят в стандартна дерматологична клиника, можете да очаквате сравнително стандартен преглед при лекар, който може да включва или да планира лечение в стая за процедури или манипулационна.

Някои козметични дерматолози обаче работят в медицински спа или козметични центрове, където извършват и контролират набор от козметични процедури в по-луксозна обстановка, подобна на спа.

Ако изберете това преживяване, трябва да попитате спа и козметичните центрове за техните политики по отношение на надзора. Уверете се, че квалифициран дерматолог е на разположение, за да наблюдава процедурата.

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!