лазерна епилация
Грижа

Лазерна епилация | Отговор на често задавани въпроси

Bulgarianbeauty
19 септември 2022г.

Въпреки, че процедурата лазерна епилация съществува от 90-те години, днес тя е по-популярна от всякога. И не е изненадващо защо. Лазерната епилация е ефективен и безопасен начин да се отървете от нежеланото окосмяване по лицето и тялото, което на практика не изисква поддръжка.

Преди първото си посещение в салона за лазерна епилация, имайте предвид, че не всички лазери са създадени еднакви. Има три различни вида: диод, александрит и Nd:YAG.

Диодният лазер е един от най-висококачествените методи и уреди за лазерна епилация. Той има пневматична глава, която засмуква кожата заедно с космения фоликул, за да таргетира всеки косъм по-ефективно.

Александритът е добър вариант за тези с по-тъмни тонове на кожата. Ако имате по-тъмна кожа, рискувате да получите следвъзпалителна хиперпигментация при третиране с други видове лазер.

Но​​ лазерът тип александрит е безопасен, защото осигурява топлината, необходима за унищожаването на космения фоликул, но поради факта, че се използва кристал александрит, дължина на вълната на светлинния лъч е по-малко вероятно да причини хиперпигментация след третиране с този апарат.

Nd:YAG лазерът не генерира много топлина, така че е добър за малки зони като брадичката и горната устна. Този метод обаче отнема повече време за постигане на резултати и те не винаги са дълготрайни.

лазерна епилация

Лазаерна епилация – какво представлява?


За разлика от други методи за обезкосмяване като кола маска, бръснене, епилатор или шугъринг, лазерната епилация е специализирана процедура, която съдейства за трайното премахване на нежеланото окосмяване.

Освен това, ако се използват правилните лазери и предпазни мерки, лазерната епилация също причинява по-малко нараняване на кожата.

quote symbol image
"Техниката работи чрез използване на специфичен тип лазер, който е насочен към пигмента или тъмния цвят на косъма, за да унищожи космените фоликули завинаги."
quote symbol image


Лазерът е насочен към пигмента, светлинната енергия се преобразува в топлина и след това тази топлина уврежда допълнително фоликулите, които са гнездата на космите, а също и околните клетки.

Тези клетки живеят много близо до пигментните клетки в космите, а третирането им с лазер кара косъмът да падне, без да пораства повече.

Тъй като лазерът таргетира пигмент, най-добри резултати се наблюдават при хора със светла кожа и тъмни косми.

Хората с много светли косми най-вероятно няма да видят драматичен ефект, ако такъв въобще има, защото лазерът таргетира тъмен пигмент, а такъв няма при светлите косми.

лазерна епилация

Лазерна епилация – кои са най-популярните зони за третиране?

Бикини зоната, подмишниците и долната част на краката са най-популярните зони за лазерна епилация, предпочитани от жените.

Мъжете, които съставляват 35% потребителите на процедури по лазерна епилация в световен мащаб, най-често търсят професионалистите за премахване на окосмяването от гърба, гърдите и интимната зона.

лазерна епилация

Лазерна епилация – боли ли?

Някои хора намират лазерната епилация не са болезнен процес, но такъв, който определено създава дискомфорт. Но в по-голямата си част усещането е поносимо.

Всичко е много индивидуално и зависи от индивидуалният праг на болка и търпимост. Някои хора сравняват усещането със статично електричество, но усещането все пак варира от човек на човек.

Много хора твърдят, че усещането е неприятно само при първите няколко процедури, а с времето при посещения за поддръжка, процедурите стават все по-поносими. Обезболяващ крем може да се нанесе 20 минути преди процедурата при хора, които са с по-нисък праг на болката.

Лазерна епилация – какво е нужно да се направи преди процедура?

Много е важно да се избягва слънчева светлина и автобронзант. Ако сте на лечение с антибиотици, не забравяйте да изчакате поне пет дни след като приключи лечението.

При повечето хора няма причина да не могат да се подложат на лазерна епилация, но специалистите отбелязват, че бременните жени и тези, които приемат Accutane или каквито и да е лекарства, които ограничават излагането на слънце, не е препоръчително да се подлагат на процедури за лазерна епилация.


Преди процедура е нужно зоната, която ще се третира, да бъде обръсната, за да може лазерът да се насочи директно към корена на косъма, а не към косъма по цялата му дължина.

Ако процедурата ще се прави на части от лицето е нужно да пропуснете грима, или старателно да го отстраните преди самата процедура.

Лазерна епилация – какво се прави след процедура?

Специалистите съветват всеки, които се подлага на процедура за лазерна епилация, да обработва третираната зона като след слънчево изгаряне.

Това означава, че за няколко дни е нужно да не взимате горещи душове или вани и редовно да нанасяте успокояващ и хидратиращ кожата продукт, като например гел с алое вера.

лазерна епилация Избягвайте директна слънчева светлина, за да не настъпи следвъзпалителна пигментация и пропуснете употребата на ретиноиди или алфа хидрокси киселини. Ако ви предстои лятна ваканция с ходене на плаж, най-добре е да отложите процедурите по лазерна епилация за друг сезон.

Между сесиите с лазер е препоръчително да не се обезкосмявате посредством кола маска или с епилатор. Препоръчителният метод за обезкосмяване е със самобръсначка. Задължително е редовното нанасяне на слънцезащитни продукти с поне SPF 30.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!