кератин за коса
Грижа

Кератин за коса | Как да преобразиш косата си

Bulgarianbeauty
18 септември 2022г.

За много жени тайната на гладката, лъскава коса се крие в терапията с кератин за коса. Процесът за изглаждане и „дресиране“ на немирната коса е по-популярен от когато и да е било, но подходящ ли е всъщност за всички?

Какво всъщност представлява употребата на кератин за коса и колко дълго ще продължи ефектът от такава терапия? Има много мистерии около терапиите с кератин за коса, така че в тази статия ние ви предлагаме полезно ръководство, което да отговори на въпросите ви.

Защо е полезно да се използва креатин за коса?

Косъмът се състои предимно от протеини, а креатинът не предоставя пряка подкрепа на производството на протеини в косъма. Въпреки това, консумацията на здравословна, балансирана диета, която включва достатъчно протеини и хранителни вещества, може да подобри здравето на косата.

кератин за коса

Ако имате проблеми с косата си, като наличие на косопад или сухота, е по-добре да се консултирате с дерматолог или специалист по косопад. Те могат да проведат необходимите изследвания и да предоставят персонализирани препоръки, които ще са най-подходящи за конкретния ви случай.

Кератин за коса – какво всъщност представлява кератиновата терапия?

кератин за коса

Терапията с кератин за коса е химичен процес, който изглажда косата коса и я прави по-бляскава. При някои хора косата ще се изправи напълно, докато други типове терапия с кератин за коса действа отпускане и разхлабване на формата на къдриците при хората с много къдрава коса.

Мислете за този тип терапия като за „горно покритие“ за коса. Косата се накъдря, когато най-външният слой на косъма, наречен кутикула, се повдигне. Това позволява на влагата и други фактори на околната среда да проникнат вътре в косъма и да го „надуят“ , правейки го обемен и къдрав.

Когато кератинът проникне в косата чрез специална обработка, кутикулите се изглаждат и косъмът се „запечатва“, като по този начин се предотвратява накъдрянето и накъсването на косата.

Резултатите могат да траят от седмици до шест месеца. Има много различни версии на терапията, които носят различни имена (Brazilian Blowout, Cezanne, Goldwell Kerasilk) и вашият фризьор може да персонализира смес от формулата, която да отговаря на нуждите на вашата коса и да създава търсения от вас ефект.


Някои видове обработка на косата с кератин отделят формалдехид при нагряване, но всички по-нови видове кератинова терапия са без формалдехид.

Кератиновите процедури достигат до космения фоликул и инжектират порестите зони с кератин, който е основен протеин за косата. Косата ви ще изглежда по-здрава, защото всъщност ще бъде такава.


Кератин за коса – какво представлява самият процес?

кератин за коса

Продължителността на времето, необходимо за извършване на кератинова терапия, зависи от формулата, която стилистът използва, както и от текстурата на косата ви и колко коса имате.
Очаквайте посещението ви в салона да продължи от два до четири часа. Когато пристигнете, вашият фризьор първо ще измие косата ви.

След това фризьорът или ще приложи кератиновото третиране върху мократа ви коса и ще остави формулата да напои всеки кичур за около половин час, или фризьорът първо ще изсуши косата ви със сешоар и след това ще приложи терапията.

Всичко зависи от вида на кератиновата терапия и нуждите на косата ви.Обработката на косата е топлинна. На финалния етап, всички кичури се обработват със специална преса за коса, за да се запечата кератина в космите.

Кератин за коса – напълно безопасна ли е кератиновата терапия?

кератин за коса

Формалдехидът е канцероген, но количеството отделен формалдехид при някои кератинови терапии е малко и ако процедурата се извършва в място с добра вентилация и проветряване, тя е безопасна.

Не забравяйте да попитате вашия стилист какъв опит има с извършването на кератинови терапии, защото това е ключов фактор не само дали ще може да постигне търсения от вас резултат за косата, но и дали може да извършва процедурата напълно безопасно.

quote symbol image
"Попитайте вашия фризьор за съставките, които използва и безопасни ли са. Много продукти не съдържат формалдехид, но след нагряване с пресата се образува формалдехиден газ."
quote symbol image

Най-добрият вариант е да изберете кератинова терапия без формалдехид. Освен че този тип кератинови терапии са напълно безопасни, те имат страхотен и дълготраен ефект. Потърсете средства за изправяне, съдържащи глиоксилова киселина като активна съставка.

Кератин за коса – използва ли се за боядисана коса?

Да! За разлика от средствата за химическо изправяне, можете безопасно да обработите боядисаната коса с кератинова терапия без риск от увреждане на косата.

За поддръжка на ефекта и здравето на косата се препоръчва тя да се почиства и хидратира с шампоани и балсами без сулфати след процедурата.

Не се препоръчва употребата на спрейове и сходни продукти за текстуриране на косата, например такива за създаване на ефект „плажни къдрици“ или какъвто и да е вид накъдряне и начупване на косъма.

Кератин за коса – кога не бива да правим кератинова терапия?

Терапията с кератин не се препоръчва за бременни жени. Освен това не е препоръчителна обработка с кератин за всеки тип коса с увредена, ултрафина или накъсана текстура и състояние.

Нужна е консултация със специалист преди извършването на кератиова терапия, за да се анализира състоянието на косата.

В някои случаи кератиновата терапия може да се препоръча на хора с изтъняла коса, за да се заздрави увредения косъм, в други случаи е под-добре да се избегне третирането и първо да се възстанови косата.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!