салицилова киселина за лице
Грижа

Салицилова киселина за лице | Ползи и странични ефекти

Bulgarianbeauty
23 ноември 2022г.

За разлика от някои от съмнителните лекарства за акне, които се рекламират в интернет, съществуват изчерпателни изследвания в подкрепа на салицилова киселина за лице като ефективно лечение на акне.

Най-вероятно това не е първият или последен път, в който ще прочетете за ползите на салицилова киселина за лице в борбата с досадното и неприятно кожно състояние.

Ако някога сте се сблъсквали с акне, готови сме да се обзаложим, че сте опитвали поне един продукт на базата на салицилова киселина, защото това е една от най-разпространените съставки в борбата с него и това не е случайно.

Но тъй като акнето е много сложна тема, няма универсално решение, когато става въпрос за лечението му и дори салицилова киселина за лице не е оптимално решение за всички.

Така че, за да разберете дали салициловата киселина ще работи за вас, вашия тип кожа или вашия тип акне, първо трябва да разберете как действа.

В днешната статия от Bulgarian Beauty ще намерите отговор на всичките си въпроси относно салициловата киселина, за да научите какво прави съставката толкова впечатляваща и как допринася за изчистването на кожата.

Салицилова киселина за лице – какво представлява?

салицилова киселина за лице

В света на ексфолиантите имате повече от няколко опции, от които да избирате в зависимост от това, от което се нуждае кожата ви.

Салициловата киселина е съставка извлечена от кората на върба и е вид химически ексфолиант, наречен бета-хидрокси киселина (известна още като BHA).

quote symbol image
" Преди да обясним как точно действа салицилова киселина за лице, ето кратко пояснение на това как се образуват пъпки. Когато бактериите, остатъците от грима, себумът и мъртвите клетки на кожата се смесят, вътре в порите ви се образува запушване. "
quote symbol image

За разлика от химическите ексфолианти, наречени алфа-хидрокси киселини (AHA), които са водоразтворими и идеални за повърхностно ексфолиране, салициловата киселина е масленоразтворима, което означава, че тя прониква през мазнините и ексфолира дълбоко в порите, за да премахне всички натрупани замърсявания.

Продукт със салицилова киселина за лице работи, като увеличава количеството влага в кожата и разтваря веществото, което кара кожните клетки да се слепват.

Това улеснява отделянето на кожните клетки и предотвратява запушването на порите и образуването на пъпки. Това е причината съставката да е дългогодишен фаворит за тези с мазна и склонна към акне кожа.

Може би сте чували, че салициловата киселина е чудесно средство за лечение на петна от акне, но съставката може да бъде открита и в много други видове продукти, като почистващи гелове и пяни, тонери, серуми и пилинг, които могат да бъдат ефективни за почистване за кожата.

Всеки продукт използва салициловата киселина по свой специален начин и е насочен към решаването на определен проблем в зависимост от кожните проблеми.

Салицилова киселина за лице – ползи

салицилова киселина за лице

Благодарение на уникалните си свойства, салициловата киселина се използва за лечение на редица кожни състояния извън акнето, от брадавици до пърхот. Ето списък на това как точно действа салициловата киселина в полза на кожата:

Ексфолира мъртвата кожа - салициловата киселина е кератолитик и като такава, тя насърчава клетъчния обмен и помага за отстраняването на мъртвите клетки, което от своя страна може да подобри гладкостта на кожата.

Омекотява съдържанието на запушени пори - маслоразтворимата съставка е в състояние да проникне в дълбочина в порите и да разхлаби „лепилото“, което кара клетките на кожата да се слепват.

По този начин салициловата киселина премахва съдържанието на запушените пори, което иначе води до повърхностно акне, както и образуване на бели точки, черни точки и малки червени пъпки.

салицилова киселина за лице

Премахва излишния себум - тъй като салициловата киселина е масленоразтворима, тя може да проникне под повърхността на кожата, за да почисти излишния себум от порите и да намали омазняването. Това от своя страна може да доведе и до минимизиране на порите.

Предотвратява появата на бели и черни точки - не само че салициловата киселина лекува съществуващите пъпки, но и е насочена към премахване на белите и черните точки, като предотвратява повторната им поява.

Бори се с акнето - тъй като е липофилна, салициловата киселина може да проникне дълбоко в порите, за да предотврати образуването на акне в бъдеще.

Минимизира порите - като стягащ продукт, салициловата киселина може да стяга разширените пори.

Предлагат се без рецепта - за разлика от някои продукти за грижа за кожата, продуктите със салицилова киселина се предлагат в повечето козметични магазини, аптеки и дрогерии.

Намалява възпалението - салициловата киселина принадлежи към същия клас медикаменти като аспирина (салицилатите).

Поради противовъзпалителните свойства на салициловата киселина, тя помага за справяне с дразненето, зачервяването и обривите.

Салицилова киселина за лице – странични ефекти

butterfly image

Салициловата киселина е най-подходяща за хора с мазна кожа и повърхностно акне. За хора със суха, склонна към екзема или чувствителна кожа, изсушаващата съставка може да бъде твърде груба и да доведе до дразнене.

Някои от най-честите странични ефекти на салициловата киселина включват суха, пареща и като цяло раздразнена кожа в областите на приложение. Тези странични ефекти са по-чести в началото на лечението, но в последствие отшумяват.

Салициловата киселина може да направи кожата ви по-чувствителна към слънчева светлина и лесно да причини слънчево изгаряне.

Затова винаги трябва да предпазвате кожата си от излагане на слънце, да ограничите максимално излагането на директна слънчева светлина и винаги да използвате и нанасяте регулярно слънцезащитен продукт.

Салицилова киселина за лице – как се използва?

Препоръчителната концентрация на продукта със салицилова киселина варира от човек на човек и трябва да се обсъди с дерматолог, както и колко често да се нанася салицилова киселина. Препоръчва се използването на салицилова киселина в умерени количества, докато се уверите, че кожата ви може да я понася.

Започнете да я нанасяте на всеки няколко дни и следете как реагира кожата ви след всяко приложение. Ако кожата е раздразнена е нужно да си починете ден-два и е важно добре да хидратирате кожата, за да се възстанови.

Що се отнася до използваното количество, важно е да следвате указанията на дерматолога или козметика. Нанесете достатъчно салицилова киселина, за да покриете засегнатата област и я втрийте нежно в кожата

Въпреки че салициловата киселина е често срещана съставка, която е лесно достъпна, има много условности, когато става въпрос за използване на съставката за борба с акнето, така че все пак трябва да се подхожда с повишено внимание. Употребата на салицилова киселина зависи от типа кожа, индивидуалните нужди и колко тежко е акнето.

Докато салициловата киселина е надежден вариант за лечение на повърхностно акне, медикаменти, отпускани по лекарско предписание, може да са необходими за лечение на по-тежкото кистозно акне, така че е най-добре дерматолог да анализира състоянието на кожата ви, за да реши кое лечение би било най-ефективно.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!