Bulgarian beauty - заглавни снимки за статии (11).png
Козметика

Пигментни петна | Бързи и лесни стъпки за отстраняване

Bulgarianbeauty
7 септември 2022г.

Хиперпигментацията е медицински термин, използван за описване на по-тъмни петна по кожата, известни още като пигментни петна.

Тези пигментни петна могат да бъдат резултат от редица фактори, основно прекомерно производство на меланин, което от своя страна може да бъде причинено от всичко - от белези от акне, през увреждане на кожата от вредните слънчеви лъчи, до хормонален дисбаланс.

Ако имате опит с хиперпигментацията, знайте, че не сте сами. Хиперпигментацията е често срещано състояние на кожата и има редица различни възможности за лечение и намаляване на видимостта на досадните пигментни петна. Равномерният тен и сияйната кожа са напълно постижими.

Продължете да четете тази статия, за да научите повече за най-ефикасните възможности за премахване или намаляване на видимостта на пигментни петна, включително продукти, които можете да опитате у дома, какво да очаквате от процедури като микродермабразио и др.

Пигментни петна – изсветляващи кремове

Изсветляващите кремове са лечения без рецепта, са ефективни на базата на активни съставки, и по този начин помогнат за намаляване видимостта на хиперпигментацията. Много от тези кремове се предлагат и в по-силни варианти, но те трябва да бъдат предписани с рецепта от дерматолог.

Обикновено се прилагат веднъж или два пъти на ден, за да помогнат за изсветляване на кожата с течение на времето и постепенно. Локалното лечение за изсветляване също се предлагат под формата на гел.

Често срещаните съставки, намиращи се в продуктите за изсветляване на пигментни петна без рецепта, включват:

  • екстракт от женско биле
  • N-ацетилглюкозамин
  • витамин B-3 (ниацинамид)

Изсветляващите кремове или гелове работят най-добре при плоски петна, като мелазма или старчески петна. Не са толкова ефективни на бенки. Те са ефективни при петна от обезцветяване на повечето типове кожа.

Пигментни петна – киселини

пигментни петна

Киселините, които се използват за третиране на кожата на лицето, действат чрез ексфолиране или нежно и неинвазивно премахване на горния слой на кожата ви.

Всеки път, когато ексфолирате кожата си, нови кожни клетки се появяват на мястото на старите. Процесът помага за изравняване на тена на кожата ви и я прави по-гладка като цяло.

Много киселини за лице се предлагат без рецепта в козметични магазини и дрогерии.

Популярните опции включват:

алфа хидрокси киселини, като гликолова, млечна, лимонена, ябълчена или винена киселина

  • азелаинова киселина
  • койева киселина
  • салицилова киселина
  • витамин С (под формата на l-аскорбинова киселина)

Киселините за лице са най-ефектнивни при лека до средна степен на хиперпигментация и за по-светли кожи. Стремете се да използвате продукти със съдържание на 10% киселина или по-малко в домашни условия.

Продуктите с висока киселинност трябва да се използват само под наблюдението на дерматолог, защото могат да бъдат опасни, ако не се използват по правилния начин и могат да имат странични реакции.

Пигментни петна – ретиноиди

пигментни петна

Извлечени от витамин А, ретиноидите се използват от десетилетия за третиране и лечение на редица кожни състояния. Тяхната малка молекулярна структура им позволява да проникнат дълбоко в кожата и да третират слоевете под епидермиса, което ги прави изключително ефективни.

Препаратите с ретиноиди могат да се предлагат както по рецепта, така и във формула, която не налага да се изписват с рецепта. Въпреки това, версиите, които се предлагат без рецепта, обикновено са по-слаби.

Ако не видите никакви резултати след няколко месеца употреба на такъв препарат, говорете с вашия дерматолог относно възможностите за предписание на ретиноид третиноин (Retin-A).

Ретиноидите, за които не е нужда рецепта, са безопасни за използване от хора с всички тонове на кожата, но трябва да се консултирате с вашия дерматолог, ако имате по-тъмна кожа и планирате да използвате такива продукти в дългосрочен план.

Също така е важно да се отбележи, че ретиноидите се използват по-често за лечение на бръчки, отколкото хиперпигментация. Това означава, че ретиноидите може и да не са най-ефикасният метод за третиране на пигментни петна.

Пигментни петна – химически пилинг

пигментни петна

Химическият пилинг използва киселини в по-силни концентрации за третиране на засегната зона от кожата на лицето. Те намаляват видимостта на хиперпигментацията, като премахват епидермиса. По-силните видове химически пиминг могат също да проникнат в средния слой на кожата (дермата) и по този начин дават по-видими резултати.

Въпреки че много видове химически пилинг се предлагат без рецепта, препоръчително е да помислите и предпочетете професионален химически пилинг от опитен дерматолог. Тези видове пилинг са по-мощни и дават по-бързи резултати.

Поради своята сила, пилингът, който се използва от дерматолози и козметици, може също да увеличи риска от странични ефекти. Говорете с вашия дерматолог за всички възможни рискове.

Възможните рискове при химически пилинг у дома и при професионална процедура включват зачервяване, дразнене и образуване на мехури. При неправилна употреба на химически пилинг, могат да се появят мехури или белези.

Ако редовно се излагате на директна слънчева светлина, химическият пилинг може да не е най-добрият вариант за лечение за вас. Химическият пилинг кара кожата ви да бъде по-чувствителна към слънчевите лъчи.

Ако не нанесете адекватно количество слънцезащитен продукт за UV защита, слънцето може да влоши хиперпигментацията ви. Ще трябва да вземете допълнителни предпазни мерки поне една седмица след последния си химически пилинг.

Пигментни петна – микродермабразио

пигментни петна

Микродермабразиото е процедура, която се изпълнява в козметичния салон или кабинета на дерматолог и се използва за лечение на хиперпигментация, която засяга само епидермиса (повърхностни белези).

Инструментът се прокарва по повърхността на кожата ви, за да отстрани бързо, но внимателно и нежно, епидермисът. Може да се нуждаете от няколко сесии, за да постигнете идеални резултати.

Вижте как какаовото масло помага с тен и пигментни пена

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!