Bulgarian beauty - заглавни снимки за статии (10).png
Грижа

Ниацинамид за лице | Всичко, което трябва да знаем

Bulgarianbeauty
6 септември 2022г.

Ниацинамидът е една от двете форми на витамин В3 - другата е никотиновата киселина. Витамин В3 е известен още като ниацин.

Ниацинамидът и никотиновата киселина осигуряват активност на витамин В3, но се различават по химическа структура и как влияят на човешкия организъм.

В тази статия ще обясним подробно какво представлява ниацинамидът, какви са ползите от него и защо ниацинамид за лице се превърна в толкова популярна съставка с продуктите за грижа за кожата.

Какво е ниацинамид?

ниацинамид за лице


Ниацинамидът, наричан още никотинамид, е форма на витамин B3, основно хранително вещество в организма. Дефицитът на витамин B3 може да доведе до увреждания на кожата, бъбреците и мозъка. Допълнителният прием на ниацинамид може да помогне за предотвратяване на дефицит на B3.

Но ниацинамидът има много повече полезни свойства, особено когато става въпрос за общото здраве на кожата. Въпреки че са необходими повече изследвания, локалният ниацинамид може да помогне за лечение на определени кожни състояния, включително акне и екзема.

quote symbol image
" Ето защо ниацинамид за лице се превърна в едно от най-разпространените средства за лекуване на акнетична кожа през последните няколко години и все повече хора виждат ползите от него, затова го правят неизменна част от рутината си. "
quote symbol image

Ниацинамид за лице – ползи

ниацинамид за лице


Като цяло, ниацинамид за лице обикновено се използва за изграждането на протеини в кожата и за запазване на влагата, за да предпази от вредното влияние на редица фактори от околната среда.

Когато е налице акне, кожната бариера е много по-отслабена и уязвима и в резултат на това кожата е под по-голям риск от увреждане поради фактори, свързани с околната среда.

Индивидуалните предимства на ниацинамид за лице включват:

Подобряване на имунитета - Ниацинамидът помага за изграждането на кератин, вид протеин, който поддържа кожата ви стегната, елстична и здрава.

Изграждане на липидна бариера - Ниацинамидът може да помогне на кожата ви да изгради керамидна (липидна) бариера, която от своя страна може да помогне за задържането на влагата. Това е полезно за всички типове кожа, особено ако имате екзема или зряла кожа.

ниацинамид за лице


Минимизира зачервяването и петната - Ниацинамидът намалява възпалението, което може да помогне за облекчаване на зачервяване от екзема, акне и други възпалителни кожни състояния.

Минимизира порите - Поддържа на кожата гладка и хидратирана. Този така нужен витамин има и допълнително действие - естествено намаляване на размера на порите с течение на времето.

По този начин кожата е значително по-добре предпазена от бъдещи възпаления или акне и текстурата е като цяло по-равна и сияйна.

ниацинамид за лице


Регулира себума - Ползите от задържането на влагата в кожата не са само за тези със сух тип кожа. Ниацинимид за лице се използва също и за регулиране на количеството себум, което мастните жлези произвеждат, и за предотвратяване на свръхпроизводството на жлезите.

ниацинамид за лице


Предпазва от увреждане от слънцето - Ниацинамидът може едновременно да възстанови здравите кожни клетки, като същевременно ги предпазва от увреждане, причинено от ултравиолетовите лъчи.

Лекува хиперпигментация - Някои изследвания посочват, че 5% концентрация на ниацинамид може да бъдат полезни за изсветляване на тъмните петна и справяне с хиперпигментацията. Ползите се наблюдават след четири седмици употреба на ниацинамид за лице.

Тази полза може да се дължи на повишеното производство на колаген.

Минимизира фините линии и бръчки - Изследванията също така посочват, че същата концентрация ниацинамид е показала добри резултати при намаляване на някои признаци на увреждане от слънцето, което идва със стареенето. Това включва фини линии и бръчки.

ниацинамид за лице


Предпазва от оксидативен стрес - Ниацинамидът стимулира обновяването на клетките в кожата и участва в изграждането им, като същевременно ги предпазва от стрес причинен от фактори в околната среда, като например слънчева светлина, замърсяване и токсини.

Лекува акне - Ниацинамидът може да бъде полезен при тежко акне, особено при възпалителни форми като папули и пустули. С течение на времето може да видите по-малко лезии и подобрена текстура на кожата.

ниацинамид за лице

Ниацинамид за лице или като хранителни добавки?

Балансираната диета е най-добрият начин организмът ви редовно да получава микроелементи като витамин B3. Трябва да приемате добавки само под лекарско наблюдение и само в случаи, че е наличен дефицит на този витамин в организма.

Що се отнася до общото здраве на кожата, може да получите някои от ползите от ниацинамида от храните и чрез прием на определени храни. Ето кои храни са богат източник на ниацинамид:

  • яйца
  • зърнени храни
  • зелени зеленчуци
  • боб
  • риба
  • мляко

Въпреки това, няма начин да се гарантира, че хранителните вещества във вашата диета влияят на цялостното здраве на кожата ви. Единственият начин да се уверите, че ниацинамидът е насочен конкретно към грижа за кожата, е да го използвате локално.

Това означава, че можете да се възползвате от голямото разнообразие продукти за грижа за кожата с ниацинамид, които са достъпни на пазара.

Ниацинамид за лице – как да изберете правилните продукти?


Концентрацията на ниацинамид може да варира в различните продукти, въпреки че повечето формулировки са със съдържание на 5% ниацинамид или по-малко. Някои доклади показват, че 5% формули са ефективни при лечение на хиперпигментация и увреждания, свързани с излагане на слънце.

Ако имате чувствителна кожа, препоръчително е да стартирате с по-ниска концентрация. Формулите с 2% ниацинамид могат да помогнат за облекчаване на симптомите на екзема и подобни състояния. Ниацинамидът може да бъде посочен като „ниацин“ и „никотинамид“ на етикетите на продуктите.

Ниацинамид за лице – видове продукти и кога да ги използваме


Много продукти с ниацинамид за локално приложение се предлагат под формата на серуми. Мислете за серумите като допълнителни стъпки от рутината по грижа за кожата, които таргетират отделни и конкретни кожни проблеми, извън редовното почистване, тонизиране и хидратация на кожата.

Вашият ниацинамиден серум трябва да се нанася след тонизиране, но преди нанасянето на хидратиращ крем.

Някои измиващи и почистващи продукти и хидратиращи кремове също съдържат ниацинамид. Тази съставка се намира и в някои маски за лице, които се изплакват след всяка употреба.

ниацинамид за лице

Прочетете внимателно етикета на всеки продукт и следвайте всички инструкции за употреба.

Използвайте био масла за лице като допълнение към вашата ежедневна рутина в комбинация с био кремове за лице.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!