Bulgarian beauty - заглавни снимки за статии.png
Козметика

Видове ботокс | Що е то и къде се използва

Bulgarianbeauty
1 Септември 2022г.

Когато някой каже, че „ще си сложи ботокс“, това може да не означава точно това, което мислите. Наистина, на пазара има четири такива инжекционни средства: Botox, Dysport, Xeomin и Jeuveau и всички те съдържат ботулинов токсин и използват тази активна съставка за изглаждане на бръчките и намаляване на признаците на стареене.

Но не всички от тях действат по един и същ начин и не всички се използват с еднаква цел. Затова е важно да познавате различните видове ботокс преди да решите да се подложите на такава процедура.

Всички различни видове ботокс са парализиращи агенти.Тези инжекционни препарати спират предаването на електрическите импулси от нервните окончания към мускулите, което означава, че мускулите не могат да се свиват нормално.

Когато не можете да движите мускулите, израженията, които правите с лицето си, не могат да създадат фини линии и бръчки, които иначе се появяват с течение на времето и остават завинаги на лицето ви. Ако ботоксът се постави правилно от обучен професионалист, няма риск вие да изглеждате „замръзнали“ или безизразни.

В тази статия ще ви представим основна информация за различните видове ботокс, за да можете да направите правилния избор.

Въпреки това, не ви препоръчваме да правите избора индивидуално и на базата на прочетената от вас информация, затова винаги се консултирайте със специалист дерматолог и вземете окончателно решение след като проучите всички видове ботокс.

Видове ботокс – какво е ботокс и как работи?Ботокс е една от най-известните видове инжекционни разтвори с ботулинов токсин. Ботулиновите токсини са невротоксини, които засягат нервите и причиняват отслабване на мускулите.
Може да получите инжекция с ботулинов токсин по козметични или медицински причини.

Дерматолозите инжектират малки количества ботокс в специфични мускули за изглаждане на бръчки, предотвратяване на мигренозно главоболие и лечение на широк спектър от други здравословни състояния.Ботоксът блокира нервните сигнали към мускулите. В резултат на това инжектираните мускули не могат да се свиват (напрягат).

Този ефект е временен, обикновено се задържа в рамките на няколко месеца. Кой ще е инжектираният мускул зависи от вида на проблема и коя е проблемната област.

Няколко зони могат да бъдат третирани в една сесия. А ето и кои са различните видове ботокс и кога и как е подходящо да се използват.

Видове ботокс – Botox

Одобрен е от здравни организации и институции по цял свят. Botox е одобрен за първи път от FDA като временно естетично лечение за подобряване на външния вид на линиите и бръчки от мръщене между веждите през април 2002 г.

Оттогава формулата на Botox е подобрена и изчистена многократно, затова вече се използва и и за третиране на бръчки по челото и бръчки тип „пачи крак“. Botox е първият продукт от този вид и за тези цели.

Botox е продукт на ирландския производител на лекарства Allergan и в момента държи около 80% от пазара на инжекции BoNT-A.

С молекулно тегло от 900 kDa, Allergan формулира ботулинов токсин тип А със защитни протеини, срещу които подгрупа от пациенти може да развие антитела с течение на времето, намалявайки ефективността на лечението.

Неактивните съставки в Botox включват човешки албумин (т.е. плазмени протеини) и натриев хлорид.

Има и терапевтична версия на продукта, която може да се използва за лечение на медицински състояния като мигрена, прекомерно изпотяване и очни спазми.

Botox е ефективен, но не е постоянно решение. Отнема около три до пет дни след инжектиране, за да се появят резултатите (въпреки че може да отнеме до две седмици, за да бъде видим окончателният ефект) и ефектът се задържа около три до четири месеца при повечето пациенти.

Видове ботокс – Dysport

Dysport е одобрен за първи път за третиране на бръчките от намръщване през април 2009 г. и, подобно на Botox, също има терапевтични приложения за успокояване на мускулната спастичност.

Продукт на Medicis Pharmaceutical, Dysport е малко по-мощен от Botox поради своето по-голямо молекулно тегло.

Докато и двата типа ботокс имат еднакви 150 kDa BoNT-A в основата си, теглото на протеините в Dysport не е еднакво като теглото на тези в Botox.

В резултат на това Dysport има по-висока скорост на дифузия, което го прави идеален за третиране на по-големи площи (например цялото чело).

Въпреки това може да е необходимо инжектиране с допълнителни продукти за постигане на желаните резултати.

Цената му е същата като тази на Botox. Подобно на Botox, той е формулиран с човешки албумин, а Dysport също съдържа и лактоза и протеин от краве мляко, което го прави неподходящ за пациенти с млечни алергии.

Въпреки че ефектите на Dysport може да се проявят по-рано (в рамките на 24 часа) в сравнение с Botox, някои проучвания показват, че те може и да имат значително по-малка продължителност.

По-кратката продължителност може да направи Dyspot добър избор за пациенти, които не са сигурни дали ще им харесат резултатите.

Видове ботокс – JeuveauНай-новият виб ботокс беше одобрен наскоро и изключително и само за козметична употреба през февруари 2019 г.

Производителят Evolus се надява, че новобранецът ще се окаже достоен конкурент на Botox, тъй като и двата имат молекулно тегло от 900 kDa, формулирани са с човешки албумин и натриев хлорид и предлагат сходни резултати.

Но с цена с 20 до 30% по-ниска от Botox и силна маркетингови кампании, насочени до голяма степен към по-младите, изглежда че Jeuveau се стреми да изгради своя собствена ниша за пациенти.

Клиничните данни са ограничени поради факта, че продукта е нов на пазара, но проучванията показват, че Jeuveau има подобен профил на безопасност и ефикасност като Botox.

Обикновено пациентите започват да виждат резултати след три до пет дни и резултатите се задържат от три до шест месеца.

Видове ботокс – Xeomin

Xeomin беше одобрен през 2010 г. за лечение на блефароспазъм или неволно мигане и цервикална дистония, неволно свиване на мускулите на врата.

През 2015 г. е одобрен и за лечение на спастичност на горните крайници, а през 2018 г. е одобрен за лечение на хронична сиалорея.

Xeomin се произвежда чрез уникален и прецизен производствен процес, който изолира терапевтичния компонент на молекулата и премахва ненужните протеини, които не играят активна роля в лечението с продукта. Xeomin е пречистен невротоксин.

Не са провеждани проучвания, за да се определи дали наличието или отсъствието на комплексообразуващи протеини има дългосрочен ефект върху безопасността или ефикасността на продукта.

Повечето пациенти започват да виждат резултатите след около четири дни, което е малко по-дълго, отколкото при инжектиране с Botox. И двaта вида ботокс дават ефект с продължителност от три до шест месеца.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!