Bulgarian beauty - заглавни снимки за статии.png
Козметика

Белези от акне | Сложи край на проблемната кожа

Bulgarianbeauty
19 Септември 2022г.

Акнето може да бъде не само изключително неприятно, но често може и да остави белези по лицето и други части на тялото. Някои хора смятат, че белезите от акне са нежелано напомняне за болезненото и досадно състояние, което да успели да преборят по един начин или друг.

Въпреки това, не е нужно да се примирявате с белезите от акне завинаги, тъй като някои домашни средства и медицински или козметични процедури могат да помогнат да се отървете от тях.

Белези от акне – обикновено са тези упорити и дразнещи неща по лицето ви, които ви пречат да се радвате на гладка кожа с равномерен тен. Освен това няма универсално лечение, което да помогне на абсолютно всички да се отърват от неприятните белези от акне.

В днешната статия ви споделяме за най-популярните методи, с които се третират досадните белези от акне. Един или комбинация от следните подходи може да подобри външния вид на кожата ви, в зависимост от вида на вашите белези от акне, типа кожа и тежестта на самите белези.

Белези от акне


Най-популярни методи за отстраняването им Домашни методи - Използването на слънцезащитни продукти може да помогне за намаляване на контраста между кожа без белези и кожа с белези.

Някои лечебни кремове, като например тези, които съдържат азелаинова киселина или хидроксилни киселини, също могат да помогнат. Това са продукти, които изравняват тена на кожата и така правят белезите по-малко видими.

А слънцезащитните продукти са изключително важни по много причини, а една от тях е да предотвратите хиперпигментацията, която може да бъде и резултат от белези от акне.

Филъри за меки тъкани - Инжектирането на колаген, мазнини или други видове подходящи субстанции под кожата може да изпълни кожата там, където има вдлъбнатини от белези от акне. Целта е белезите да станат по-малко забележими, а кожата по-гладка и по-малко релефна.

Резултатите са временни, така че е необходимо повторно инжектиране, за да се запази ефектът за дълго време. Този метод крие малък риск от промени в цвета на кожата.

Стероидна инжекция - Инжектирането на стероиди в някои видове релефни белези от акне може да подобри външния вид на кожата ви значително.Лазерно ресърфисинг – Този вид процедура става все по-популярен и често се използва при белези, които предходно са били третирани с дермабразио. Тази техника има повишен риск от странични ефекти при хора с по-тъмна кожа или анамнеза за келоиди.

Други процедури - Източниците на импулсна светлина и радиочестотните устройства помагат да се направят белезите по-малко видими, без да се уврежда външният слой на кожата. Резултатите често не са толкова драматични и може да се нуждаете от повторни процедури за постигане на оптимален ефект.

Белези от акне – върши ли работа салициловата киселина?


Салициловата киселина е срещащо се в природата съединение, което често е съставка в продуктите за грижа за кожата срещу акне. Салициловата киселина помага за изчистване на нечистотиите, кожните клетки и други замърсявания, които водят до акне при запушване на порите на кожата.

Освен това помага и за намаляване на отока и зачервяването в областта с акне, което може да сведе до минимум появата на белези.

Салициловата киселина е полезна за всички видове белези. Тя е добро допълнение към ежедневната грижа за кожата за повечето хора, които се борят с акне.

Хората с чувствителна кожа може да се наложи да тестват продукта, съдържащ салицилова киселина, върху малък участък от кожата, преди да я нанеат върху цялото си лице, тъй като тя може да причини сухота или дразнене.

Белези от акне – от полза ли са ретиноидите?


Някои локални ретиноиди могат да помогнат да се отървете от белезите от акне. Локалните ретиноиди блокират възпалението, намаляват лезиите в следствие от акне и ускоряват регенерацията на клетките.

Ретиноидите, същи така, могат да помогнат за изсветляване на хиперпигментирани в следствие от белези от акне, включително тези при хора с по-тъмен тон на кожата.

Важно е да се отбележи, че ретиноидите могат да направят кожата чувствителна към слънцето. Всеки, който използва ретиноиди за лечение на акне или белези от такова, трябва да носи слънцезащитен крем, когато излиза на открито.

Белези от акне – да включим ли АНА киселина в рутината си?


Алфа хидрокси киселините (AHA киселини) могат да помогнат да се отървете от мъртвите кожни клетки и да предотвратят запушването на порите. Вашият дерматолог или козметик могат да препоръчат AHA за лечение на акне и за намаляване на риска от поява на белези от акне.


AHA киселините са лека форма на киселина, които на практика премахват най-горния слой на кожата, за да се появи на повърхността свежата и нова кожа отдолу. Употребата на тези киселини може да помогне и при хиперпигментация в следствие на акне.

Белези от акне – подходяща ли е млечната киселина?


Млечната киселина може да действа като нежен пилинг, който да отстрани мъртвите кожни клетки. Може да помогне и за намаляване на риска от появата на белези и за изглаждане на текстурата на кожата.

Млечната киселина е ефективна и за изсветляване на пигментираната кожа в следствие от белези, въпреки че самата тя понякога причинява хиперпигментация.

Поради този възможен неблагоприятен ефект, най-добре е да тествате продукти, които съдържат млечна киселина, върху малък участък от кожата, преди да ги нанасяте върху цялото лице или по-голяма зона с белези от акне. Много продукти за акне съдържат млечна киселина.

Видове белези от акне

Подходящите подходи за лечение и третиране на белезите може да варират в зависимост от вида на белезите.

Има три вида белези от акне:

  1. Атрофични белези - Тези белези се проявяват като малки вдлъбнатини в кожата. Те се появяват, когато кожата не произвежда достатъчно фибробласти в процеса на заздравяване. Фибробластите са клетки, които играят решаваща роля в заздравяването на рани и синтеза на колаген.

  2. Хипертрофични белези - Те се появяват, когато кожата произвежда твърде много фибробласти, докато акнето заздравява, причинявайки релефен и подпухнал белег.

  3. Келоидни белези - Те са подобни на хипертрофичните белези, но обикновено са много по-дебели от акнетичната пъпка или възпаление, която е оставила белег. Те обикновено са по-тъмни от кожа наоколо и могат да бъдат червени или кафяви. Келоидните белези могат също да причинят симптоми като сърбеж или болка.


Важно е опитен дерматолог или козметик да анализира състоянието на кожата ви и на базата на вида белези от акне да препоръча най-подходящия подход за намаляването на тяхната видимост или пълното им премахване.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!