Депилация на лице
Грижа

Депилация на лице | Ефективни и безопасни методи

Bulgarianbeauty
17 януари 2023г.

Нашето лице е мястото, където всеки гледа първо, когато ни срещне, затова и се стремим то да изглежда безупречно и често прибягваме до депилация на лице. Повечето от нас искат светът да ни види без окосмяване по лицето, особено когато говорим за дами.

Да, нека миглите са дълги, а веждите гъсти и добре оформени, но всяко друго косъмче по лицето определено буди неприятни емоции у дамите. Не е изненадващо, че има много методи за депилация на лице или премахване на косми по лицето за жени.

Различните методи за депилация на лице включват епилиране, използване на пинсета, кола маска, методът шугаринг, конец, бръснене и дори изсветляване на космите.

Всички тези методи за депилация на лице често си служат с продукти като епилатори, пинсети, конци, кремове, лазери, IPL, електролиза или дори грим. Методите за премахване на повърхността на космите, като бръснене, са бързи и лесни, но космите израстват доста бързо.

Методите за премахване на космите от корен като кола маска и епилация са по-дълготрайни, но пък често са доста болезнени, а и самите процедури отнемат повече време.

И сега какво? Какъв метод за депилация на лице е най-добър и ефективен? Нека разгледаме някои от най-популярните от тях по-долу, за да ви помогнем да изберете правилния за вас.

Депилация на лице – бръснене

Депилация на лице

Бръсненето е един от най-популярните и лесни методи за премахване на окосмяването от части от тялото, но малко дами прибягват до него, когато става въпрос за депилация на лице.

Истината е, че съществува мит, че след бръснене космите излизат по-черни и дебели, което определено плаши жените. Много дами, които премахват косми от лицето с метода на бръснене, всъщност твърдят, че няма промяна в дебелината и цвета на космите.

Независимо дали използвате самобръсначка за еднократна употреба или електрическа самобръсначка, тример или уред, който е специално създаден за почистване на окосмяването по лицето, всички варианти идват с вградено острие, което повдига и отрязва космите на повърхността на кожата.

Самобръсначките се използват за различни части на тялото, включително:

 • Крака
 • Ръце
 • Подмишници
 • Бикини зона
 • Лице при мъжете
 • Те също могат безопасно да премахнат космите от вашите:
 • Горна устна
 • Брадичка
 • Вежди
 • Бакенбарди

Резултатите обаче не са постоянни или дълготрайни. Лицето ви ще остане без косми за един до три дни, след което ще трябва да се обръснете отново

За най-добри резултати почистете лицето си и нанесете слой сапун или крем за бръснене. Това спомага за гладка повърхност и намалява вероятността от порязвания. Плъзнете самобръсначката по лицето си по посока на растежа на космите.

Имайте предвид, че въпреки че този метод е относително безопасен, врастналите косми могат да бъдат страничен ефект от бръсненето. Тези малки подутини се появяват, когато космите порастват обратно в кожата.

Депилация на лице – пинсета

Всяка дама притежава поне една пинсета в козметичния си несесер. Пинсетата е друг ефективен и евтин начин за депилация на лице.

Този метод работи малко по-различно от бръсненето. Вместо да премахват космите с бръснарско ножче, пинсетите са предназначени да скубят или издърпват космите от корените.

Пинсетата е подходяща за всяко окосмяване по лицето. Особено полезна е при оформяне на вежди. Обикновено резултатите от пинсетата се задържат по-дълго от бръсненето - до три/осем седмици.

За да издърпате космите по лицето, изпълнете следните стъпки:

 • Преди да започнете, избършете лицето си с топла кърпа, за да омекотите кожата.
 • Изолирайте космите, които искате да отскубнете.
 • Докато държите кожата си опъната, скубете косъм по косъм.
 • Винаги дърпайте или скубете по посока на растежа на косъма.

Стискането може да причини лек дискомфорт, но обикновено не е болезнено. Ако изпитвате болка, разтрийте областта с кубче лед, за да намалите зачервяването и възпалението.

Не забравяйте да дезинфекцирате пинсетите си със спирт преди и след скубане. Подобно на бръсненето, пинсетата също може да причини врастнали косми.

Депилация на лице – епилация

Депилация на лице

Епилацията е друга възможност за премахване на космите по лицето. Тази техника може да елиминира космите до четири седмици, което може да е по-добър избор, ако сте заети и не искате да се бръснете редовно или да използвате пинсета.

Епилаторите работят подобно на пинсети. Разликата е, че епилаторите премахват космите по лицето, като хващат няколко косми едновременно и ги премахват от корена. Тъй като косъмът се отстранява от корена, отнема повече време, за да порасне отново. Понякога редовната епилация води до по-меки и фини косъмчета.

Може би се сещате само за епилатори, когато премахвате косми от краката или от по-големи части от тялото. Но епилаторите се предлагат в различни размери и с различни накрайници, което ги прави идеални за елиминиране на космите по всички части на тялото.

Не е необходимо да подготвяте кожата си, когато използвате епилатор. Въпреки това, ексфолирането няколко дни преди това помага за омекотяване на кожата и намаляване на риска от врастнали косми.

След като сте готови да премахнете космите с епилатор, изпълнете следните стъпки:

 • Дръжте епилатора под ъгъл от 90 градуса.
 • Дръжте кожата си опъната. Движете епилатора по посока на растежа на косъма.
 • Бавно плъзнете епилатора по лицето си, за да избегнете счупване на космите. Не го притискайте твърде силно към кожата си.

Депилация на лице – домашна кола маска

Кола маската е ефективен начин за цялостно премахване на окосмяването в дадена област. Има два различни вида комплекти за кола маска: восъчни ленти, които затопляте между ръцете си преди поставяне

восък, който се разтопява в нагревател и след това се нанася върху областта с шпатула Когато купувате кола маска, потърсете мека такава или кола маска, която е предназначена за използване върху лицето.

Преди да направите кола маска, направете тест върху малък участък от кожата си, за да видите дали развивате алергична реакция и да се уверите, че кола маската е с правилната температура. Кола маската не трябва да се усеща неприятно гореща. Трябва лесно да се плъзга по кожата ви.

Ако кожата ви не развие алергична реакция, следвайте тези стъпки, за да депилирате космите по лицето си:

 • Измийте ръцете си. Почистете и ексфолирайте лицето си.
 • Нанесете восъка, като държите кожата опъната.
 • Отстранете плътно лентата в посоката на растеж на космите.
 • Когато приключите, отстранете остатъците от кола маската с бебешко олио, след което овлажнете.

Кола маската може да е дискомфортна, но не трябва да е болезнена. Кола маската може да доведе до развитие на пъпки и врастнали косми. Също така трябва да се избягва, ако използвате ретиноиди.

Депилация на лице – депилиращ крем

Депилация на лице

Депилиращите кремове са друг вариант за обезкосмяване на лицето. Резултатите могат да траят по-дълго от бръсненето и тези кремове може да са по-евтини от кола маската.

Тези кремове съдържат химикали като натрий, титанов диоксид и бариев сулфид, които разграждат протеините в косата, така че те лесно се разтварят и отмиват. Въпреки че тези съставки като цяло са безопасни, съществува риск от реакция.

Ако за първи път използвате крем депилатоар, първо направете тест и нанесете малко количество от крема върху кожата си.

Признаците на реакция включват зачервяване на кожата, подутини и сърбеж. Изчакайте поне 24 часа след теста, преди да нанесете крема върху по-големи части от лицето си.

Окосмяването по лицето може да е досадно за някои хора, но премахването на нежеланото окосмяване е лесно решение. В зависимост от избрания метод можете да се отървете от космите за дни, седмици или месеци.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!