бърз растеж на косата
Козметика

Бърз растеж на косата | Ефективни съвети от експерти

Bulgarianbeauty
28 ноември 2022г.

Ако сте стигнали до тази статия, вероятно вече сте прекарали час в паническо търсене в Гугъл на мнения и съвети за изпитани методи за бърз растеж на косата.

Всички ние искаме да сме горди притежатели на гъсти и здрави коси с невероятенблясък и здрави краища.

Въпреки това, всеки сезон се свързва с характерно влияние върху скалпа и дължините. Есента например е сезон, който обикновено се свързва с косопад, а след жаркото лято косата е така или иначе изтощена и често суха и накъсана.

В днешната статия от Bulgarian Beauty ще ви запознаем с редица специфики и ефективни съвети за скоростно преобразяване на косата. Приятно четене!

Защо искаме косата ни да порасне по-бързо?


бърз растеж на косата

Може би в момента сте убедени, че косата ви изглежда по-тънка, след като тревожно сте разглеждали линията на косата си в огледалото или току-що сте се подстригали у дома и определено съжалявате за смелото решение. Точно сега, търсите начини за максимално бърз растеж на косата.

Каквато и да е причината, ние сме тук, за да ви помогнем и да споделим с вас правилните и доказани във времето методи за бърз растеж на косата. Нека не отлагаме повече и да разгледаме в подробности кои са наистина работещите подходи за скоростен растеж на здрава и красива коса.

Бърз растеж на косата – Колко бързо всъщност расте косата?

Ние се раждаме с всички космени фоликули, които някога ще имаме през продължителността на животите си. Само по скалпа ни се намират около 100 000 фоликула.


С напредване на възрастта някои фоликули спират да функционират правилно, което причинява плешиви петна или изтъняване на косата. Общо цикълът на растеж на всеки косъм на скалпа може да отнеме от 2 до 6 години.


бърз растеж на косата


Колко бързо расте косата зависи от редица фактори, включително:

 • Възраст
 • Тип коса
 • Цялостно здраве на организма
 • Определени здравословни състояния

Изследванията все още проучват как растежът на косата се регулира на клетъчно ниво в тялото и малко се знае за възможността за ускоряване на растежа на косата.

Въпреки това, много жени са изпробвали редица методи за бърз растеж на косата и някои от тях наистина работят при повечето хора и дават забележими резултати.

Бърз растеж на косата – Прием на витамини

Всички ние знаем, че не можем да разчитаме на бърз растеж на косата, ако организмът ни страда от дефицит на ключови витамини и нутриенти. Въпреки че много компании рекламират витамини или добавки за растеж на косата, те **не винаги** влияят пряко на дължината на косата.


бърз растеж на косата

Вашето тяло се нуждае от много енергия, за да накара косата ви да расте, така че приемането на твърде малко калории заради рестриктивна диета или определени хранителни вещества може да го повлияят на скоростта на растежа на косата.

Това влияе и нейната здравина, дори и да приемате цялата палитра от витамини под формата на добавки.


бърз растеж на косата

Като цяло, най-добре е да си набавяте витамини и хранителни вещества от храната, а добавките с витамини и микроелементи да бъдат само част от комплексния подход към по-дълга, здрава и красива коса. Ако страдате от дефицит на някои витамини е наистина необходимо и важно да ги приемате под формата на добавки, успоредно с храненето.


По-долу са някои от хранителните вещества, които обикновено се свързват с насърчаване на растежа на косата:

Омега 3

Скорошно проучване установява, че екстрактът от масло от скумрия удължава фибрите на косата и насърчава растежа по време на анагенната фаза на растеж.

Цинк

Дефицитът на цинк играе роля в загубата на коса, като по-ниските нива на цинк са често срещани при алопеция ареата – автоимунно заболяване, което причинява косопад.

Биотин за бърз растеж на косата

Витамин от групата Б, който често се използва за насърчаване на растежа на косата.

Витамин С

Антиоксидантните ефекти на витамин С могат да помогнат за предотвратяване на оксидативния стрес, който може да причини побеляване и изтъняване на косата.

Желязо за бърз растеж на косата

Дефицитът на желязо обикновено се свързва с косопад. Чести признаци, които трябва да търсите, са изтъняване на косата или по-голямо окапване от нормалното.

Витамин D

Проучванията са установили, че хората с алопеция ареата обикновено имат дефицит на витамин Д.


бърз растеж на косата

Бърз растеж на косата – Етерични масла

Поставете няколко капки масло от чаено дърво, розмарин или лайм в шампоана си или го разредете с масло от жожоба.

В скорошно проучване изследователите откриват, че тези три масла могат да подобрят здравето на скалпа. Все пак липсват изследвания, доказващи, че всяко етерично масло ще накара косата ви да расте по-бързо.


Друго проучване установява, че етеричните масла по-долу могат да помогнат при лечението на косопад:

 • лавандула
 • лайка
 • мащерка
 • мента
 • екстракт от чесън

Избягвайте да прилагате етерични масла директно върху кожата си. Вместо това ги разредете в носещо масло. Например добавете няколко капки етерично масло в 30 мл. основно масло носител.

Някои основни масла могат дори да помогнат за допълнителна хидратация на на косата ви:

 • кокосово масло
 • слънчогледово масло
 • минерално масло
 • рициново масло

Бърз растеж на косата – добавки с кератин

Загубата на коса е често срещан симптом на протеинов дефицит, така че приемането на протеинови добавки, включително кератин.

Това ще подобри здравето на косата при тези, които имат дефицит на протеин, а също и да ускори растежа на косата.Едно мащабно проучване открива, че кератинът може да намали косопада, да лекува увредената коса и да увеличи диаметъра на косъма. Все пак са необходими повече изследвания, за да се разбере по-добре как това хранително вещество може да подпомогне растежа на косата.

Бърз растеж на косата – продукти с кофеин

Доказано е, че кофеинът насърчава растежа на косата, като жените са по-чувствителни към неговите ефекти върху космения фоликул от мъжете.


Въпреки че са необходими повече проучвания за кофеина като стимулатор на растежа на косата, предварителните изследвания показват, че формулите за локално приложение могат да намалят косопада, особено когато се комбинират с миноксидил.


бърз растеж на косата

Използването на продукти за коса с кофеин като съставка, например шампоани, маски и серуми, също може да помогне за намаляване на косопада и стимулиране на растежа на повече и по-здрава коса.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!