Bulgarian beauty - заглавни снимки за статии.png
Козметика

ТОП 7 етерични масла за растеж на коса

Bulgarianbeauty
2 октомври 2022г.

Знаете ли, че съществуват магически етерични масла за растеж на коса, които ще я преобразят за месеци? Етеричните масла се извличат от растения, чрез методи като дестилация или изпаряване. Макар че етеричните масла са най-известни със своите ароматни свойства, те съдържат и силни химични свойства, които могат да бъдат полезни за здравето.

Етеричните масла отдавна се използват в алтернативната, източната и хомеопатичната медицина благодарение на своята ефективност и нисък риск от странични ефекти.

Едно от предимствата на някои етерични масла е подобряването на състоянието на косата. Различните масла могат да правят всичко - от подпомагане на растежа на косата до придаване на здравина и блясък.

Поради тази причина решихме да съберем за вас 7 етерични масла, които да ви помогнат да имате здрава и блестяща коса и то в домашни условия. Ето и кои са те:

1. Етерично масло от лавандула

Маслото от лавандула може да ускори растежа на косата ви. Знаейки, че лавандуловото масло има свойства, които могат да стимулират растежа на клетките и да намалят стреса, изследователите в едно проучване върху животни установяват, че това масло е в състояние да предизвика по-бърз растеж на косата при мишките.

Освен това има антимикробни и антибактериални свойства, които могат да подобрят състоянието на скалпа.

Как да го използвате: Смесете няколко капки масло от лавандула в 3 супени лъжици базово масло, например зехтин или разтопено кокосово масло, и го нанесете директно върху скалпа си.

Оставете го да действа поне 10 минути, преди да го отмиете и да измиете с шампоан, както обикновено. Можете да правите това няколко пъти седмично.

2. Етерично масло от ментаМаслото от мента може да предизвика усещане за студ и изтръпване, когато засилва кръвообращението в областта, върху която е нанесено.

Това може да спомогне за стимулиране на растежа на косата по време на фазата на анаген (или растеж). В едно проучване се установява, че маслото от мента, използвано върху мишки, увеличава броя на фоликулите, дълбочината на фоликулите и общия растеж на косата.

етерични масла за растеж на коса

Как да го използвате: Смесете 2 капки етерично масло от мента с избрано от вас базово масло. Масажирайте го в скалпа си и оставете да действа 5 минути, преди да измиете добре с шампоан и балсам.

3. Етерично масло от розмаринАко искате да подобрите гъстотата и растежа на косата, маслото от розмарин е чудесен избор благодарение на способността му да подобрява клетъчното поколение.

етерични масла за растеж на коса

Как да го използвате: Смесете няколко капки масло от розмарин със зехтин или кокосово масло и нанесете върху скалпа си. Оставете го да действа поне 10 минути, преди да го измиете с шампоан. Правете това два пъти седмично за най-добри резултати.

4. Етерично масло от кедрово дървоСчита се, че етеричното масло от кедрово дърво насърчава растежа на косата и намалява косопада, като балансира жлезите за производство на мазнини в скалпа. Той има и противогъбични и антибактериални свойства, които могат да лекуват различни състояния, които могат да допринесат за появата на пърхот или косопад.

етерични масла за растеж на коса

Екстрактът от кедрово дърво, включен в смес с лавандула и розмарин, също намалява косопада при хора с алопеция ареата.

Как да го използвате: Смесете няколко капки етерично масло от кедрово дърво с 2 супени лъжици масло по ваш избор. Масажирайте го в скалпа си и го оставете да действа 10 минути, преди да го измиете.

5. Етерично масло от лимонова треваПърхотът може да бъде често срещано заболяване, а здравият скалп без люспи е важна част от здравето на косата. Маслото от лимонова трева е ефективно средство за лечение на пърхот, като в едно проучване от 2015 г. се установява, че то значително намалява пърхота след една седмица.

етерични масла за растеж на коса

Маслото от лимонова трева за пърхот е най-ефективно, когато се използва ежедневно. Как да го използвате: Смесете няколко капки в шампоана или балсама си и не забравяйте да ги втриете в скалпа.

6. Етерично масло от мащеркаМащерката може да спомогне за растежа на косата, като едновременно стимулира скалпа и активно предотвратява косопада. Подобно на маслото от кедър, маслото от мащерка също е полезно при лечението на алопеция ареата.

етерични масла за растеж на коса

Как да го използвате: Мащерката е особено силна, дори сред етеричните масла. Сложете само 2 малки капки в 2 супени лъжици масло, преди да го нанесете върху скалпа си. Оставете го за около 10 минути, след което го измийте.

7. Етерично масло от градински чайМаслото от градински чай съдържа същия линалил ацетат, благодарение на който лавандуловото масло е толкова ефективно за увеличаване на растежа на косата. Той може да подобри здравината на косъма, да увеличи растежа на косата и да я направи по-трудно чуплива.

етерични масла за растеж на коса

Как да го използвате: Смесете 3 капки масло от градински чай с любимия си балсам или с 1 супена лъжица базово масло. Ако го използвате ежедневно, изплакнете го след 2 минути. Ако го използвате веднъж или два пъти седмично, оставете го да действа 10 минути.

Ние от Bulgarian Beauty ви съветваме да комбинирате или добавите етеричните масла към различни домашни маски за коса, за да получите ефективни резултати по-бързо.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!