протеин за коса
Грижа

Протеин за коса - ТОП 5 знака за внимание

Bulgarianbeauty
22 септември 2022г.

Ако някога се уловите да разглеждате списък в разнообразието от процедурите с протеин за коса, което се предлага във фризьорските салони, и да се чудите дали имате нужда от такава – спокойно, не сте сами.

Да разберете дали косата ви има нужда от допълнителна обработка с протеин не е лека задача, а допълнително затруднение може да бъде намирането на правилната терапия с протеини за конкретните нужди и особености на вашата коса.

Ето защо в тази статия от Bulgarian Beauty искаме да си поговорим малко повече за всичко свързано с терапиите с протеин за коса и какво може да очаквате от тях.

Ще ви разкажем за 5 предупредителни знака, за които трябва да внимавате, както и за 5-те най-добри приложения на протеина за коса.

Освен това ще отговорим на много други въпроси, свързани с протеините за коса, за които знаем, че наистина се интересувате.

Протеин за коса – кога косата се нуждае от терапия?

протеин за коса


Преди да започнете да търсите най-подходящата терапия с протеин за коса, може би ше се запитате: „А косата ми нуждае ли се от обработка с протеини изобщо?“. Това е страхотен въпрос за начало - терапия с протеин за коса не винаги е необходима.

Много хора смятат, че сухата коса е знак, че косата се нуждае от повече протеини. Сухотата сама по себе си обаче не е достатъчно добра причина да третирате косата си с протеини.

Ако косата ви е суха, опитайте първо да се погрижите за нея с хидратиращ и омекотяващ балсам, който би могъл да възвърне влагата с космите. Ако това не проработи, може би е време да се замислите за терапия с протеини.

Протеин за коса – 5 признака, че косата ви се нуждае от протеини

протеин за коса


Ето 5 признака, че косата ви плаче за терапия с протеини:

#1 Косата ви е загубила своята еластичност

Един от ясните признаци, че косата ви може да се нуждае от малко протеинова помощ, е загубата на еластичност.

#2 Косата ви е боядисана

Напълно възможно е косата ви да се нуждае от терапия с протеини, ако я боядисвате често.

Боядисаната коса е силно порьозна и дори по-податлива на увреждане от естествената коса. Протеинова терапия ще помогне за укрепване на боядисаната коса и за поддържането на нейната здравина и сила.

#3 Косата ви се къса и капе

Въпреки че загубата на до 100 косъма на ден е напълно нормално и не би трябвало да ви тревожи, прекомерното капене на косата може да е знак, че косата ви няма достатъчно протеини. При лесно накъсване на косата може да се наложи да се обърнете към протеиново лечение, за да я укрепите.

#4 Косата ви е като „слама“

Ако усещате косата си суха, безжизнена и без блясък като „слама“, то протеиновата терапия може да помогне. Протеинът ще помогне за съживяване на кичурите и ще направи косата ви видимо по-жизнена.

#5 Висока порьозност

Ако косата ви е силно пореста, вероятно е и по-податлива на накъсване и увреждане, което я прави по-уязвима. Протеиновата терапия ще помогне на порестата коса да получи необходимото подхранване.

Протеин за коса – какво представлява протеиновата терапия?


Казано по-просто, косата ни е протеин. Протеин, наречен кератин, съставлява по-голямата част от структурата на косъма. Когато има достатъчно кератин, косата е здрава, силна и еластична. Но поради увреждане, причинено от стилизиране и поддръжка, замърсяване, боядисване и други фактори, кератинът започва да се разпада и косата губи своята здравина.

Определен начин на живот и избор на диета също могат да доведат до общ дефицит на кератин в тялото ви. Тъй като поддържането на балансирана, богата на протеини диета е от съществено значение за здравия растеж на косата, липсата на достатъчно протеин в дневното ви меню може да доведе до загуба на коса.

Комбинацията от неправилно хранене и увреждане, причинено от стилизирането, кара кичурите ви да се накъсват, което прави косата ви да изглежда и да се чувства нещастна.

Протеиновата терапия за коса е продукт, обогатен с протеин, който косата може лесно да абсорбира, а от своя страна протеинът работи за укрепване и възстановяване на кератина. Това може да бъде или продукт, който да закупите от козметичен магазин, или домашно приготвена маска.

Протеин за коса – какви са ползите?

протеин за коса


Протеиновата терапия за коса работи за възстановяване на нишките на косата чрез прикрепване на хидролизирани протеини към кутикулата на косъма и втвърдяване на слоя на кутикулата.

Ако има процепи в кутикулата на косъма, третирането с протеини ще запълни тези празнини и ще създаде защитна бариера около косъма, за да намали бъдещите увреждания.

По този начин протеините работят за укрепване и възстановяване на силно увредената коса. Има много предимства от използването на протеинова терапия върху косата ви.

Това може да бъде фантастичен начин за временно възстановяване на увредената коса чрез запълване на празнините в кутикулата на косъма, причинени от стилизиране или топлинно увреждане. Тя също така е ефективна за намаляване на накъсването и прави косата ви по-гладка, по-силна и по-лъскава.

Протеин за коса – има ли рискове?


Прекомерната и чета употреба на протеини за коса може да има някои „странични ефекти“. Нанасянето на прекомерно количество протеин към косата ви може да я накара да я пресуши, а на допир да се усеща твърда, затова първата ви стъпка трябва да бъде да проверите колко често трябва да се прилага протеиновата терапия и да се придържате към това.

Освен това, повечето протеинови процедури винаги трябва да бъдат придружени от дълбока хидратация, за да възстановите влагата и да избегнете втвърдяването и начупването на косата ви.

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че повечето видове терапии с протеини за коса трябва да се използват върху увредена коса, а не коса, която е здрава (но може би малко суха) или минимално увредена.

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!