минерална слънцезащита
Грижа

Минерална слънцезащита | Митове и факти

Bulgarianbeauty
21 септмври 2022г.

Минерална слънцезащита – един от най-големите хитове в момента, но дали си струва всички похвали?

Може би вие не сте чували за минерална слънцезащита или пък се чудите какво точно представлява и с какво е по-различна от стандартните слънцезащитни продукти.

Как всъщност действат минералните слънцезащитни продукти и по-добри ли са?

На тези въпроси ще отговорим в днешната статия от Bulgarian Beauty, така че останете с нас, ако искате да научите повече за особеностите на минерална слънцезащита.

Докато минералните слънцезащитни продукти определено са чудесен вариант, има много информация за минералния SPF, за която вероятно не сте чували и не сте запознати. Нека научим всичко основно и важно за тези продукти.

Минерална слънцезащита – какво всъщност представлява?

минерална слънцезащита


Изцяло минералните слънцезащитни продукти са тези, за направата на които се използва само цинков оксид или титанов диоксид като активни слънцезащитни съставки.

Важно е да се отбележи, че за да бъде слънцезащитен крем 100% минерален, той трябва да използва само тези активни слънцезащитни съставки (или просто цинков оксид) и нищо друго.

Много слънцезащитни продукти на пазара твърдят, че са минерални, но ако се вгледате внимателно, в списъка на съставките има някои химически активни вещества.

И така, как действа въпросната минерална слънцезащита, за да ви предпази от UV лъчите?

Изненадващо, но не чак толкова по-различно от един химически слънцезащитен крем.

И минералните, и химическите слънцезащитни продукти защитават кожата, като абсорбират UV лъчите, които попадат в нея при излагане на слънце и след това ги превръщат в топлина.

Единствената разлика е, че химическият SPF абсорбира 100% от UV лъчите, докато минералният слънцезащитен крем абсорбира ~95% от лъчите и отразява обратно ~5% от UV лъчите.

Също така, често срещано погрешно схващане е, че продуктите за минерална слънцезащита са натурални. Когато става въпрос за слънцезащитен крем, ето каква е истината.

Всички SPF продукти – включително 100% минералният SPF – се произвеждат синтетично в лаборатория. Това е така, за да се гарантира, че продуктите не съдържат никакви примеси или следи от опасни съставки и че формулата отговаря на всички изисквания.

Може би сте чували за нещо наречено „цинков оксид без нано“ във формулата на минералните продукти. Това нещо означава, че частиците на цинковия оксид във формулата са по-големи от 100 нанометра.

По този начин частиците остават на повърхността на кожата и я защитават, без да достигат до долните слоеве.

Въпреки че няма изследвания, които да посочват, че нано частиците цинков оксид се абсорбират и достигат до кръвта ни, все пак е по-добре човек да не рискува.

Минерална слънцезащита – как да разпознаем 100% минерален продукт?

минерална слънцезащита


Слънцезащитните продукти и тяхното производство се регулират от съответната агенция или регулаторен орган на всяка държава, така че активните слънцезащитни съставки винаги са изброени на опаковката.

За да ги откриете, просто потърсете къде са изброени активните съставки на етикета на продукта, или в листовката, ако той идва с такава.

За да сте сигурни, че един слънцезащитен продукт е 100% минерален, трябва сред активните съставки да са посочени или цинков оксид, или титанов диоксид, или комбинация от двете и нищо друго.

Минерална слънцезащита – защо да я предпочетем?


Няма конкретни препоръки за употреба на минерални слънцезащитни продукти. Наистина зависи от вашите предпочитания и дали кожата ви реагира добре на минерален слънцезащитен крем.

Ако имате супер чувствителна кожа или кожа, склонна към акне, минералните формули вероятно са най-добрият вариант за вас.

Това е така, защото цинковият оксид и титановият диоксид носят по-нисък риск от причиняване на дразнене или каквато и да е реакция.

Също така, цинковият оксид има някои противовъзпалителни свойства (поради което цинкът се използва в кремовете за обрив от пелени и подсичане, например), които осигуряват успокояващ ефект при акне.

Въпреки това е важно да се подчертае, че нито един от двата типа слънцезащита не може да се нарече по-добър от другия. Най-добрият тип слънцезащита е тази, която обичате да нанасяте всеки ден.

Минерална слънцезащита – „невидима“ ли е наистина?


По своята същност, минералните активни вещества цинков оксид и титанов диоксид са бели прахове.

Ето защо при употреба на минерална слънцезащита, често виждаме бял финиш или отблясъци по лицето, особено при по-тъмни тонове на кожата.

Истината тук е, че ако слънцезащитният продукт наистина е 100% минерален, той няма как да бъде невидим върху кожата ви.

Друго нещо, което трябва да знаете е, че ако използвате минерален продукт, който се рекламира като такъв с „невидим цинк“, тогава най-вероятно става въпрос за хибридна формула, която използва както химически, така и минерални активни съставки. Или просто ви подвеждат с лъжлива реклама.

Ако вашият минерален продукт е бистър на вид, това най-вероятно означава, че активните вещества са се разслоили и трябва добре да разклатите опаковката преди да нанесете.

Минерална слънцезащита – може ли да се използва заедно с химическа слънцезащита?

минерална слънцезащита


Сега знаете всичко за минералните слънцезащитни продукти, но може би все още ви се иска да използвате и слънцезащитни продукти с химическа формула.

И в това няма нищо лошо или погрешно. Много химически слънцезащитни продукти могат да предложат неща, които дори 100% минералните формули не могат да осигурят.

Например, ако имате по-тъмна кожа и търсите нещо, което няма да остави бели петна, вероятно ще имате нужда от чиста химическа формула.

Химическата слънцезащита е по-добър вариант и за моментите, когато сте активни и се потите - химическите формули са просто по-дишащи от минералните (минералната слънцезащита може да попречи на тялото ви да се изпотява, особено когато тренирате, което в никакъв случай не е правилно).

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!