платизма
Козметика

Платизма | Мускулът на младостта

Bulgarianbeauty
28 ноември 2022г.

Няма нищо друго, което да издава напредването на възрастта така както увистването на кожата. Мускулът платизма се намира в предната част на врата, точно под брадичката, известен още като „мускулът на младостта“.

Увисването на този мускул е популярно явление, което често е назовавано като "пуешка шия". Определено това е едно не особено приятно сравнение, нали? Можем смело да кажем, че няма човек, който би желал да има шия подобна на пуйка.

Пуешката шия е по-често срещана при жените, отколкото при мъжете и много хора търсят козметични и хирургични процедури, като повдигане на врата, за да намалят появата на увиснал платизма мускул.

Докато естетичните процедури могат да бъдат много ефикасни в повдигането и прибирането на тази част на тялото, трябва да се отбележи, че съществуват и други методи, благодарение на които можем да заздравим и подсилим платизма мускула и да предотвратим неговото увисване. Приятно четене!

Платизма мускул – какво причинява увисването му?

Увисването на мускула платизма е естествена част от процеса на стареене. Загубата на еластичност на кожата води до отслабване и увисване на кожата над платизмата. Освен това мускулът платизма се отпуска с възрастта, което води до увисване на кожата.платизмаГенетичната предразположеност също играе роля, тъй като мускулът може видимо да увисне по-рано при хора с по-тънка кожа. Има няколко други фактора, които причиняват увисването на мускула. Те включват:

Мускулна дейност | Платизма

Експертите смятат, че стареенето на кожата е основната причина за увисването на този мускул.

Малко проучване от 2017 г., обаче, развенчава това. Изследователите са разгледали 25 участници с окончателна, едностранна лицева парализа след отоневрохирургично лечение.

След 10 години 76% от участниците са имали видими ленти платизма отстрани на врата си, които не са били парализирани. В резултат на това изследователите заключват, че мускулната активност, съчетана с естествения процес на стареене, причинява изпъкнали платизмални ленти.

Упражненията за поддържане на мускулна активност при платизма

Това е по-концентрирана форма на мускулна активност. Следващият път, когато вдигате тежести във фитнес залата, погледнете се в огледалото и вижте какво се случва с врата ви. Вероятно платизмалните ви ленти от двете страни на врата ще са силно изкъкнали. Напрежението напряга врата ви.

С течение на времето платизмалните ленти стават по-видими. Лицевите ви мускули също могат да бъдат засегнати по време на тренировка с висока интензивност. Колкото повече се използват мускулите на лицето и шията, толкова повече покриващата ги кожа може да се разтегне и увисне.

Осъзнаването е от ключово значение за предотвратяване на упражненията на платизмалните ленти. Препоръчително е да се гледате в огледалото, когато тренирате, за да можете да отпуснете врата си, когато се напрегне.

Въпреки че се препоръчва избягването на силови упражнения, които напрягат мускулите в областта на шията, за да се предотврати по-нататъшното им увисване заедно с кожата, съществуват конкретни упражнения, които таргетират именно тази част на тялото и имат за цел да помогнат за възвръщането на еластичността на кожата и прибирането й. Ето кои са най-ефективните за тази цел:

Платизма мускул – упражнения за диапазон на движение

Практикувайте ежедневни упражнения за диапазон на движение за врата си, за да поддържате мускулите гъвкави и тонизирани.

Движението насърчава тонизирането, така че бавното накланяне на главата от едната страна на другата или отпред назад ще упражни всички мускули на долната част на лицето, челюстта и шията, като ангажира мускулната група платизма и води до по-изразена линия на челюстта.платизмаТакива упражнения могат да се изпълняват няколко пъти на ден, като се повтаря всяко движение от страна на страна или отпред назад пет до 10 пъти за всяка серия.

Платизма мускул – упражнения с висяща глава

Легнете по гръб върху твърда повърхност като легло, като главата ви виси леко отстрани. Отпуснете ръцете си отстрани. Издишвайки, бавно повдигнете брадичката си към гърдите.платизмаЗадръжте свиването за няколко секунди и след това отпуснете главата си обратно в изходна позиция. Повторете това упражнение 10 пъти, като увеличавате повторенията постепенно във времето, докато мускулите на врата ви стават по-силни.

Платизма мускул – упражнения за брадичка

Застанете или седнете с отпуснати рамене, обърнати напред. Поставете долната си устна върху горната си устна и наклонете главата си назад, усещайки разтягане по стените на челюстта и по протежение на предната част на врата. Протегнете се, докато видите тавана, и задръжте тази позиция за няколко секунди.

За допълнителен тласък избутайте леко брадичката си нагоре, за да почувствате допълнително съпротивление по линията на долната челюст и всички мускули на платизмата, от брадичката до гърдите. Бавно се върнете в началната си позиция. Изпълнете 10 повторения, правейки до три серии подред.

Платизма мускул – упражнения с езикИзползвайте езика си, за да укрепите мускула платизма. Седнете изправени и отворете устата си, доколкото можете, без дискомфорт. Изплезете езика си, след което го протегнете надолу към брадичката. Задръжте за три до пет секунди, след което се отпуснете. Започнете с 10 повторения и правете до три серии подред.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!