Ботулинов токсин
Лайфстайл

Ботулинов токсин | Тайните на естетичната дерматология

Bulgarianbeauty
16 aприл 2023г.

Тайнствен и необикновен, той е микрооръжието срещу стареенето - ботулинов токсин, известен още като ботокс.

Според Американската общество по пластична хирургия (ASPS), въвеждането на ботулинов токсин (ботокс) е най-често използваната нехирургическа процедура в Съединените щати. През 2019 година са извършени над 7,7 милиона процедури с ботокс, което представлява около 40% от всички нехирургически процедури.

В днешната статия от Bulgarianbeauty, ще ви представим всичко, което трябва и не трябва да знаете за използването на ботокс и приложението му в съвременната медицина. Приятно четене!

Същност на ботулинов токсин

Ботулиновият токсин е белтъчно вещество, произведено от бактерията Clostridium botulinum. Това е една от най-силните отрови, които се срещат в природата и може да предизвика ботулизъм, тежко заболяване, което води до парализа и в някои случаи може да бъде фатално.
В медицината и козметологията, обаче, малки дози ботулинов токсин се използват във варианта, познат още като Ботокс. Той работи като блокира нервните импулси към мускулите, чрез инжекционна процедура, причинявайки временна парализа на мускула.
Това помага за отпускане на мускулните спазми и редуциране на бръчките и фините линии по лицето.

Действие на ботулинов токсин

Когато се инжектира в определен мускул, токсинът спира освобождаването на ацетилхолинов медиатор от нервните краища. Ацетилхолинът е отговорен за предаването на сигналите от нервите към мускулите, които предизвикват тяхното съкращаване.
С блокирането на този процес, ботулиновият токсин предотвратява възможността за някои конкретни мимики, отговорни за конкретни бръчки и фини линии по лицето.
Важно е да се отбележи, че ефектът от ботулиновия токсин е временен. След известно време, обикновено между три и шест месеца, нервните краища започват да възстановяват способността си да предават сигнали към мускулите.

Приложение на ботулинов токсин

Този токсин е известен с редица приложения, както в медицината, така и в естетичната дерматология. Ето и конкретни примери за приложението на ботулиновия токсин.

Приложение на ботулинов токсин в медицината:

Неврологични състояния

Ботулиновият токсин е силно ефективен в лечението на различни неврологични състояния, които причиняват мускулни спазми или неволеви движения, включително детска церебрална парализа, цервикална дистония, белодробни спазми и др.

Хронична мигрена

FDA (Американската агенция по храни и лекарства) е одобрила използването на ботулиновия токсин за лечение на хронична мигрена. Хиперхидроза Ботулиновият токсин е използван за лечение на симптомите на прекомерно потене, състояние, известно като хиперхидроза.

Урологични проблеми

Токсинът се използва и за лечение на някои урологични проблеми, включително инфекции.

Тикове и Туретов синдром

Ботулиновият токсин може да бъде полезен за контролиране на неволеви движения и звуци, свързани с тикове и Туретов синдром.

Приложение на ботулинов токсин в естетичната дерматология

Ботулиновият токсин, познат най-често като ботокс, е широко използван в естетичната дерматология, особено в областта на корекцията на лицевите бръчки. Ето някои от основните му приложения:

Гладене на бръчките на челото: Ботоксът се използва за лечение на хоризонталните бръчки на челото, които се образуват поради често повтаряни мимически движения. Токсинът блокира нервните сигнали към мускулите, което води до отслабване на мускулите и изглаждане на бръчките.

Корекция на "пачи крак" (бръчки около очите): При изразяване на емоции като радост или гняв, се образуват дълбоки бръчки около очите, известни като "пачи крак". Ботоксът може да помогне за намаляването на тези бръчки, като блокира мускулните движения.

ботулинов токсин

Справяне с "гневната бръчка" между веждите: Тази вертикална бръчка, която се образува между веждите при намръщване, може да придаде израз на гняв или стрес. Ботоксът може да намали дълбочината и видимостта на тази бръчка.

Лечение на "пушачески бръчки" около устата: С течение на времето, постоянното мимическо движение на устните може да доведе до образуване на фини бръчки около устата, познати като "пушачески бръчки".

Ботоксът може да помогне за изглаждане на тези бръчки. Важно е да се отбележи, че ефектите на ботокса са временни и обикновено продължават между 3 до 6 месеца. За да се поддържа резултатът, процедурата трябва да се повтаря регулярно.

Странични ефекти

Ботулиновият токсин е в същност един от най-използваните продукти в естетичната медицина, но като всяка медицинска процедура, той може да има потенциални странични ефекти. Тези странични ефекти могат да варират в зависимост от конкретния продукт и техниката на поставяне.

Странични ефекти от продукта:

Някои от най-общите странични ефекти от ботулиновия токсин включват:

Болка или синини на мястото на инжекцията: Това обикновено е временно и изчезва след няколко дни.

Главоболие: Някои хора изпитват временен главоболие след процедурата.

Слабост на мускулите: Това може да се случи, ако токсинът се разпръсне в съседни мускули.

Падане на вежди или клепачи: Това може да се случи, ако токсинът се разпръсне в мускулите, отговорни за повдигане на клепачите или веждите.

Сухота в очите или излишно сълзене: Тези симптоми обикновено са временни.

Грипоподобни симптоми или усещане за неразположение: Тези симптоми са редки и обикновено са временни.

Странични ефекти от техниката на поставяне:

Техниката на поставяне може също да доведе до някои странични ефекти. Например, ако токсинът не е поставен правилно, той може да се разпръсне в съседни мускули, което може да доведе до нежелани парализи или слабост на мускулите.

Важно е да се подчертае, че страничните ефекти обикновено са временни и изчезват сами или след симптоматично лечение. Въпреки това, ако възникнат странични ефекти, е важно да се свържете с лекар или да потърсите медицинска помощ.

Отговори на често задавани въпроси за ботулинов токсин

Колко време трае ефектът от процедурата с ботулинов токсин?

  • Обикновено ефектът от ботокса започва да се забелязва няколко дни след процедурата и достига пик след около две седмици. Резултатът продължава между 3 до 6 месеца, като след това ефектите постепенно намаляват.

За коя възраст е подходящо е използването на ботулинов токсин?

  • Няма строго определена възраст за използването на ботулинов токсин. Той обикновено се прилага при хора над 18 години и не е препоръчителен за лица под 18 години.

За коя част от лицето се препоръчва използването на ботулинов токсин?

  • Ботулиновият токсин се използва широко за третиране на бръчките на челото, междувеждието, около очите (така наречените "пачи крак") и около устата.

Как протича процедурата и има ли болка?

  • Процедурата обикновено е бърза и трае около 15-20 минути. Ботоксът се инжектира директно в мускулите с тънка игла. Някои пациенти описват усещането като боцкане.

Има ли процес на възстановяване?

  • Не, няма конкретен процес на възстановяване и може да се върнете към своята ежедневна рутина веднага след процедурата. Може да имате лека зачервеност или оток на мястото на убождане, който обикновено изчезва за няколко часа.

Какво да избягвам преди и след процедурата?

  • Преди процедурата, избягвайте приема на аспирин или други противовъзпалителни лекарства. След процедурата, не масажирайте или докосвайте обработените области за 24 часа и избягвайте активности като фитнес, аеробика или сауна.

Видове ботулинов токсин

Ботулиновият токсин се произвежда от бактерията Clostridium botulinum. Има седем различни серотипа на този токсин, означени с буквите от A до G. Въпреки това, само серотиповете A и B са широко използвани в медицината.

Съществуват няколко различни търговски марки на ботулинов токсин, включително:

Botox (Ботокс): Това е най-широко известната марка и се използва както в козметичната дерматология, така и в други области на медицината. Той съдържа ботулинов токсин тип А.

Dysport (Диспорт): Dysport също се използва в козметичната дерматология и в неврологията за лечение на мускулни спазми. Той също съдържа ботулинов токсин тип А.

Xeomin (Ксеомин): Xeomin е "гол" формуляр на ботулиновия токсин, което означава, че той не съдържа протеини, които преобразуват токсина в другите формули. Това може да бъде полезно за хора, които са развили имунитет към други формули на ботокс. Той също съдържа ботулинов токсин тип А.

Myobloc (Миоблок): Myobloc е единствената марка, която се базира на ботулинов токсин тип B. Тя се използва предимно в неврологията за лечение на хронични мускулни спазми.

Всички тези продукти са алтернативи на един и същи продукт и се избират в зависимост от конкретните нужди на пациента и преференциите на лекуващия лекар.

Ботулинов токсин - цена

Цените на ботулиновия токсин варират в зависимост от марката на продукта, количеството, необходимо за третиране, както и от спецификите на клиниката или медицинския център.

Преди да решите да използвате ботулинов токсин, е важно да разговаряте с квалифициран медицински специалист, който може да ви предостави точна информация за цените, както и да обсъди с вас подходящостта и очакваните резултати от процедурата.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!