Класически масаж
Лайфстайл

Класически масаж | Наслада за тялото и душата

Bulgarianbeauty
4 май 2023г.

Динамичният ритъм на живот, непрекъснатото бързане, нервите, проблемите у дома и на работното място все по-често причиняват хронична умора у хората. Често пъти се нуждаем от прости неща като класически масаж, който да релаксира тялото ни и да успокои ума.

Съвременният свят ни налага да бъдем мобилни и многофункционални. Първоначално това увеличава производителността, но това темпо все по-често става причина за сривове, тревожност и продължителна депресия, с които е почти невъзможно да се справите сами.

В борбата с психоемоционалното напрежение и постоянния стрес релаксиращият класически масаж на цялото тяло е идеалното решение. Това е ползотворен и приятен начин да се възстановите, да натрупате сили и да се върнете към нормален, цветен живот.

класически масаж

Това е чудесен начин да избягате от сивото ежедневие и всички проблеми и да се насладите на приятна почивка за тялото и душата. Класическият масаж е един от най-ефективните и търсени видове масаж в цял свят. Феноменът му се състои в това, че освен приятни усещания и пълна релаксация, човек получава и огромни ползи за тялото още първото отиване на тази процедура.

За пълното потапяне в света на релаксацията и спокойствието при такъв масаж са важни и фактори като светлина, музика, ароматни масла и опитът на масажиста. Само с интегриран подход може да се направи масаж, който да отпусне всички мускулни групи и нервната система.

В тази статия на BulgarianBeauty ще се запознаем с класическия масаж и неговите ползи.

Особености на релаксиращия класически масаж

Съществува погрешно схващане, че всеки масаж (с изключение на терапевтичния) спомага за релаксация, облекчава стреса и е полезен за тялото. Всъщност експертите твърдят, че това не е така. Неправилният подход към процеса може само да навреди на човека. Затова е толкова важно да познавате всички нюанси на класическия масаж и правилния принцип на работа.

Ето кои са те:

Класически масаж се препоръчва вечер

Това е необходимо, за да може тялото да се отпусне и да си почине след процедурата. Ако отидете на класически масаж сутрин или по време на обедната почивка, а след това отидете на работа, ефектът ще се изгуби и масажът няма да донесе търсената полза.

Стайната температура също е важна

класически масаж

Много е важно клиентът да се чувства удобно, да му е топло, но не и горещо. От това зависи и топлината на ръцете на масажиста. Тя трябва да е приятна

Тиха приятна музика

Спокойната музика или звуците на природата допринасят за пълната релаксация и имат благоприятен ефект върху нервната система.

Важно е да се избере правилното етерично масло за класически масаж

класически масаж

Най-добрият вариант е натуралният зехтин, който се отличава с хипоалергенност. Съществуват и специални масажни масла, които масажистът обикновено подбира индивидуално за клиента преди процедурата.

Друг важен нюанс е, че уханието на маслото трябва да носи усещане за спокойствие. В противен случай релаксиращият масаж може да донесе по-скоро раздразнение и други негативни емоции на клиента.

Основни движения, включени в класически масаж

Тази процедура включва нежни и бавни движения по цялото тяло - от върховете на пръстите до шията и главата. Масажистът трябва да познава техниките за правилно масажиране на различните части на тялото, тъй като всяка зона има свои собствени характеристики. Движенията по време на релаксиращия класически масаж трябва да бъдат леки, без използване на сила.

Основни движения за релаксиращ класически масаж:

 • Поглаждане;
 • Разтриване;
 • Потупване;
 • Вибрации.

Съществуват различни видове релаксиращи класически масажи. Например антистрес масажът може да помогне за нормализиране на кръвното налягане и подобряване на съня. За тези, които искат да облекчат умората, да активизират умствените процеси, да избегнат нервното напрежение, аромамасажът е отличен избор. Който и вариант да изберете, всеки масаж има положително въздействие върху здравето и благосъстоянието.

класически масаж

Какъв ефект има класически масаж върху тялото?

Основната цел на този вид масаж е да отпусне тялото, да успокои нервната система от стреса и да създаде всички условия за външно и вътрешно възстановяване. Оптималното време за релаксиращ класически масаж е 20-30 минути. И за да може той да донесе максимална полза, след приключването му трябва да легнете, да си починете и най-добре е, ако има желание и възможност да поспите малко.

Класическият масаж ще бъде полезен при симптоми като:

 • Често срещан стрес;
 • Продължителна депресия;
 • Хронична умора;
 • Безсъние;
 • Лошо настроение;
 • Усещане за обща умора сутрин.

Класическият масаж е много подходящ и за всички хора, които просто искат да се отпуснат и да избягат от шума и суетата навън.

Освен своите релаксиращи ползи, той служи като чудесно средство за премахаване на целулит.

Противопоказания при класически масаж

Въпреки многобройните ползи от този вид масаж, съществуват и някои противопоказания. Такава процедура е забранена при:
 • повишена телесна температура;
 • кожни заболявания;
 • възпаление на лимфните възли;
 • алергични реакции;
 • наличието на открити рани

след скорошна операция или, в някои случаи, ако има заболявания на опорно-двигателния апарат.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!