Разширени пори
Грижа

Разширени пори | Сигурно решение в лесни стъпки

Bulgarianbeauty
29 януари 2023г.

Разширени пори – повечето от нас ги имат и със сигурност всички искаме да се отървем от тях. Кожата ни е покрита с пори. Тези малки дупки са навсякъде - по кожата на лицето, ръцете, краката и навсякъде по тялото.

Порите изпълняват важна функция. Те позволяват на потта и себума да излязат през кожата, като така ни охлаждат и поддържат кожата здрава и в чудесна форма.

Порите също са отворите на космените фоликули. Въпреки че порите са важни, някои хора не харесват външния на разширени пори. Особено когато се сблъскваме с разширени пори по кожата на лицето, най-често в областта на носа, бузите и челото, където те определено са доста видими.

Няма начин, а и няма причина да затворим порите си напълно. Но има начини да ги направим досадните разширени пори да изглеждат по-малко видими и по този начин видимо да изравним тена на лицето и да направим кожата да изглежда по-гладка, равномерна и красива.

Продължете да четете, за да откриете безопасни и ефективни начини да се погрижите за разширени пори, така че кожата да изглежда по най-добрия възможен начин. Лицето ви ще ви благодари.

Разширени пори – мийте лицето си сутрин и вечер

разширени пори


Кожа, която често е мазна или има запушени пори, може да се възползва от ежедневното използване на почистващ препарат като почистващ гел, крем, лосион или пяна за лице.

Клинично проучване от 2006 г. показва, че използването на почистващ препарат за кожата на лицето може да сведе до минимум някои симптоми на акне и да поддържа порите чисти и по-малко видими.

Започнете, като използвате нежен почистващ препарат, който можете да закупите от която и да е дрогерия, аптека или козметичен магазин.

Потърсете етикет, който гласи, че е направен за хора с нормална до мазна кожа. Най-добре е да се миете лицето си веднъж сутрин и веднъж вечер. По-честото миене може да раздразни кожата.

Разширени пори – използвайте гелообразни продукти

разширени пори


Американската академия по дерматология препоръчва използването на козметични продукти на водна основа или такива с гелообразна консистенция за борбата с разширени пори.

Що се отнася до почистващите препарати за кожата на лицето, продуктите на основата на гел са най-добрият вариант. Те помагат за изчистване на себума от порите, намалявайки външния им вид. Действат особено добре на хората с мазна кожа.

Една съставка, която трябва да търсите, когато се борите с разширени пори, е гликоловата киселина. Измивайте лицето си всяка вечер преди лягане, като внимавате да не прекалите с количеството продукт за измиване. Това може да доведе до изсушаване на кожата ви.

Разширени пори – хидратирайте кожата си ежедневно

разширени пори


Много хора смятат, че не бива да използват хидратиращи продукти на лицето си като кремове и лосиони, защото те ще влошат състоянието на кожата, попадайки в разширените пори и предизвиквайки появата на пъпки и черни точки. Но това е напълно грешно схващане.

Изберете хидратиращ продукт без олиа и масла и нанесете, след като измиете и подсушите кожата си.

Когато овлажнявате кожата си, тя произвежда по-малко себум или масло, за да компенсира сухотата

Това позволява на себума от мастните жлези да проникне по-дълбоко в кожата и предотвратява запушването на порите.

Разширени пори – ексфолирайте редовно

разширени пори


Когато ексфолирате лицето си чисто, всяка мръсотия или замърсители по повърхността на кожата ви ще бъдат премахнати, заедно с мъртвите кожни клетки, които може да са се натрупали. Това ще направи лицето ви да изглежда по-гладко, по-стегнато и с по-малко видими пори.

Ексфолирайте с нежен ексфолиант като гликолова киселина. Внимавайте, ако използвате едновременно ретинол, тъй като ретиноидите правят кожата по-чувствителна. Необходимо е да се ексфолира само веднъж или два пъти седмично.

Разширени пори – използвайте глинена маска

разширени пори


Бърз начин за намаляване на възпалението и появата на белези от акне е използването на глинена маска. В едно клинично изпитване от 2012 г. появата на лезии от акне е намалена с 54%, когато участниците са използвали глинена маска, смесена с масло от жожоба, само два пъти седмично.

Глинените маски работят за минимизиране на порите, като изсушават себума под порите ви, както и залепват повърхностните замърсявания и ги издърпват, докато маската изсъхва. Опитайте глинена маска два до три пъти седмично като част от рутинното ви почистване на лицето.

Има много продукти и домашни средства, които твърдят, че ще правят порите ви да изглеждат по-малко видими. Ключът към намирането на това, което работи за вас, може да зависи от това да разберете какво кара порите ви да изглеждат разширени. Дали причината е мазна кожа?

Прекомерно потене? Кожа, която трябва да бъде ексфолирана? Може би е просто генетика? Някои методи ще работят по-добре от други, така че експериментирайте, докато откриете какво работи най-добре за вас и вашата кожа.

Каквото и да кара порите ви да изглеждат разширени не забравяйте, че наличието на пори и отделянето на пот са напълно естествени и необходими за функционирането на тялото ви процеси.

Те са признаци, че тялото ви работи по начина, по който трябва. Независимо дали порите ви са свръхвидими или просто изглеждат по-големи, отколкото бихте искали, те са част от тялото и са от съществено значение за здравето на най-големия орган – кожата.

За да почистите кожата си в дълбочина, препоръчваме да използвате нежни ексфолианти и домашни маски за лице с кафе или добре смляни кайсиеви ядки. Не забравяйте използването на слънцезащита ежедневно.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!