обезцветяване на коса
Грижа

Обезцветяване на коса – Tоп съвети от експерти

Bulgarianbeauty
26 януари 2023г.

Стилистите овладяват изкуството на обезцветяване на коса от десетилетия. Независимо дали използват класическа техника с фолио или по-нови тенденции като балеяж, много жени и мъже обичат светлите коси, затова и прибягват до редовно обезцветяване на коса.

От създаването на ледена, платинено руса визия до експерименти с тенденцията за пастелни цветове в косата, едно нещо е сигурно - постигането на по-светъл цвят на косата почти винаги изисква един достатъчно сложен и времеемък процес по обезцветяване на коса.

Ако решите да тръгнете по нелекия път по обезцветяване на коса, нужно е да се уверите, че правите всичко правилно, за да не съсипете косата си. В крайна сметка, този процес може да бъде силно увреждащ вашата грива, така че е необходимо стриктно да следвате съветите и препоръките на специалистите.

Въпреки всички трансформиращи възможности, които едно стандартно обезцветяване на коса ни предлага, този процес идва и с уникален набор от основни съображения.

Помислете например за обема на работата, потенциалния риск от увреждане на косата, неравномерни резултати и редица други възможни проблеми, За да ви помогнем да повишите увереността в уменията ви за обезцветяване на коса, или ако такъв процес ви предстои за първи път в домашни условия, ние сме събрали за вас някои от най-добрите техники и съвети как да изсветлявате косата като професионалист.

Продължете да четете, за да откриете как можете да постигате безупречни резултати всеки път, когато затрепнете ръкави и се заемете с обезцветяване на коса в домашни условия.

Какви са причините за обезцветяване на коса

Обезцветяването на косата може да бъде причинено от няколко фактора, включително:

Химически процеси: Обезцветяването на косата обикновено се извършва с помощта на химикали като пероксид и амоняк, които премахват естествения пигмент от косъма. Тези химикали могат да причинят обезцветяване на косата.

Слънчеви лъчи: Излагането на косата на слънчеви лъчи може да допринесе за обезцветяването й. Ултравиолетовите лъчи от слънцето могат да повредят меланина в косъма, който е отговорен за придаването на цвят.

Стареене: С времето, косата е подложена на естествен процес на стареене, който води до постепенно обезцветяване. Косъмът губи пигментираните клетки и става по-безцветен или сив.

обезцветяване на коса

Генетика: Генетиката играе важна роля в цвета на косата. Някои хора са по-склонни към обезцветяване на косата поради генетични фактори.

Заболявания и лекарства: Някои заболявания като витилиго (свръхчувствителност на кожата към слънцето) и някои лекарства могат да предизвикат обезцветяване на косата.

Ето някои от основните причини за обезцветяване на косата. Важно е да се отбележи, че естественото обезцветяване на косата е нормален процес и част от природния цикъл на растежа на косата.

Обезцветяване на коса – изчислете с колко тона ще изсветлите

Обезцветяване на коса

Точното изчисляване на броя на тоновете, с които искате да изсветлите косата си, играе наистина ключова роля за процеса. Това е, което ви помага да създадете правилната стратегия за обезцветяване на коса.

И ако нямате ясна стратегия за обезцветяване, просто няма да получите добри резултати, а може и сериозно да увредите косата си. Когато правите анализ на цвета на косата си и създавате своя стратегия за обезцветяване, просто помнете най-ключовия аспект на процеса.

Не разчитайте на късмета на начинаещия, необходимо е да следвате стриктно инструкциите на продукта и да не очаквате, че косата ви може да премине от гарваново черна до платинено руса в един ден.

Изберете професионален продукт

Правилният избор на продукт за обезцветяване на косъма е по-важен, отколкото си мислят много стилисти.
Не всички обезцветяващи средства имат добра способност да направят това, за което са създадени и да постигнат желаните резултати.

Много ще изискват от вас да увеличите ненужно силата на продукта, като добавите по-голямо количество, или да правите множество нанасяния. Всичко това допълнително ще увреди косъма, затова се препоръчва да избягвате некачествени и непрофесионално обезцветители.

Професионалните продукти за обезцветяване са много по-щадящи, предпазват косъма от накъсване и повреждане, а освен това могат да се нанасят и в корените без да предизвикат раздразнение на скалпа. Благодарение на своята сила и качество, тези продукти нямат нужда от допълнително оксидант, за да постигнат желаните резултати.

Обезцветяване на коса – изберете правилния оксидант

Обезцветяване на коса

Сега, след като сте избрали своя обезцветител за коса е време да изберете и правилния оксидант или по-точно оксиданта с правилната сила за нуждите на вашата коса. Правилата за избор на оксидант към обезцветителя за коса са следните:

  • Използвайте 20 Vol оксидант за изсветляване на 1-2 тона и за зоната на корените.
  • Използвайте 30 Vol за всяко изсветляване, което е по-високо от това
  • Не използвайте 40 Vol оксидант в домашни условия. Обикновено такъв не е нужен при повечето обезцветители за коса, които се предлагат на пазара.

Направете достатъчно течна смес

обезцветяване на коса

За да проникне в дълбочина вашата смес от обезцветител и оксидант и за да се уверите, че имате добро покритие и равномерно разпределен продукт, сместа на двата компонента трябва да е достатъчно течна.

За да обезцветите косата си равномерно ви е необходима добра наситеност на продукта. Какво имаме предвид под добра наситеност на продукта? Имаме предвид, че трябва буквално да напоите косата с обезцветяващата смес.

Препоръчваме ви да смесите двата компонента в съотношение едно към две. С други думи – една част обезцветител към 2 части оксидант.

Обезцветяване на коса – не изплаквайте твърде рано

Това е грешка номер едно, която дори някои опитни стилисти правят. Особено важно е да не изплаквате косата твърде рано от продукта. Това няма да пощади здравината на косъма, по-скоро няма да има желания ефект и ще се наложи да преминете през целия процес отново.

Трябва да доближите косата до максимално до ниво десет на обезцветяване, стига това да е безопасно за нея. Това означава, че косата ви трябва да е почти бяла, като са допустими само леки следи от жълто. Без ярки червени оттенъци, без рижи следи и определено без портокалови нюанси. Ако забелязвате такива в косата си, значи е прекалено рано да отмивате продукта.

Колко време отнема да се стигне до почти бяло? 30 минути биха били достатъчни за повечето нюанси и типове коса, но може да са по-малко или повече в зависимост от това какви резултати целите.

Тъй като няма универсална формула за успешни резултати при обезцветяване на косъма, най-добре е внимателно да следите целия процес и да проверявате.

Един лесен начин за проверка е просто да премахнете мъничко от продукта от някой кичур коса с помощта на дръжка на пластмасов гребен.

Също така имайте предвид, че мократа коса винаги изглежда по-светла, отколкото е в действителност. Така че, изплакнете само когато стигнете до истинското ниво 10 или до бяло само със следа от бледожълто.

Ако косата не е достатъчно светла дори и след половин час със сместа и забелязвате, че сместа за обезцветяване вече изсъхва върху косата, можете да нанесете малко прясна смес.

За прясна смес използвайте само 20 Vol оксидант. Не можете да нанасяте втори слой с 30 Vol оксидант, не го правете. Нанесете тази свежа смес върху частите, които не са се обезцветили напълно и изчакайте още малко.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!