Електроепилация
Козметика

Електроепилация – какво представлява и как работи?

Bulgarianbeauty
18 януари 2023г.

Електроепилация е метод за премахване на отделни косми от лицето или тялото. Днешните медицински устройства за електроепилация или електролиза разрушават центъра на растежа на косъма с химическа или топлинна енергия. След като много фина сонда се вкара в космения фоликул, космите се отстраняват с пинсети.

Повечето области на тялото могат да бъдат третирани с електролиза, включително веждите, лицето, корема, бедрата, гърдите и краката. Като цяло няма постоянни странични ефекти, но понякога може да се появи временно, леко зачервяване на кожата.

В тази статия на Bulgarian Beauty ще поговорим повече за метода на електроепилация, как работи и за кого е подходяща, останете с нас!

Електроепилация – какво представлява?

Електроепилация

Ако имате нежелано окосмяване, методът на електроепилация може да осигури трайно обезкосмяване. Безопасно е да се използва за обезкосмяване на лицето и на останалата част от тялото.

По време на вашите сесии по електроепилация, обучен електролог-козметик премахва космите с помощта на електрически ток. Процедурата не е болезнена и няма дълготрайни странични ефекти.

Електролизата е метод за обезкосмяване. Обучен електролог вкарва тънък проводник в космения фоликул под повърхността на кожата.

Електрически ток се движи надолу по жицата до дъното на фоликула, унищожавайки корена на косъма. Увреждането на фоликула предотвратява растежа на косъма и води до падане на вече порасналите косми. Електролизата съществува от повече от 100 години.

За първи път е изобретена за премахване на дразнещи врастнали косъмчета от мигли и е била медицинска процедура. Към днешна дата електроепилацията по-скоро попада в категория “декоративна процедура”.

Електроепилация – кой може да се възползва от нея?

електроепилация

Растежът на космите е нормален и често желателен. Но много често както жените, така и мъжете искат да се отърват от нежелано окосмяване в някои области на лицето и тялото и то трайно и без странични ефекти. Освен това от електропепилация могат да се възползват хора в следните случаи:

  • Недоволни сте от това къде растат косми (например между веждите, на горната устна или на гърдите)
  • Имате хирзутизъм, което е прекомерно окосмяване.
  • При смяна на пола

Електроепилация – за кои части на лицето и тялото?

Електроепилация

Електролизата може да се прилага върху повечето области на тялото и лицето, включително:

  • Гърбът
  • Бикини зоната, бедрата и долната част на краката
  • Гърди и корем
  • Лице, включително над устни, брадичка и вежди
  • Пръстите на ръцете и краката
  • Подмишници

Електроепилация – как се случва и колко процедури са нужни?

електроепилация

Устройствата за медицинска електролиза се наричат ​​епилатори. Те унищожават центъра на растежа на косъма с помощта на електрически ток.

Електролозите използват тънка игла, която често е дори по-фина от косъма. Те вкарват иглата в отвора на космения фоликул. Малко количество електрически ток унищожава клетките на растежа на косъма. Кожата, където влиза иглата, може да се усеща временно гореща или да щипе.

Ще ви трябват няколко процедури. Броят на сесиите, необходими за постигане на трайни резултати е различен за всеки човек. Обикновено се нуждаете от процедура всяка седмица или през седмица. Назначенията могат да продължат до година и половина.

Продължителността на процедурите зависи от няколко фактора, включително областта на тялото и вида на космите, които растат там. Ако третирате по-голяма площ или област с груби косми, ще ви трябват повече процедури.

Космите имат различни цикли на растеж. Всеки космен фоликул произвежда косъм и го изхвърля чрез отделяне. Този цикъл на производство на косъм е процес на растеж, почивка и подмяна. Отделните косми са в различни фази на този цикъл. Повече от едно третиране с електроепилация улавя космите в правилната точка от цикъла, за да ги унищожи.

Електроепилация – предимства

Много хора изпитват трайна загуба на окосмяване след приключване на лечението с електролиза. Също така, електролизата работи с най-широк спектър от типове кожа и косми. Подходяща е за чувствителни зони на тялото, като лицето или бикини зоната. Основният недостатък на електролизата е продължителността на времето, необходимо за постигане на трайно обезкосмяване.

Ако се борите с окосмяване, което никога повече не искате да виждате, особено при смяна на пола или при синдром на поликистозните яйчници и други хормонални проблеми, може да помислите за епилация чрез електролиза, тъй като това е единствената опция, която наистина ще ви освободи от космите завинаги.

Единствените недостатъци? Може да бъде доста скъпо, отнема повече от година, за да завърши целият цикъл от процедури, често е болезнена и намирането на електролог може да бъде трудно, ако не сте в голям град.

Ако все пак решите да опитате метода на електроепилация, уверете се, че сте направили проучване преди избора на експерт, който да посещавате и задайте много въпроси предварително (например дали предлагат обезболяване, дали имат опит с третирането на конкретна област, колко процедури смятат, че вие ще ви бъдат необходими и т.н.).

И дори да се страхувате от това колко сериозна звучи процедурата, просто помнете: има причина електролизата да съществува от десетилетия и тя е много проста – тя работи безупречно.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!