шампоан без парабени и сулфати
Козметика

Защо да използваме шампоан без парабени и сулфати

Bulgarianbeauty
21 ноември 2022г.

Ако искате да почистите косата си без агресивни химикали, може да помислите за шампоан без парабени и сулфати.

Тези две съставки са често срещани в шампоаните и са свързани със здравословни проблеми.

За щастие има много начини да ги избегнете. В тази публикация в блога на Bulgarian Beauty ще обсъдим какво представляват парабените и сулфатите, защо да ги избягвате и как да намерите алтернативни продукти. Ще споделим и няколко съвета как да използвате шампоан без парабени и сулфати за по-здрава коса и значително по-малко вредно влияние върху скалпа.

Какво представляват парабените и сулфатите?

Парабените са вид консервант, който често се използва в козметиката и продуктите за лична хигиена.

Сулфатите са вид детергент, който се използва в много шампоани и други почистващи продукти. И двете съставки могат да бъдат вредни за здравето ви, затова е важно да ги избягвате, ако е възможно.


шампоан без парабени и сулфати

Защо да използвате шампоан без парабени и сулфати?

Има няколко причини, поради които може да искате да избягвате парабените и сулфатите. От една страна, и двете могат да предизвикат дразнене на кожата. Освен това парабените са често свързани със застрашаващи живота заболявания, а сулфатите могат да отнемат естествените масла от косата и кожата. И накрая, и двете съставки могат да бъдат изсушаващи, което може да доведе до накъсване на косата или сърбеж на скалпа.

Как да откриете парабени и сулфати в етикетите? | Шампоан без парабени и сулфати

Можете да разберете дали даден продукт съдържа парабени или сулфати, като проверите списъка със съставки написани на етикета. Ако видите някоя от съставките в списъка, върнете продукта на рафта и продължете да търсите. Има много чудесни продукти за грижа за косата, които не съдържат тези вредни съставки.

Предимствата на използването на шампоан без парабени и сулфати

По-здрава коса и скалп с шампоан без парабени и сулфати

Когато измивате косата си с шампоан, целта е да отстраните мръсотията, маслата и продуктите, натрупани по косата и скалпа.

Традиционните шампоани обаче могат да отнемат твърде много от естествените масла, които поддържат косата здрава и хидратирана. Това може да доведе до изсушаване, чупливост и увреждане на косата ви.


Шампоанът без парабени и сулфати може да помогне за възстановяване на естествения баланс на маслата в косата, което води до по-здрави и лъскави кичури. Освен това той може да помогне за намаляване на възпалението и дразненето на скалпа.


шампоан без парабени и сулфати

По-малко дразнене с използване на шампоан без парабени и сулфати

Парабените и сулфатите са агресивни химикали, които могат да предизвикат дразнене при контакт с кожата ви. Това важи с особена сила за чувствителна кожа или заболявания като екзема или псориазис.


Шампоанът без парабени и сулфати може да помогне за намаляване на това дразнене, като се избегнат тези агресивни химикали. Освен това той може да помогне за запазване на естествената бариера на кожата, което помага да се предпазите от по-нататъшно дразнене.

По-малко химикали

Традиционните шампоани често съдържат множество вредни химикали в допълнение към парабените и сулфатите. Тези химикали могат да включват изкуствени аромати, оцветители и консерванти, които могат да дразнят кожата и скалпа ви.


шампоан без парабени и сулфати `

Шампоаните без парабени и сулфати помагат да се избегнат всички тези потенциално вредни съставки, като се получава по-чист и по-естествен продукт, който е нежен към кожата и скалпа.

Как да използваме шампоан без парабени и сулфати

Изберете правилните продукти с грижа за косата

Когато избирате шампоан, винаги проверявайте етикета, за да се уверите, че не съдържа парабени или сулфати. Днес на пазара има много шампоани без парабени и сулфати.

Използвайте точното количество Важно е да използвате точното количество шампоан, когато почиствате косата си. Използването на твърде много продукти може да доведе до загуба на естествените масла и косата ви да стане суха и чуплива.

И обратното, ако не използвате достатъчно, в косата ви ще останат замърсявания и натрупвания. Доброто правило е да използвате количество шампоан колкото монета от 1 лв за къса коса и двойно количество за дълга.

Избягвайте прекомерното миене с шампоан

Прекаленото миене с шампоан може да доведе до изсушаване и накъсване на косата. Най-добре е да измивате косата си с шампоан на всеки два или три дни, ако косата ви е мазна. Ако косата ви е суха или увредена, може да се наложи да използвате шампоан само веднъж седмично.Най-добрият начин да използвате шампоан без парабени и сулфати е да избирате правилните продукти, да използвате правилното количество и да избягвате прекаленото миене с шампоан. Въпреки че има много предимства на шампоаните без тези съставки, най-важното е да намерите този, който да е най-подходящ за вас и вашия тип коса.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!