оризова вода за коса
Грижа

Оризова вода за коса | Тайната за дълга и блестяща коса

Bulgarianbeauty
6 октомври 2022г.

Тайната на по-дългата, силна и блестяща коса може да се крие в кухненския ви шкаф. Използването на оризовата вода като продукт за по-здрава коса датира от векове в азиатската култура.

Наскоро обаче се превърна в тенденция в TikTok, като хаштага #ricewater събра стотици милиони видеа на потребители, които показват различни резултати на своите коси.

И така, дали изплакването с оризова вода наистина ще ви осигури красива коса? Ако търсите естествен начин да подобрите състоянието на косата си, то тогава отговорът може да е оризова вода. Тя се използва от векове в Азия не само за грижа за косата, а и за кожата.

Тя е богата на хранителни вещества, които могат да подхранят и съживят косата ви. Оризовата вода може да се приготви у дома само с няколко прости съставки.

И се използва много лесно - просто я масажирайте в скалпа и косата си и я изплакнете след няколко минути. При редовна употреба ще забележите по-мека и блестяща коса.

оризова вода

Как да използвате оризовата вода за косата си?

Какво ви е необходимо:

оризова вода

  • 1 чаша ориз
  • 1 чаша вода

Как да я направите:Изплакнете и прецедете ориза, за да отстраните мръсотията или замърсяванията, които не искате да нанесете върху косата си. Смесете прецедения ориз в средно голяма купа с водата.

Трябва да разбърквате, докато водата стане доста мътна. Прецедете ориза, като този път запазите водата. Съхранявайте ориза за по-късно или го пригответе веднага. Поставете водата от ориза в пластмасов съд и го покрийте.

Оставете оризовата вода да престои на стайна температура в продължение на 12 до 24 часа. Това позволява да ферментира и да се отделят всички вкусни витамини и минерали. Съвет: Не го оставяйте да престои повече от 24 часа, защото ще се развали.

оризова водаСъхранявайте оризовата вода в хладилник, докато сте готови да я използвате. Напълнете с оризова вода малка бутилка, например от шампоан за пътуване или малко бурканче, с които да ви е по-лесно да нанасяне водата върху косата си.

Останалото съхранявайте в хладилника.

Оризовата вода трябва да се съхранява в хладилника до една седмица, така че имате достатъчно време да се възползвате от страхотните ползи за косата.

Как да я използвате:Не е необходимо да променяте графика си за измиване заради изплакването с оризова вода - просто я използвайте след измиване с шампоан и балсам, независимо дали веднъж дневно или веднъж седмично. Когато нанасяте оризовата вода, се опитайте да се съсредоточите върху кожата на главата и да я разнесете навън.

оризова водаОставете я да подейства от две до пет минути и след това изплакнете. Вероятно веднага ще забележите ползите за вашата коса и ще видите колко силна и гъста става. Какво се съдържа в оризовата вода?

Мътната смес съдържа много от хранителните вещества, които правят ориза един от най-важните хранителни източници в света. Това включва антиоксидант, известен като инозитол, който е обявен за подмладяващ косата продукт.

Оризовата вода е богата още и на:

оризова вода

  • Витамин В.
  • Витамин Е.
  • Влакна.
  • Магнезий.
  • Манган.
  • Цинк.

Какви са ползите за косата?Укрепва косата: Както протеините са съществена част от балансираното хранене, така те играят важна роля и за поддържането на здрава коса. Смята се, че протеините в оризовата вода спомагат за подобряване на цялостното състояние на косата.

Увеличава блясъка: Въз основа на непотвърдени данни от привърженици на оризовата вода се смята, че нишестеният разтвор придава блясък на скучните кичури.

Може да подпомогне растежа на косата:

Оризовата вода може да подпомогне растежа на косата, тъй като съдържа аминокиселини, които подпомагат регенерацията на косата. Витамините С, В и Е подпомагат растежа на косат, укрепват косъма, а колкото по-здрав е той, толкова по-дълго може да расте косата.

оризова водаПремахване на хигралната умора: Въпреки че косата се нуждае от влага, за да остане здрава, излишната влага всъщност може да причини повече вреда, отколкото полза.

За да възстановите равновесието на прекалено овлажнените кичури (известни още като хигрална умора), опитайте протеинова процедура, например изплакване с оризова вода.

Разплита косата: Привържениците на използването на оризова вода за коса твърдят, че тя може да омекоти кичурите, което улеснява разплитането им.

Изглаждане на косата: Повредената коса и/или косата с висока порьозност трудно задържа влагата, което може да доведе до накъсване и цъфтене на краищата.

Въпреки това подхранващите протеини, които се съдържат в оризовата вода, могат да противодействат на това, като намаляват накъсването и по този начин подобряват структурата на косата.

оризова вода

Не е трудно да си приготвите оризова вода за вашата коса и да усетите всички ползи от използването ѝ. Дори и да ви се струва странен начин да се погрижите за нея, преди да си кажете “О не, това няма да помогне!”, просто опитайте.

За да допълните своята рутина, препоръчваме да използвате етерични масла за растеж на косата, ежедневно.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!