възстановяваща терапия при косопад
Козметика

Възстановяваща терапия при косопад | Безотказни методи за здрава коса

Bulgarianbeauty
30 септември 2022г.

Косопадът е все по-често срещан проблем и все повече хора търсят възтановяваща терапия при косопад. Той няма пряко физическо въздействие върху здравето ви, но емоционалните последици от него могат да бъдат значителни.

Причините за косопада са различни - генетика, хормонален дисбаланс, гъбични заболявания на скалпа, стрес, автоимунни заболявания и хранителни дефицити. Има обаче някои неща, които можете да направите, за да възстановите косата си по естествен начин.

Какво представлява косопадът? | Възстановяваща терапия при косопадКосопадът може да бъде категоризиран по няколко симптома. Мъжкото или женското оплешивяване, наричано още андрогенна алопеция, е най-често срещано сред мъжете над 50 години и жените, които вече са преживели менопауза.

Възстановяваща терапия при косопад

Оплешивяването при жените може да е естествено, да е свързано с генетиката, да е страничен ефект от медикаменти или лечения или да е предизвикано от хормонални промени при бременност или менопауза.

Жените по-рядко изпитват изтъняване на косата през 20-те си години, като вместо това могат да започнат да наблюдават симптоми през 40-те, 50-те и след това.

Каква възстановяваща терапия за коса да си направим?

1. Масаж

Масажирането на скалпа в комбинация с масла и маски за коса, стимулира скалпа и може да подобри гъстотата на косата ви. Смята се, че по време на масажа се стимулира растежа и дебелината на косъма в клетките на дермалната папила, които се намират в долната част на космения фоликул.

Възстановяваща терапия за коса

Тези клетки играят ключова роля в образуването на косъма, растежа на косата, както и в цикъла на опадане и израстване. Известно е също, че масажът подобрява притока на кръв и състоянието на скалпа. Проучване от 2019 г. установи, че растежът на косата подобрява притока на кръв и здравето на скалпа.

2. Алое вера

Алое вера отдавна се използва за лечение на косопад и може да бъде добра възстановяваща терапия за вашата коса. То също така успокоява скалпа и подхранва косата, може да намали пърхота и да отблокира космените фоликули, които може да са блокирани от излишната мазнина.

Възстановяваща терапия при косопад

Как да използвате алое, за да подобрите състоянието на косата си? Можете да нанасяте чист гел от алое вера върху скалпа и косата си няколко пъти седмично. Можете също така да използвате шампоан и балсам, които съдържат алое вера.

3. Кокосово масло за възстановяваща терапия при косопад

Кокосовото масло съдържа мастни киселини, наречени лауринова киселина, които проникват във вътрешността на ствола на косъма и намаляват загубата на протеини от косата.

Възстановяваща терапия при косопада

Кокосовото масло може да се използва като възстановяваща терапия преди или след измиване на косата, в зависимост от типа коса. Ако косата ви е склонна да се омазнява, можете да я третирате с продукт за оставяне за през нощта или за няколко часа, преди да я измиете.

4. Рибено масло

Консумацията на омега мастни киселини може да помогне за подобряване на косата ви отвътре, тъй като те са пълни с хранителни вещества и протеини.

Приемането на хранителна добавка омега, заедно с антиоксиданти, помага за подобряване на плътността на косата. Той също така намалява косопада.

5. Сок от лук за възстановяваща терапия при косопад

Ако можете да се справите с миризмата на сок от лук, може би ще откриете, че ползите си заслужават. Доказано е, че сокът от лук насърчава растежа на косата и успешно лекува алопеция ареата - автоимунно състояние, при което организмът атакува космените фоликули и причинява косопад по различни части на тялото.

Възстановяваща терапия при косопад

Смята се, че сокът от лук също така подобрява кръвообращението. За да си направите сок от лук, смелете няколко глави лук и изстискайте сока. Нанесете сока върху скалпа и косата си и го оставете да действа поне 15 минути. След това отмийте с шампоан.

6. Масло от розмарин

Розмаринът е често срещано етерично масло, което се използва за насърчаване на растежа на косата и намаляване на косопада. Масло от розмарин е установено, че стимулира растежа на нова коса и дори може да се използва за лечение на андрогенна алопеция.

Смесете няколко капки масло от розмарин с арганово или масло от жожоба, и масажирайте косата и скалпа. След това изплакнете. Можете да правите това няколко пъти седмично и ще видите колко добре ще се отрази тази възстановяваща терапия на вашата коса.

Можете също така да добавяте ежедневно няколко капки масло от розмарин в шампоана и балсама си. Въпреки това не бива да използвате етерични масла директно върху кожата, а винаги трябва да ги смесвате с базово масло или шампоан.

7. Масло от здравец за възстановяваща терапия при косопад

Маслото от здравец е концентрираното етерично масло, което се извлича от листата му. Можете да използвате масло от здравец за стимулиране на растежа на косата и подобряване на кръвообращението.

Смесете три капки етерично масло от здравец с осем капки базово масло и нанесете директно върху косата си. Можете също така да добавите няколко капки към шампоана и балсама си. Маслото от здравец може да помогне за укрепване, хидратиране и възстановяване на косата.

Възстановяваща терапия при косопад

8. Лимон

Можете да използвате пресен лимонов сок или лимоново масло, тъй като е установено, че и двете вещества подобряват качеството и растежа на косата. Маслото от лимон може да ви помогне да поддържате здрав скалп и да насърчите растежа на косата.

Нанесете пресен лимонов сок върху скалпа и косата си 15 минути преди да измиете косата си с шампоан. Можете също така да използвате етерично масло от лимон, разредено в базово масло, като част от вашата терапия за възстановяване на косата ви.

Прочетете още интересни и не толкова познати ползи от видовете етерични масла за растеж на косата. По този начин ще се погрижите за здравината и устойчивостта на косата във времето.

Често пъти се наблюдава наличие на косопад след раждане. Не се притеснявайте, рядко това е сигнал за тревога. Консултирайте се със специалист.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!