чай от джинджифил
Грижа

За какво помага чай от джинджифил? | Ползите, които не знаете

Bulgarianbeauty
27 ноември 2022

Чай от джинджифил – можем да го видим често по снимки из Инстаграм и други социални мрежи, като част от рутината на почти всеки инфлуенсър.

Просто временна мода ли е чашата чай от джинджифил, или наистина може да подпомогне здравето ни и да облекчи редица състояния?

Хората са използвали джинджифил от хиляди години за лечение на заболявания и добавяне на приятен вкус с пикантен щрих към храната и напитките си. Джинджифилът е родом от Азия и принадлежи към семейството на растенията Zingiberaceae.

Хората обикновено използват неговия ядлив корен или стъбло, като тези части на растението се използват както в кулинарията и козметиката, така и за лечебни цели сред любителите на алтернативна медицина.


чай от джинджифил

Джинджифилът е древно билково лекарство, което хората са използвали и днес използват за лечение и облекчение на множество заболявания, включително артрит, диабет, кашлица, настинки и гадене.

Джинджифилът се консумира по много начини в народната медицина, включително под формата на чай от джинджифил. Можете да направите чай от джинджифил като сварите обеления корен във вода или мляко.

В днешната статия разглеждаме ползите за здравето при консумацията на чай от джинджифил. Нека да разгледаме как джинджифиловият чай може да ви бъде полезен в редица ситуации.

Чай от джинджифил при стомашен дискомфорт и гадене

Чаят от джинджифил вероятно е най-известен с потенциала си да успокоява храносмилателните проблеми и по-специално за облекчаване на гаденето и успокояване на повръщането.

Едно мащабно проучване дори предполага, че джинджифиловият чай може да бъде също толкова ефективен, колкото някои лекарства, но с по-малко странични ефекти, в случаи на сутрешно гадене.

чай от джинджифил

Чай от джинджифил като противовъзпалително средство

Джинджифилът съдържа ключови и много ефективни фитонутриенти, известни като гингероли. Изследванията показват, че тези гингероли могат да имат антимикробен и противовъзпалителен ефект, който може да помогне за поддържането на здрав микробиом при редовното пиене на джинджифилов чай.


чай от джинджифил

Чай от джинджифил за редуциране на високото кръвно налягане

Проучване от 2017 г. установява, че тези, които консумират джинджифил ежедневно, се намират под много по-нисък риск от хипертония или високо кръвно налягане.Въпреки че проучването не разглежда специално чая от джинджифил, може да е полезно да консумирате чай от джинджифил, ако имате високо кръвно налягане. Освен това, това е един от най-лесните, разпространени и достъпни начини за консумация на джинджифил, така че нищо не пречи да изпробвате.


чай от джинджифил

Чай от джинджифил за намаляване на теглото

Има няколко проучвания за ползите от джинджифила, когато става въпрос за редуциране на излишното тегло и помощ при затлъстяване.

Преглед на едно мащабно изследване подчертава, че джинджифилът може да има положително въздействие върху затлъстяването чрез редица различни механизми, включително контрол на апетита и повишаване на термогенезата (производството на топлина от организма).


чай от джинджифилЕто защо може да е наистина полезно да включите ароматен джинджифилов чай към диетата си. Въпреки това не забравяйте, че консумацията на чай, независимо какъв е той, не може да замести храненето. Нужно е да се храните балансирано и умерено и в диетата ви да присъстват всички хранителни групи.

Чай от джинджифил при главоболие и мигрена

Има доста изследвания на джинджифила и неговите болкоуспокояващи свойства, включително потенциалната му полза за хората, които страдат от хронично главоболие или мигрена. Следователно пиенето на джинджифилов чай може да помогне както за предотвратяване на главоболието, така и за неговото облекчаване.


чай от джинджифил

Чай от джинджифил – богат на антиоксиданти

Джинджифилът е с високо съдържание на антиоксиданти и е доказано, че има антипролиферативен ефект върху туморните клетки, по-специално рак на панкреаса и дебелото черво. Редовната консумация на джинджифилов чай може да предложи превантивен ефект.


чай от джинджифилВъпреки това е важно да се подчертае, че консумацията на джинджифилов чай не може да бъде самостоятелно лечение при онкологични заболявания. Подходящото лечение за вашето състояние може да бъде определено и назначено само и единствено от лекар и не бива да се пренебрегва.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!