Bulgarian beauty - заглавни снимки за статии (9).png
Козметика

7 ползи на маслото от чаено дърво според експертите

Bulgarianbeauty
5 Октомври 2022
10 мин

Маслото от чаено дърво е етерично масло, получено от растението мелалеука алтернифолия, което произхожда от Австралия.

То се характеризира с многообразие от антисептични, противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни свойства.Маслото от чаено дърво е популярна съставка в продуктите за дома, кожата и общата грижа за здравето поради разнообразните си приложения.

Прочетете статията докрай, за да научите кои са останалите ползи на маслото от чаено дърво според експертите.

#1 Полза: Маслото от чаено дърво спомага за справянето с акне

Разреденото масло от чаено дърво може да бъде полезна съставка за измиване на лицето, особено при кожа, склонна към акне.

Проучване, публикувано в австралийския медицински журнал, показва, че участниците са имали по-голяма полза от използването на гел, съдържащ 5 % масло от чаено дърво, за лечение на леко до умерено акне, отколкото от лосион, съдържащ 5 % бензоил пероксид (често използвана съставка за борба с акнето в продуктите за грижа за кожата).


Резултатите показват, че маслото от чаено дърво помага за намаляване на възпалените и невъзпалените лезии по-добре от лосиона с бензоил пероксид. Гелът с масло от чаено дърво действа по-бавно от лосиона с бензоил пероксид, но също така води до по-малко странични ефекти.

#2 Полза: Маслото от чаено дърво подпомага растежа на косатаТова етерично масло често се добавя към шампоана в различни концентрации, за да облекчи сърбежа по скалпа и да възстанови естествения блясък на косата.

Допълнителни изследвания сочат, че маслото от чаено дърво може да бъде полезно при лечение на пърхот.

#3 Полза: Маслото от чаено дърво подмага здравия растеж на ноктите

Онихомикозата, гъбична инфекция на ноктите, е често срещано заболяване, което засяга около 10% от възрастните.

Маслото от чаено дърво е едно от малкото хомеопатични средства, които могат да бъдат ефективни при лечението му.Изследователи от Катедрата по дерматология в Калифорнийския университет в Сан Франциско тестват крем, състоящ се от 2% бутенафин хидрохлорид и 5% масло от чаено дърво, сред 60 участници с онихомикоза. След 16-седмична употреба 80% от участниците са излекували гъбичките по ноктите си.

#4 Полза: Масло от чаено дърво за здрава кожаМного кожни заболявания могат да доведат до сърбеж. Често срещан проблем са гъбичките по стъпалата.

Според редица изследвания маслото от чаено дърво може да помогне за облекчаване на тези проблеми.

В едно проучване, проведено сред 158 души, е отбелязано значително подобрение в наличието на гъбички по краката след прилагане на разреден разтвор на масло от чаено дърво в продължение на четири седмици.

#5 Полза: Масло от чаено дърво като средство за естествено измиване на устната кухина

Много компании за орално здраве добавят масло от чаено дърво към своите продукти за вода за уста, за да помогнат за естественото почистване на зъбите и венците. Можете да направите подобен разтвор у дома.

Ето какДобавете три капки масло от чаено дърво в малка чаша вода; Завъртете сместа в устата си, след което я изплюйте; Повтаряйте всеки път, когато миете зъбите си.

Експертите обръщат внимание на нещо много важно! Маслото от чаено дърво е изследвано само за приложения за външна употреба и не трябва да бъде поглъщано, тъй като може да бъде токсично при орален прием.

#6 Полза: Масло от чаено дърво действа като антисептично средство за почистване на кожатаМаслото от чаено дърво, често използвано заради широко разпространените си антисептични и антимикробни свойства, може да се използва при порязвания, изгаряния, ожулвания и циреи.

Освен това то може да бъде ефективен и при лечението на някои видове стафилококови инфекции.

Поради антисептичните му и заздравяващи раните свойства много майстори на пиърсинги препоръчват използването на разредена форма на масло от чаено дърво, за да подпомогнат заздравяването и почистването на пиърсингите.

#7 Полза: Маслото от чаено дърво подпомага здравето на дихателните пътищаВ комбинация с масло от лавандула маслото от чаено дърво е чудесно средство за инхалация при инфекции на синусите или белите дробове.

Експертите съветват да поставите по 2-3 капки от двете масла в дифузер на водна основа в помещението, в което се намирате и да дишате изпаренията.

Как да използвате безопасно масло от чаено дърво?Това силно летливо и мощно етерично масло може да се използва в чист вид или разредено с масло носител, като кокосово, маслиново, масло от жожоба или бадемово масло, за локални приложения. Тествайте маслото върху малък участък от кожата, преди да го нанесете по-обилно.

Запомнете: Не поглъщайте неразредено масло от чаено дърво, тъй като то може да бъде токсично при перорален приемИмайте в предвид, че при локална употреба на маслото от чаено дърво могат да възникнат някои нежелани реакции, включително:

  • Дразнене на кожата;
  • Алергичен кожен обрив;
  • Сърбеж;
  • Зачервяване;
  • Сухота.

При съмнения или при поява на някоя от изброените по-горе странични ефекти се консултирайте с вашия лекар, за да определите безопасни начини за включване на маслото от чаено дърво в рутинната ви профилактика

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!