Хранителна непоносимост
Грижа

Тест за хранителна непоносимост | Всичко, което трябва да знаете

Bulgarianbeauty
30 ноември 2022г.

Тест за хранителна непоносимост се използва като диагностичен инструмент. Чрез него се установява дали организмът Ви е свръхчувствителен към определена храна. За разлика от хранителните алергии, хранителната непоносимост не предизвиква незабавна реакция.

Проблемите, произтичащи от това състояние, се дължат на неспособността на организма да асимилира правилно определени храни. Какво представлява хранителната непоносимост?

Какви са симптомите и причини за появата ѝ? Какви тестове за хранителна непоносимост има? Прочетете статията, за да се информирате за отговорите на тези и още важни въпроси, които засягат здравето.

Що е то тест за хранителна непоносимост?

тест за хранителна непоносимост

Хранителната непоносимост е нежелана реакция към храна, която вероятно се заражда в стомашно-чревния тракт и не включва имунната система. Този общ термин включва:

  • непоносимост към лактоза;
  • кофеинова непоносимост;
  • Непоносимост към хранителни добавки като сулфити;

Непоносимост към т.нар. FODMAP (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides, and polyols)- ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли.

Освен тях, може да имате непоносимост към яйца, мая, хранителни оцветители, изкуствени подсладители или дори захарни алкохоли. Тестът за хранителна непоносимост може да ви помогне да се уверите, че не консумирате храни, които могат да причинят дискомфорт.

Поради широкия спектър от симптоми, идентифицирането и лечението на хранителна непоносимост може да стане трудно. Най-често обаче засягат храносмилателната система, кожата и дихателната система. Имайте в предвид, че тези признаци могат да се появят не само скоро след хранене, а и в рамките на до два дни.

Причини за непоносимост | Tест за хранителна непоносимост

Често не е ясно защо имате чувствителност към някои храни. Основната причина за непоносимостта към храни обаче се крие във връзката им с храносмилателната система. Много фактори допринасят за хранителната непоносимост. Липсата на храносмилателни ензими или чувствителността към определени химикали може да доведе до това увреждане.

Ако имате симптоми след консумация на млечни продукти, може да имате непоносимост към лактоза. Възможно е да ви липсват химичните вещества, наречени ензими, необходими за правилното усвояване на протеините.

Понякога може дори да ви е трудно да смилате хляб или друг пшеничен продукт. Ако след ядене на хляб имате подуване на корема, хрипове, диария или стомашни спазми, може да имате чувствителност към продукти, съдържащи глутен.

Друга често срещана хранителна непоносимост е към химически съставки, добавени към храната. Независимо дали става въпрос за оцветител или натриев глутамат, може да имате проблеми с ограничаването на храните, които съдържат висок процент от тези елементи.

Какво представлява тестът за хранителна непоносимост? Когато симптомите на определени храни продължават, е време да поставите правилна диагноза на състоянието си.

Видове тестове за хранителна непоносимост

тест за хранителна непоносимост

Предлагат се няколко кръвни теста, които оценяват непоносимостта към определени храни. Обикновено при теста за хранителна непоносимост се търсят имуноглобулинови антитела, подобно на теста за хранителна алергия.

Освен кръвен тест за хранителна непоносимост съществува още един вид, наречен водороден дихателен тест. Той се използва се за диагностициране на непоносимост към лактоза. По време на тестването в сертифицирана лаборатория ще ви помолят да надуете торбичка, подобна на балон. След това ще ви дадат да изпиете разтвор на лактоза и дъхът ви ще бъде проверен след около 30 минути.

Необходима ли ми е някаква подготовка преди извършване на тест за хранителна непоносимост? По-голямата част от тестовете за хранителна непоносимост не изискват никаква подготовка, освен празен стомах. Съществува още едно условие- да спрете приема на антибиотици от 7 до 21 дни направата на теста. В това число се включват и инхибитори и стомашнопротективни средства.

Какви са следващите стъпки след тест за хранителна непоносимост?

тест за хранителна непоносимост

Ако след направен тест се установи, че имате хранителна непоносимост, може да сте в състояние да се справите с нея сами. Необходимо е да избягвате приема на храната, която е източник на непоносимост, за определен период от време. Възможно е да започнете да консумирате източника на непоносимост в малки количества в по-късен момент в бъдещето.

Преди да решите да премахнете напълно определена храна от хранителния си режим, направете консултация с диетолог. Подобно изключване може да доведе до хранителен дефицит, ако не го замените правилно. Това е особено важно, когато се обмисля премахването на определени храни от диетата на деца или тийнейджъри, които все още се развиват.

За щастие, живеем в дигитален свят с достъп до редица здравословни рецепти за безглутенова торта или много други.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!