след лазерна епилация
Грижа

След лазерна епилация | Съвети от професионалисти

Bulgarianbeauty
24 ноември 2022г.

В днешната статия от Bulgarian Beauty ще разкрием всички тайни около това какво да правим и какво да НЕ правим след лазерна епилация.

Лазерната епилация е професионална процедура, която обикновено се провежда от дерматолог, а целта й е премахване на нежеланото окосмяване.

Лазерната епилация работи на принципа на концентрирани лъчи светлина, които се насочват към космените фоликули и по този начин изгарят и напълно унищожават космите.

Тя се използва от жени и мъже и най-често за третиране на следните зони:

  • лице
  • гърди
  • подмишници
  • гръб
  • бикини или интимна зона
  • крака


Проучване от 2020 г. посочи, че напредъкът на технологиите при лазерите с дългочестотни импулси направи възможно този тип процедура да се справи не само с тъмните косми по светлата кожа, комбинация, при която традиционно резултатите са най-добри, но и с косми в съчетание с по-тъмна кожа.

В зависимост от особеностите на вашата кожа и окосмяване, дерматологът или козметикът ще определи кой е най-добрият избор за лазер. За целта е нужно преди това да се направи анализ както на кожата, така и на текстурата на космите.

след лазерна епилация

И все пак, въпреки този напредък в технологиите, лазерната епилация си остава сложен тип процедура, която изисква внимателно отношение към последващите грижи и поддръжка.

Начинът, по който се грижите за кожата си след процедурата, може да помогне за намаляване на риска от странични ефекти и възможни увреждания на кожата.

В тази статия ще научите повече за това какво трябва и какво не трябва да се прави по отношение на последващата грижа след лазерна епилация и в кои случаи може да е нужно да се свържете с вашия дерматолог за допълнителна помощ.

Вашият лекар или дерматолог ще ви предостави допълнителна информация за всичко, което трябва да правите и какво да избягвате след лазерна епилация.

Но в най-общи линии грижата за кожата след лазерна епилация включва следните неща:

След лазерна епилация – студени компреси

след лазерна епилация

Намокрете чиста, мека кърпа с хладка вода и я поставете върху третираната зона за няколко минути. Можете също да използвате пакет с лед, увит в кърпа. Този метод помага за намаляване на временното подуване и болка след терапия за лазерна епилация.

След лазерна епилация – стероиден крем

след лазерна епилация

Вашият дерматолог може да ви предпише стероиден крем, за да сведе до минимум болката и дискомфорта след лазерна епилация. Можете също да приемате ацетаминофен или други противовъзпалителни лекарства за облекчаване на болката.

След лазерна епилация – защита от слънце

след лазерна епилация

Тъй като кожата ви ще бъде чувствителна след лазерна епилация, вашият дерматолог ще ви препоръча да избягвате пряко излагане на слънце.

Трябва да избягвате слънцето 1 месец преди процедурата до 1 месец след нея. Не пропускайте редовно да нанасяте слънцезащитен крем върху третираната зона и попринцип.

След лазерна епилация – бръснене след процедури

Вашият дерматолог или козметик ще инструктира да се обръснете преди процедурата, за да осигурите оптимални резултати и целенасочено и ефективно третиране на космените фоликули.

Въпреки че можете да се бръснете и след лазерна епилация, не забравяйте да изчакате няколко часа, след като зачервяването или дискомфорта на кожата отшумят.

Избягвайте бръсненето на кожа, която е:

  • подути
  • червена или обезцветена
  • болезнена

Американското дружество за естетична пластична хирургия (ASAPS) твърди, че лазерната епилация е предназначена да замени бръсненето. Въпреки това, Американската академия по дерматология (AADA) казва, че първата процедура премахва между 10 и 25% от космите.

Което означава, че докато не приключат всички сесии с лазерна епилация, най-вероятно ще трябва да продължите да се обезкосмявате с помощта на самобръсначка.

Сесиите по премахване на окосмяването с лазерна епилация обикновено се разпределят в периода на няколко седмици или месецици. Повечето хора се нуждаят от средно шест сесии за оптимални резултати, в зависимост от зоната, която се третира и индивидуалните особености на кожата и космите.

След лазерна епилация – какво да не правим

след лазерна епилация

Знанието как да се грижите за кожата си след лазерна епилация е от решаващо значение за намаляване на страничните ефекти, но също така трябва да знаете какво да не правите след процедурата.

Процедурите по премахване на нежеланото окосмяване чрез лазер не бива да се правят по-рано от 4 до 6 седмици между всяка процедура. Може да са необходими няколко сесии, разпределени във времето, за да постигнете желаните резултати.

Не се излагайте на слънце - Това може да увеличи риска от хипопигментация (светли петна), както и от изгаряния.

след лазерна епилация

Не използвайте продукти за изкуствен тен- Макар да изглеждат безобидни, тези продукти могат да бъдат дразнещи за кожата, която току-що е била подложена на лазерна терапия. Може да получите обриви, изгаряния и подутини.

Не нанасяйте лосиони с аромати или парфюми върху третираната зона - Те могат да причинят зачервяване или обезцветяване на кожата и дразнене.

Не нанасяйте дезодорант върху подмишниците, ако това е третираната зона - Тези продукти също могат да причинят дразнене на кожата. Избягвайте ексфолирането на тялото поне няколко дни, тъй като може да раздразни кожата ви.

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!