Козметика

Премахване на белези по лицето: как да го постигнем?

Bulgarianbeauty
22 ноември 2022г.

Безспорен факт е, че за да сте уверени в себе си, е важно преди всичко да се чувствате удобно в собствената си кожа. За съжаление обаче не винаги можете да планирате какво ще ви поднесе животът. Ето защо, в днешната статия от Bulgarian Beauty, изведохме ефикасни методи за премахване на белези по лицето.

Замисляли ли сте се някога, че вашето тяло разказва историите от миналото ви. Понякога това, което чувствате, е пряко свързано с начина, по който гледате на себе си. Вашите наранявания или преживявания, особено ако те са довели до белези. Тъй като те често са доста забележими, могат да ви накарат да се чувствате неуверени относно външния ви вид.

Ако искате да разберете как да премахнете белезите по лицето чрез щадящи методи, прочетете тази статия. Преди това обаче нека разгледаме най-често срещаните видове, за да знаем как да процедираме с тях.

Видове белези по лицето | Премахване на белези по лицето

Белегът е естествена част от лечебния процес, когато сте наранени или се подлагате на някаква операция. Правилното разбиране на белезите, които имате и как се образуват, помага при прилагането на правилното лечение за заздравяване.

Ето кои са най-често срещаните видове белези:

Келоидни белези: Тези белези се образуват от интрузивни лечебни процеси и могат да се простират отвъд мястото на нараняване. В зависимост от размера на белега и местоположението му, този тип може да забрани движението и да се появи след обилно дразнене на кожата.

премахване на белези по лицето

Контрактурни белези: Този тип белези често се образуват след тежко изгаряне или травма и могат да причинят стягане на кожата.

Хипертрофични белези: Тези белези са подобни на келоидните белези. Те остават в мястото на нараняване и могат да се издигнат над кожата, причинявайки дискомфорт.

Белези от акне: Този често срещан тип белези може да възникне от тежко акне, което се проявява на всяка възраст. Дори при ефективно лечение на акне, белезите от акне могат да продължат цял ​​живот под формата на ями или дълбоки пори по кожата.

Премахване на белези по лицето у дома:

7 естествени метода, които да използвате още сега

Ако предпочитате премахването на белези по лицето да бъде по естествен начин, разгледайте посочените по-долу напълно натурални средства.

премахване на белези по лицето

Най-хубавото е, че можете да ги приложите от уюта на собствения си дом:

#1 Алое Вера за премахване на белези по лицето

Можете да отдръпнете тъмнозеления слой на листата на алое или да закупите гел за локално приложение. Нанасяйте нежно прозрачния гел върху белезите два пъти дневно с меки, кръгови движения.

След около 30 минути изплакнете гела с хладка вода. Повтаряйте тази практика веднъж сутрин и веднъж вечер до пълно премахване на белезите по лицето.

#2 Витамин Е за премахване на белези по лицето

Изсипете една капсула витамин Е върху белега и масажирайте няколко минути. Измийте маслото и повтаряйте този процес няколко пъти дневно.

#3 Ябълков оцет за премахване на белези по лицето

Направете разтвор, като комбинирате няколко супени лъжици дестилирана вода с една супена лъжица ябълков оцет. Потопете памучно топче в разтвора и го поставете върху белега. Покрийте памука с лепенка, за да го предпазите от движение. Измийте разтвора след няколко минути и не забравяйте да хидратирате кожата, за да я възстановите.

за премахване на белези по лицето

#4 Етерично масло от лавандула

Изключително ефикасно средство за премахване на белези по лицето. Поставете три капки етерично масло от лавандула в около три супени лъжици зехтин екстра върджин. Масажирайте белезите по лицето с тази смес в продължение на пет минути. Оставете върху кожата за тридесет минути и изплакнете.

#5 Мед:

Намажете белега с мед и го покрийте с лепенка за една нощ. Измийте белега на сутринта и повтаряйте всяка вечер. Кокосово масло: Загрейте леко кокосовото масло, за да се разтопи. Масажирайте белега с маслото в продължение на 10 минути и изплакнете.

#6 Сок от лимон/лайм

Поставете върху белега на лицето памучна кърпа, предварително напоена с пресен сок от лимон или лайм. Оставете да подейства няколко минути върху кожата, преди да отмиете. Киселинните свойства на сока помагат за отстраняване на мъртвите кожни клетки на белези по лицето. Освен това сокът от лайм/лимон може да намали зачервяването или появата на нови белези.

премахване на белези по лицето

Премахване на белези по лицето: какви процедури препоръчват специалистите?

След появата на белега по лицето, той става постоянна част от кожата ви. За щастие има начини да направите белезите по-малко видими.

Обичайното премахване на белезипо лицето, препоръчвани от дерматолозите, включват:

Хирургична процедура. Хирургичното отстраняване е най-инвазивният начин за премахване на белези по лицето. Вашият лекар може да препоръча хирург, който да оцени белега и да извърши процедура, за да го направи по-малко видим.

Например, хирургът може да намали размера на широк белег или да вземе кожа от друга част на тялото ви, за да я постави върху белега. Лазерно премахване на белези. В този случай дерматолозите използват интензивна светлина, за да намалят размера, цвета и формата на белега.

Химически пилинг. Дерматологът ще постави химически разтвор върху областта на кожата ви, където се появяват белези. Когато кората се отстрани, слой кожа се повдига, за да се разкрие по-гладък слой кожа. Химическият пилинг изисква множество процедури и е най-подходящ за повърхностни белези.

Диамантено дермабразио. Използвайки подобие на малка шлифовъчна машина, дерматологът може да изглади горния слой на кожата ви. Подобно на химическия пилинг, това лечение е добър вариант за изглаждане на изпъкнал белег.

Независимо дали ще изберете естествено средство за премахване на белези по лицето или медицинска процедура, послушайте съвета на дерматолозите. А той е: каквото и да предприемете, първо направите консултация със специалист.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!