ретинол
Козметика

3 причини да използваш ретинол в рутината си

Bulgarianbeauty
19 октомври 2022г.

“Ретинол” е думата, която се използва все по-често през последните години. Какво представлява той всъщност и за какво служи? Ретинолът е форма на витамин А, която обикновено се използва за лечение на акне и намаляване на бръчките. Той е един от многото видове ретиноиди - общ термин, използван за всички производни на витамин А.

Ретинолът е по-слаб като състав от повечето ретиноиди и обикновено се добавя към продукти, които се продават без рецепта. Те са леснодостъпни и не се нуждаят от рецепта за да ги използваме, за разлика от по-мощните форми на ретиноидите.

ретинол

Ретинолът крие много ползи за кожата, но има и странични ефекти, които трябва да се вземат предвид, защото не е поредната магическа съставка, която всеки може да използва постоянно.

Ето какво трябва да знаете за действието на ретинола и ползите, които той може да има за кожата ви.

Как действа употребата на ретинол?


Действието на ретинола се изразява в това, че стимулира по-бързото обновяване на клетките на най-външния слой на кожата, за да могат да се образуват нови. Това води до по-гладка кожа с равномерен тен. Той увеличава производството на естествени химикали като хиалуронова киселина в кожата.

ретинол

Тези химикали помагат на кожата да бъде мека и задържат влагата в нея за по-дълго време. Използвайки ретинол в своята рутина той ще стимулира производството на колаген и ще предотврати разграждането на вече съществуващия колаген.

Какво ще се случи с лицето ви ако използвате ретинол в рутинната си грижа за кожата?

1. Предотвратява появата на акне


Според проучване, публикувано в Journal of Clinical Dermatology and Therapy, клиничните данни от хиляди хора показват, че ретинолът е много ефективен при лечението на възпалително и невъзпалително акне. Доказано е, че той намалява видимостта на пъпките по кожата и спира развитието на нови пъпки и петна от акне.

“Един от начините, чрез който ретинолът може да подобри външния вид на акнето, е чрез насърчаване на клетъчната обмяна”, казва дерматолога д-р Линдзи Бордоун. “Акнето се появява, когато мъртвите кожни клетки и мазнини се събират в космените фоликули на лицето. Благодарение на ретинола тези клетки се изхвърлят и подменят по-бързо.”

ретинол

"Той също така намалява производството на мазнини в тези клетки, като се свързва със специфичните рецептори за ретинол в клетките на кожата", казва още д-р Бордоун. Намаленото производство на мазнини предотвратява запушването на порите и това помага за предотвратяване на акне.

Дерматологът д-р Бордоун препоръчва за постигане на оптимални резултати да се използвате ретинол в своята рутинна грижа за кожата поне 3 месеца.

2. Средство против стареене


Ретинолът действа като средство против стареене по три основни начина. Той намалява появата на фини линии и бръчки, помага при увреждане от слънцето и премахва тъмните петна. Колагенът е протеин, произвеждан от тялото ни, който поддържа кожата гладка.

Бръчките и фините линии се дължат на намаляване на производството на колаген. Ретинолът намалява появата на тези фини линии и бръчки, като засилва притока на кръв към кожата, което увеличава производството на колаген. Това помага за подобряване на външния вид на бръчките чрез уплътняване на вътрешния слой на кожата.

ретинол

Също така помага при увреждания от слънцето и тъмни петна, като насърчава обновяването на клетките на кожата, позволявайки ви да се освободите от обезцветените кожни клетки. Но ретинолът освен това ви прави по-податливи на увреждане от слънцето. Ето защо продуктите с ретинол трябва да се използват само през нощта, а всяка сутрин да се нанася широкоспектърен слънцезащитен продукт, дори да сте на закрито.

Ако използвате ретинол против стареене, се препоръчва продължителна употреба, съветва д-р Бордоун. Той може да помогне както при слънчеви петна, фини линии и бръчки, но тъй като е продължителен процес трябва да стане ваша рутина, за да имате видим резултат. Ще са ви необходими от три до шест месеца редовна употреба.

3. Изравнява тена на кожата с употребата на ретинол

Ретинолът също така помага за изравняване на тена на кожата. Кожата може да потъмнее в следствие на различни фактори, включително бременност, стрес, увреждане от слънцето, лоши навици като тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол или замърсяване на околната среда.

ретинол

Ретинолът действа, като успокоява клетките на кожата, които произвеждат меланин - тъмен пигмент. Тези клетки са отговорни за кожни състояния като мелазма, която причинява промяна на цвета на кожата. Ретинолът кара клетките на кожата да се обновяват, така че кожата става по-здрава и изглежда по-светла.

Как да използвате ретинол?

Ето как да добавите ретинол към рутинната си грижа за кожата: Измийте лицето си с нежен почистващ продукт.

Когато кожата ви е суха, нанесете върху лицето си количество ретинол с размер на грахово зърно.

Използвайте лек овлажняващ крем след нанасяне на ретинол, за да предотвратите изсушаването.

Използвайте процедури с ретинол само през нощта и нанасяйте широкоспектърен слънцезащитен продукт на сутринта след това.

Ретинолът има много предимства в грижата за кожата. Той обаче може да изсуши и дразни вашата кожа, особено ако е чувствителна. В случай, че вашата кожа е такава, започнете с продукт с ниска концентрация на ретинол и го използвайте веднъж или два пъти седмично. Когато кожата ви свикне с него, можете да увеличите честотата на употреба и да изпробвате продукти с по-висока концентрация на ретинол.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!