напукани пети
Грижа

Напукани пети | Как да ги премахнем в няколко лесни стъпки?

Bulgarianbeauty
24 юли 2023г.

Напукани пети - често срещан проблем при грижата за кожата на краката при множество хора. Той се появява, когато сухата, дебела кожа на петите се напука и разцепи.

В повечето случаи, ако пукнатините са незначителни, това е просто неприятно и непривлекателно на външен вид. Ако не предприемете необходимите меркии пукнатините на петите станат по-дълбоки, ходенето може да е болезнено и има сериозен риск от инфекция.

Ето защо, ние от Bulgarian Beauty, изведохме за вас всички причини и симптоми за тяхното появяване, както най-ефективните методи за превенция и лечение. Приятно четене!

Напукани пети

Причини и рискови фактори при напукани пети

Съществуват няколко етапа на развитие на напукани пети. Първият признак е образуването на суха, твърда кожа около петата - по-известна още кати “мазол”. Когато ходите и оказвате по-голям натиск върху областта, мастните възглавнички под петите се разширяват, това сответно провокира кожата да се сцепи..

Други фактори, които могат да причинят напукване на петите, са: дългото стоене “на крак”, особено на твърди подове, твърди и неподдържащи обувки.

С течение на времето пукнатините ще се задълбочат и може да започнат да кървят. В по-тежките случаи пукнатините могат да доведат до инфекция.

Симптоми за напукани пети

Освен физическия вид на сухата и напукана кожа на петите се забелязвати следните симптоми: болка, дискомфорт и сърбеж в областта, кървене от пукнатините, лющене на кожата, топлина, зачервяване и подуване, ако има инфекция

Какво може да се случи, ако не обръщам внимание на напуканите пети?

Ако не обръщате внимание на напуканите пети ще усетите продължителна болка и дискомфорт. Накрая ще трябва да се подложите на по-редовни процедури за отстраняване на дефекта.

Ако не стигнете до тези процедури, все пак може да задълбочите пукнатините, което води до болка и кървене. Ако сте диабетик, дълбоките пукнатини могат да доведат до язви на диабетното стъпало.

Напукани пети

Профилактика

Съществуват редица подходи, които можете да предприемете, за да се предпазите от напукване на петите. Някои от тях са: използването на гъст овлажняващ крем, като например хидрдатиращ крем с високо съдържание на карбамид, за да поддържате кожата хидратирана и гладка.

Ежедневно преглеждайте стъпалата си, за да откриете ранни признаци за поява на пукнатини. По възможност носете подходящи и поддържащи обувки, които не стимулират развитието на суха кожа - избягвайте чехли, ходенето или сандали с отворен гръб. Носете качествени чорапи, когато е възможно. Избягвайте да стоите дълго време на едно място. Пийте много вода, за да сте хидратирани.

Обърнете допълнително внимание на петите си преди лягане

Накиснете стъпалата си за около 10 минути в обикновена или сапунена вода и ги подсушете. След това нежно разтрийте петите си с гъба или скраб за крака, за да отстраните мъртвата кожа. Нанесете по-тежък крем или вазелин на маслена основа (вазелин, лечебен мехлем и др.), след което обуйте чифт тънки памучни чорапи преди лягане, за да подпомогнете действието на овлажняващия крем.

Не пренебрегвайте сухите, напукани пети, тъй като с течение на времето може да се появят по-дълбоки пукнатини, което увеличава риска от инфекция. Ако мерките за самопомощ не помагат, посъветвайте се с вашия лекар или педикюрист за други възможности за лечение.

Педикюр за напукани пети

Вашите пети играят важна роля за самочувствието и общото здраве на краката ви. Напуканата и суха кожа на петите причинявадискомфорт. Но не се притеснявайте, има много трикове и техники, които могат да ви помогнат да преобразите напуканите пети в гладки и красиви стъпала.

Подготвяне на петите

Започнете с това да натопете петите си в топла сапунена вода или специален разтвор. Оставете ги да се накиснат за около 10-15 минути, за да се омекоти сухата кожа и пукнатините.

Ексфолиация

След процедурата използвайте подходяща четка за крака, пила или пемза, за да отстраните мъртвата кожа от петите. Отстранявайте излишната кожа с кръгови движения, за да стимулирате циркулацията на кръв. Това ще подобри текстурата на кожата и ще я направи по-гладка.

Подрязване на пукнатините и хидратация:

Ако има дълбоки пукнатини, които не могат да бъдат отстранени с ексфолиацията, ги подрежете нежно с подходящ инструмент. Бъдете внимателни и не прекалявайте. Съветваме ви да не предприемате тези действия сами, а да обърнете проблема си към специалист по медицински педикюр. Следващата стъпка е нанасянето на подходящ крем за пети, богат на овлажнители и хидратанти.

Интензивно овлажняване и заключителни действия:

Завършете педикюра си, като нанесете дебел слой хидратиращ крем или вазелин върху петите. Обуйте чифт памучни чорапи и ги оставете да подействат през нощта. Това ще помогне на кожата да се овлажни в дълбочина и да остане хидратирана.

Напукани пети

Редовна грижа и профилактика:

За да поддържате здравето на петите си, отделете време за редовна грижа и профилактика. Използвайте овлажняващи кремове или лосиони за пети всеки ден. Освен това, избягвайте носенето на тесни и неподходящи обувки, които могат да причинят нараняване и напукване на петите.
Преди да пробвате техниките за самопомощ задължително се консултирайте със специалист.

Успех!

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!