Грижа

5 метода за домашно лечение на косопад

Bulgarianbeauty
1 декември 2023

В момента се борите с проблемите от падащи кичури коса? Запазете спокойствие! В днешната статия от Bulgarianbeauty.bg сме подготвили 5 метода за домашно лечение на косопад, които не подозирате!

Има няколко метода, които можете да опитате у дома, за да помогнете при косопад или да насърчите растежа на косата. Тези методи обикновено са по-естествени и по-малко инвазивни в сравнение с медицинското лечение.

1. Домашно лечение за косопад с Миноксидил

Миноксидил, известен с търговската си марка Rogaine, е широко използвано лечение за косопад.

Лечение с миноксидил

Миноксидилът е вазодилататор, което означава, че разширява кръвоносните съдове. Когато се прилага върху скалпа, се смята, че увеличава притока на кръв към космените фоликули, като потенциално подобрява тяхната функция и стимулира растежа на косата.Може да помогне за преместването на космените фоликули във фазата на "растеж" (анагенна фаза) от фазата на "покой" (телогенна фаза), насърчавайки растежа на нова коса.

За най-добри резултати миноксидилът трябва да се прилага последователно, обикновено два пъти на ден. Може да отнеме няколко месеца (често 3-6 месеца) редовна употреба, за да видите видими подобрения.

Ефектите на миноксидил обикновено се поддържат само при продължителна употреба. Косопадът може да се възобнови, ако лечението бъде спряно.

2.Естествени и етерични масла при домашно лечение на косопад

Естествените и етеричните масла са били използвани от векове в различни култури за грижа и лечение на скалпа и косата, включително справяне с косопада.

Етерични масла, ползвани в домашно лечение за косопад

Масло от розмарин

Известно със способността си да стимулира растежа на косата. Изследванията показват, че може да бъде толкова ефективен, колкото миноксидил, обичайно лечение за растеж на косата, но с по-малко странични ефекти.

Маслото от мента за домашно лечение на косопад

Може да предизвика усещане за студ, изтръпване, когато се прилага, което може да увеличи циркулацията в зоната и да насърчи растежа на косата.Проучванията показват, че ментовото масло, когато се прилага локално, може да увеличи броя на фоликулите, дълбочината на фоликулите и общия растеж на косата.

Лавандулово масло

Има свойства, които могат да стимулират растежа на косата. Известно е също така, че намалява стреса и напрежението, което може да бъде полезно, тъй като стресът може да бъде фактор за загуба на коса.

Рициновото масло за домашно лечение на косопад

С високо съдържание на рицинолеинова киселина, за която се смята, че повишава циркулацията на скалпа, като по този начин подобрява растежа на косата.Освен това е чудесен овлажнител за скалпа и може да помогне за намаляване на пърхота, който често е свързан с косопад.

Снимка за внимание
Рициновото масло съдържа токсичен ензим наречен рицин, който се неутрализира чрез процес на нагряване.

Домашно лечение с масло от чаено дърво

Известно със своите почистващи и антимикробни свойства, маслото от чаено дърво може да помогне за отпушването на космените фоликули и да подхрани корените.Също така е ефективен при лечение на пърхот, който може да допринесе за загуба на коса.

3. Масаж на скалпа за домашно лечение на косопад

Редовните масажи на скалпа могат да увеличат притока на кръв към скалпа, което може да насърчи растежа на косата. Това може да стане със или без масло.

Как масажите на скалпа могат да помогнат при косопад

Подобряване на кръвообращението: Масажирането на скалпа може да увеличи притока на кръв към космените фоликули. Подобрената циркулация носи повече хранителни вещества и кислород в корените на косата, което може да насърчи по-здрав растеж на косата.

Масаж за домашно лечение на косопад

Намаляване на стреса: Стресът е известен фактор за някои видове косопад, като телогенен ефлувиум. Масажите на скалпа могат да бъдат релаксиращи и да помогнат за намаляване на нивата на стрес, потенциално смекчавайки въздействието му върху здравето на косата.

Стимулиране на космените фоликули: Физическото действие на масажирането може да помогне за стимулиране на космените фоликули, като ги поддържа активни и евентуално насърчава растежа на косата.

Балансиране на здравето на скалпа: Редовните масажи на скалпа могат да помогнат за нормализиране на производството на мазнини и да поддържат скалпа и косата овлажнени, намалявайки проблеми като пърхот, които могат да допринесат за косопад.

4. Подобрение в хранителния режим

Уверете се, че диетата ви е богата на протеини, витамини (особено витамини от група В) и минерали като желязо и цинк може да поддържа здравето на косата. Храни като яйца, ядки, листни зеленчуци и постно месо са полезни.

1. Протеин за домашно лечение на косопад

Косата се състои основно от протеин, наречен кератин. Адекватният прием на протеини е от съществено значение за растежа на косата. Източници: постно месо, риба, птици, яйца, млечни продукти, бобови растения и ядки.

2. Желязо

Недостигът на желязо е често срещана причина за косопад, особено при жените. Желязото е жизненоважно за растежа на косата, тъй като помага на червените кръвни клетки да пренасят кислород до вашите клетки, включително космените фоликули. Храни богати на желязо са червено месо, пиле, риба, леща, спанак и обогатени зърнени храни.

3. Витамини за домашно лечение на косопад

Витамин А: Необходим за растежа на клетките, включително косата. Освен това помага на кожните жлези да произвеждат себум, който овлажнява скалпа и поддържа косата здрава. Източници: Сладки картофи, моркови, тикви, спанак и зеле.

Витамин B: Биотинът (B7) е добре известен с ролята си в растежа на косата. Други Витамин B помагат за създаването на червени кръвни клетки, които пренасят кислород и хранителни вещества до скалпа и космените фоликули. Източници: пълнозърнести храни, бадеми, месо, риба, морски дарове и тъмни, листни зеленчуци.

Витамин C: Мощен антиоксидант, който помага за защита срещу оксидативен стрес, причинен от свободните радикали. Също така помага за производството на колаген и усвояването на желязото. Източници: ягоди, чушки, гуава и цитрусови плодове.

Витамин D: Ниските нива са свързани с алопеция. Може да помогне за стимулиране на космените фоликули. Източници: мазна риба, масло от черен дроб на треска, някои гъби и обогатени храни.

Витамин Е: Има антиоксидантни свойства, които могат да предотвратят оксидативния стрес. Източници: слънчогледови семки, бадеми, спанак и авокадо.

5. Хидратация

Хидратацията играе жизненоважна роля за поддържането на цялостното здраве, включително здравето на вашата коса. Докато дехидратацията сама по себе си не е пряка причина за загуба на коса, неадекватната хидратация може косвено да повлияе на здравето и растежа на косата ви. Ето как хидратацията е свързана със здравето на косата и потенциално с косопада:

Хидратация за домашно лечение за косопад

Уверете се, че пиете достатъчно вода през целия ден. Общата препоръка е около 8 чаши (около 2 литра) на ден, но това може да варира в зависимост от индивидуалните фактори като ниво на активност, климат и цялостно здраве.

Външна хидратация: Използването на хидратиращи продукти за грижа за косата като балсами, процедури без отмиване и маски за коса може да помогне за поддържане на нивото на влага на косата и скалпа.

Не забравяйте, че докато тези методи могат да бъдат полезни за цялостното здраве на косата и скалпа, тяхната ефективност може да варира от човек на човек. Ако изпитвате значителна загуба на коса, добра идея е да се консултирате със здравен специалист, за да изключите основните здравословни проблеми.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!