Дълбокотъканен  масаж
Лайфстайл

Дълбокотъканен масаж: 7 предимства, които вероятно не знаете

Bulgarianbeauty
10 май 2023г.

Редица специализирани проучвания доказват, че редовният дълбокотъканен масаж може да подобри кръвното налягане и да намали натрупаното през деня безспокойство. Тази масажна техника е приета като средство за облекчаване на болки от артрит, бурсит и дори при лечение на диабет.

Интересен факт е, че дълбокотъканният масаж спомага и при справяне с определени проблеми, като тревожност и депресия. Какво още не знаете за тази масажна техника? Продължете да четете тази статия на BulgarianBeauty.bg и ще разберете.

Дълбокотъканен масаж: Що е то?

дълбокотъканен масаж

Често хората смятат, че този вид терапия е класически шведски масаж по-силен натиск. Това е погрешно схващане! При терапията с дълбокотъканен масаж се използва силен натиск и бавно поглаждане. Целта е масажиране на дълбоките слоеве на мускулите и съединителната тъкан, която ги заобикаля.

Дълбокотъканният масаж се използват за разграждане мускулни сраствания. Това са т.нар. „възли“ от твърда и болезнена мускулна тъкан. Тези сраствания могат да възпрепятстват кръвообращението ни и често причинят болка и възпаление.

При започване на терапията, вашият масажист първо стартира с по-лек натиск. Това се прави, за да се загреят мускулите, след което се преминава към по-силен и по-дълбок натиск. Обичайните техники, използвани в терапията с дълбокотъканен масаж, включват:

  • Стрипинг. Това е дълбок натиск, който се плъзга по дължината на мускулните влакна;
  • Триене, което прилага натиск върху възела на вашия мускул, за да разбие срастванията и да подравни тъканните влакна.

След като вече сте наясно какво представлява дълбокотъканния масаж, е време да се запознаете с ползите му за физическото и психическото здраве.

Дълбокотъкънен масаж за освобождаване на напрежението

дълбокотъканен масаж

Дълбокият масаж на тъканите е чудесна техника за облекчаване на безспокойството. Независимо дали изпитвате стрес у дома или на работа, терапията с дълбокотъканен масаж в професионално студио е перфектният начин да се отпуснете след напрегнат ден.

Тази терапия може да помогне за понижаване на нивата на кортизол и повишаване на нивата на окситоцин. Това е хормонът на щастието, който отпуска тялото и има успокояващ ефект. Терапията с дълбокотъканен масаж може да помогне и при физически симптоми на стрес, като стегнати мускули и рамене и главоболие от напрежение.

Дълбокотъканен масаж - облекчава болката

Има редица състояния, които терапията с дълбокотъканен масаж може да лекува. Някои от тях са: хроничната болка в долната част на гърба, плантарния фасциит, фибромиалгията и схванат врат.

Мускулното напрежение, което обикновено се появява при хронична болка, също може да бъде намалено с дълбокотъканен масаж. При това състояние той спомага за разхлабването на стегнатите тъканни групи, причиняващи болка. Редица изследвания показват, че терапията с дълбокотъканен масаж е по-ефективен и по-рентабилен за облекчаване на хронична болка с медикаменти.

Дълбокотъкънен масаж - намалява кръвното налягане и сърдечната честота

дълбокотъканен масаж

Както вече стана ясно, дълбокотъканният масаж намалява стреса и напрежението, което влияе върху кръвното налягане. Той има положителен ефект върху систолното, диастолното и артериалното кръвно налягане. Терапията с дълбокотъканен масаж може също така да увеличи производството на серотонин, което насърчава добрите чувства и щастието.

Дълбокотъкънен масаж в помощ на премахването на белези

В областите, където има белези, хората често съобщават за хронична болка и скованост.

Редовната терапия с дълбокотъканен масажи помага помогнат за разграждането на тази белезиста тъкан.

В резултат се подобрява лимфната циркулация, дренажа и подвижността в областта на белезите.

Много хора, които се възстановяват след операция, често са насърчавани да посещават терапия с дълбокотъканен масажи, за да се намалят до минимум белезите.

Дълбокотъкънен масаж при артрит

Този вид масаж често се използва за лечение на различните симптоми на артрита, като болка, скованост, ограничена подвижност на ставите и проблеми със съня. Умереният натиск намалява болката при артрит и облекчава напрежението, което улеснява хората, страдащи от това заболяване, да се движат.

Дълбокотъкънен масаж - рехабилитация за мускулите

Ако имате наранени мускули, дълбокият масаж на тъканите може да помогне за разтягане на стегнати или усукани мускули. Освен това този вид масаж спомага за улесняване движението на токсините от вашите мускули.

Интересен факт е, че терапията с дълбокотъканен масаж се използва често за лечение на наранявания, свързани със спорта. Много спортисти я включват в своите протоколи за възстановяване, тъй като те могат да помогнат:

  • за забавяне на появата на мускулна болка;
  • при мускулна умора;
  • да предотвратят наранявания.

Дълбокотъкънен масаж при раждане

Дълбокотъканният масаж може да помогне на жените да контролират болката си по време на раждане. Пренаталните масажи са чудесен начин дамите да се отпуснат и да облекчат стегнатите мускули поради бременността. Увеличаването на кортизола също помага на жените да намалят депресията, тревожността и болките в краката и гърба.

Някои изследвания дори предполагат, че жените, които са получавали редовни масажи преди и по време на раждането, са имали по-малко болка от тези, които не са посещавали терапия с дълбокотъканен масаж.

Повече за ползите от масажа и други техники за намаляване на болката и възпалението ще откриете в нашия блог за здраве и красота.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!