Алфа-хидрокси киселини
Козметика

Алфа-хидрокси киселини | Тайната зад най-добрия ексфолиант?

Bulgarianbeauty
4 октомври 2022г.

В света на грижата за кожата се използват различни киселини. Погледнете бързо съставките на всички продукти, които използвате в момента, и сме готови да се обзаложим, че поне в един от тях има някакъв вид киселина.

И макар че всички киселини за грижа за кожата имат някои общи характеристики - най-вече това, че всички те действат като химически ексфолианти - те в никакъв случай не са еднакви.

алфа-хидрокси киселиниОбикновено киселините се разделят на три групи: алфа-хидрокси киселини, бета-хидрокси киселини и полихидрокси киселини (по-често наричани със съответните съкращения AHA, BHA и PHA).

Въпреки това не може да се отрече, че сред трите вида AHA царуват. Включвайки няколко различни вида киселини с възможност за всеки тип кожа и проблем с тена, те са възхвалявани от дерматолозите не само заради способността им да ексфолират.

Какво представляват алфа-хидрокси киселините?Алфа-хидрокси киселините са група киселинни съединения, които най-често се получават от растителни източници. Съществува голямо разнообразие от различни видове, някои от които са най-разпространени:

  • гликолов (получен от захарна тръстика),

  • млечен (получен от кисело мляко),

  • лимонов (получен от лимони)

  • ябълков (получен от ябълки).

    алфа-хидрокси киселини

Въпреки че всички те действат на повърхността на кожата като химически ексфолианти, те се различават по размер, а впоследствие и по проникване и сила на действие.

Колкото по-малка е молекулата, толкова по-дълбоко е проникването и следователно толкова по-ефикасна е тя. От друга страна обаче, повишената ефикасност може да означава и повишена вероятност от раздразнение, особено ако кожата ви и без това е чувствителна по начало.

Ето защо видът на алфа-хидрокси киселината, която избирате, нейната концентрация и продуктът, в който се съдържа, са много важни, за да постигнете най-добрите резултати, но повече за това след малко.

Предимства на алфа-хидрокси киселините за кожатаПо дефиниция всеки вид киселина ще ексфолира кожата, но AHAs надхвърлят това изискване. Те са най-добрият повърхностен ексфолиант: Когато клетките на кожата умират, те често се събират на купчини и залепват по кожата.

алфа-хидрокси киселиниАлфа-хидрокси киселините разтварят "лепилото", което ги държи заедно, и помагат за нежното им отстраняване. Резултатът? Почти всичко, което искате, а именно: повече блясък, по-гладка текстура и по-малко тъмни петна.

Това химическо ексфолиране прави АНА добър избор за хора с чувствителна кожа, при които физическото ексфолиране (т. е. търкането с ръка) може да доведе до зачервяване и възпаление.

Увеличава производството на колаген: AHAs не действат само върху епидермиса; те могат да имат ефект и върху по-дълбокия слой на кожата (или дермата).

Различни проучвания показват, че всички АНА подпомагат до известна степен развитието на колагена, но нито една от тях не е по-силна от гликоловата киселина. А повече колаген се равнява на по-малко линии и бръчки.

Хидратиране:Гликоловата, ябълковата и млечната киселина са овлажнители, което означава, че привличат вода към кожата. Млечната киселина в частност е най-добрият избор за хората със суха кожа.

алфа-хидрокси киселини

Предлагат антиоксидантни свойства:

Сред AHA киселините лимонената киселина се отличава със своите антиоксидантни свойства, което я прави чудесен избор за борба с уврежданията от свободните радикали и за изсветляване на тъмните петна.

Най-общо казано, вероятността AHA да предизвикат дразнене е по-малка, отколкото BHA. Те също така имат малко по-различни ползи.

BHAs са по-добри в намаляването на производството на мазнини, така че са чудесни за кожа, склонна към акне, но са по-агресивни от AHAs.

В същото време PHA са много по-големи молекули дори от най-големия AHA. В този смисъл те са най-малко дразнещите от всички киселини, но в същото време са и най-малко ефикасни.

Странични ефекти от алфа-хидрокси киселиниВсеки трябва да се старае да намери правилната концентрация и най-добрата комбинация от AHAs за своя тип кожа, съветва дерматолозите.

Прекомерната употреба или използването на твърде висока концентрация може да доведе до раздразнена и възпалена кожа и да изостри други основни заболявания като розацея и екзема.
Заслужава си да се отбележи също, че AHAs правят кожата ви по-чувствителна към слънчевата светлина, така че трябва да сте особено внимателни в нанасянето на слънцезащитен крем всеки ден и да го нанасяте отново на всеки два часа.

Как да използвате алфа хидрокси киселини?Първо помислете коя алфахидрокси киселина искате да използвате в стъпките за грижа за кожата. Гликоловата е най-малката от тези киселини и дава най-значителни резултати, съветват дерматолозите. Ако сте чувствителни, уверете се, че използвате ниска концентрация; по-високите концентрации е добре да бъдат запазени за хора с нормална до мазна кожа.

Млечната киселина е по-голяма молекула и е подходящ избор за хора с чувствителна кожа, докато ябълчената киселина е още по-голяма и следователно е по-малко вероятно да предизвика дразнене. Все пак добро правило е да изберете продукт, който съчетава по-малки количества от няколко различни вида AHA, вместо да използвате много голямо количество само от един.

алфа-хидрокси киселиниВъпреки че високата сила на всяка една киселина може да доведе до значителни резултати, комбинирането на различни киселини с по-ниска сила може да бъде по-малко дразнещо, тъй като те проникват на различна дълбочина и имат различни хидратиращи способности. Видът на продукта също е от значение.

Можете да откриете AHAs във всички продукти - от почистващи продукти до кремове, но хората с чувствителна кожа трябва да започнат първо с измиващи формули, за да сведат до минимум излагането на активните съставки. И, разбира се, задължително следвайте указанията на избрания продукт.

Започнете бавно и постепенно увеличавайте честотата на употреба според поносимостта, като никога не надвишавате препоръчаната в инструкциите, за да постигнете най-добрите резултати, каквото сигурни сме, че целите.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!