Грижа

Защо алфа-хидрокси киселините са най-добрият ексфолиант?

Bulgarianbeauty
23 ноември 2022
10мин.

В света на грижата за кожата се използват различни киселини. Погледнете бързо съставките на всички продукти, които използвате в момента, и сме готови да се обзаложим, че поне в един от тях има някакъв вид киселина.

И макар че всички киселини за грижа за кожата имат някои общи характеристики - най-вече това, че всички те действат като химически ексфолианти - те в никакъв случай не са еднакви.

Обикновено киселините се разделят на три групи: алфа-хидрокси киселини, бета-хидрокси киселини и полихидрокси киселини (по-често наричани със съответните съкращения AHA, BHA и PHA).

Въпреки това не може да се отрече, че сред трите вида AHA царуват. Включвайки няколко различни вида киселини с възможност за всеки тип кожа и проблем с тена, те са възхвалявани от дерматолозите не само заради способността им да ексфолират.

Какво представляват алфа-хидрокси киселините?

Алфа-хидрокси киселините са група киселинни съединения, които най-често се получават от растителни източници. Съществува голямо разнообразие от различни видове, някои от които са най-разпространени: гликолов (получен от захарна тръстика), млечен (получен от кисело мляко), лимонов (получен от лимони) и ябълков (получен от ябълки).

Въпреки че всички те действат на повърхността на кожата като химически ексфолианти, те се различават по размер, а впоследствие и по проникване и сила на действие.

Колкото по-малка е молекулата, толкова по-дълбоко е проникването и следователно толкова по-ефикасна е тя. От друга страна обаче, повишената ефикасност може да означава и повишена вероятност от раздразнение, особено ако кожата ви и без това е чувствителна по начало.

Ето защо видът на алфа-хидрокси киселината, която избирате, нейната концентрация и продуктът, в който се съдържа, са много важни, за да постигнете най-добрите резултати, но повече за това след малко.

Предимства на алфа-хидрокси киселините за кожата

По дефиниция всеки вид киселина ще ексфолира кожата, но AHAs надхвърлят това изискване.
Те са най-добрият повърхностен ексфолиант: Когато клетките на кожата умират, те често се събират на купчини и залепват по кожата.
Алфа-хидрокси киселините разтварят "лепилото", което ги държи заедно, и помагат за нежното им отстраняване. Резултатът?

Почти всичко, което искате, а именно: повече блясък, по-гладка текстура и по-малко тъмни петна. Това химическо ексфолиране прави АНА добър избор за хора с чувствителна кожа, при които физическото ексфолиране (т. е. търкането с ръка) може да доведе до зачервяване и възпаление.

Увеличава производството на колаген: AHAs не действат само върху епидермиса; те могат да имат ефект и върху по-дълбокия слой на кожата (или дермата). Различни проучвания показват, че всички АНА подпомагат до известна степен развитието на колагена, но нито една от тях не е по-силна от гликоловата киселина. А повече колаген се равнява на по-малко линии и бръчки.

Хидратиране: Гликоловата, ябълковата и млечната киселина са овлажнители, което означава, че привличат вода към кожата. Млечната киселина в частност е най-добрият избор за хората със суха кожа.

Предлагат антиоксидантни свойства: Сред AHA киселините лимонената киселина се отличава със своите антиоксидантни свойства, което я прави чудесен избор за борба с уврежданията от свободните радикали и за изсветляване на тъмните петна.

Алфа-хидрокси киселини срещу други киселини

Най-общо казано, вероятността AHA да предизвикат дразнене е по-малка, отколкото BHA.

Те също така имат малко по-различни ползи. BHAs са по-добри в намаляването на производството на мазнини, така че са чудесни за кожа, склонна към акне, но са по-агресивни от AHAs.

В същото време PHA са много по-големи молекули дори от най-големия AHA.
В този смисъл те са най-малко дразнещите от всички киселини, но в същото време са и най-малко ефикасни.

Странични ефекти

Странични ефектиВсеки трябва да се старае да намери правилната концентрация и най-добрата комбинация от AHAs за своя тип кожа, съветва дерматолозите.

Прекомерната употреба или използването на твърде висока концентрация може да доведе до раздразнена и възпалена кожа и да изостри други основни заболявания като розацея и екзема.

Заслужава си да се отбележи също, че AHAs правят кожата ви по-чувствителна към слънчевата светлина, така че трябва да сте особено внимателни в нанасянето на слънцезащитен крем всеки ден и да го нанасяте отново на всеки два часа.

Как да го използвате?

Първо помислете коя алфахидрокси киселина искате да изберете. Гликоловата е най-малката от тези киселини и дава най-значителни резултати, съветват дерматолозите.

Ако сте чувствителни, уверете се, че използвате ниска концентрация; по-високите концентрации е добре да бъдат запазени за хора с нормална до мазна кожа. Млечната киселина е по-голяма молекула и е подходящ избор за хора с чувствителна кожа, докато ябълчената киселина е още по-голяма и следователно е по-малко вероятно да предизвика дразнене.

Все пак добро правило е да изберете продукт, който съчетава по-малки количества от няколко различни вида AHA, вместо да използвате много голямо количество само от един.

Въпреки че високата сила на всяка една киселина може да доведе до значителни резултати, комбинирането на различни киселини с по-ниска сила може да бъде по-малко дразнещо, тъй като те проникват на различна дълбочина и имат различни хидратиращи способности.

Видът на продукта също е от значение. Можете да откриете AHAs във всички продукти - от почистващи продукти до кремове, но хората с чувствителна кожа трябва да започнат първо с измиващи формули, за да сведат до минимум излагането на активните съставки.

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!