видове акне
Козметика

Видове акне: как да ги разпознаем и лекуваме?

Bulgarianbeauty
25 ноември 2022г.

В практиката си дерматолозите извеждат различни видове акне. Само по себе си то представлява кожно заболяване, като най-честите причини за появата му е запушване порите на кожата.

Това може да се предизвика поради външни фактори като пот, козметика и др., или вътрешни фактори- като хормоните.

Противно на общоприетото схващане, акнето се появява не само в тийнейджърските години. То може да се развие на всеки етап от живота под един от посочените по-долу видове.

Акне вулгарис | Видове акне

Acne vulgaris е медицинското наименование на обикновеното акне - наличието на черни и бели точки и други видове пъпки по кожата.

Най-често срещаните места за поява на петна са лицето, гърдите, раменете и гърба.

Въпреки че лекото акне може да се подобри с лечение без рецепта, по-тежките форми трябва да се лекуват от дерматолог.

Комедони | Видове акне

видове акне

Комедон или основната лезия на акнето е космен фоликул, който е запушен с мазнина и мъртви кожни клетки. Комедоните могат да се превърнат в подутини, наречени бели и черни точки.

Продуктите, които могат да предизвикат появата на комедони, се наричат „комедогенни“. Обърнете внимание, че козметиката с етикет „некомедогенна“ е по-малко вероятно да запуши порите и да допринесе за появата на акне.

Черни точки | Видове акне

Черните точки също се отнасят към видовете акне. Това са комедони, които са отворени на повърхността на кожата. Те са пълни с излишна мазнина и мъртви кожни клетки.

Не мръсотията е причина за почерняването на комедона. Черният оттенък се дължи на неправилното отразяване на светлината от запушените космени фоликули.

Видове акне: леко акне

видове акне

Акнето попада в категорията "леко", ако имате по-малко от 20 бели или черни точки, по-малко от 15 възпалени подутини или по-малко от 30 общи лезии.

Лекото акне обикновено се лекува чрез продукти за локално приложение, които се продават без рецепта. Може да отнеме до осем седмици, за да се види значително подобрение.

Умерено акне

Ако имате от 20 до 100 бели или черни точки, от 15 до 50 възпалени подутини или от 30 до 125 общи лезии, акнето ви се счита за умерено.

Дерматолозите обикновено препоръчват лекарства с рецепта при умерено до тежко акне. Възможно е да са необходими няколко седмици, за да забележите подобрение, както и акнето ви да се влоши, преди да се подобри.

Видове акне: тежко акне

Хората с тежко нодулоцистично акне имат множество възпалени кисти и възли. Акнето може да стане тъмночервено или лилаво. Често оставя белези.

Бързото лечение от дерматолог може да сведе до минимум белезите. В някои случаи лекарят може да инжектира кортикостероиди директно във възлите и кистите, за да намали размера им и болезненото възпаление.

Acne Conglobata | Видове акне

Acne conglobata е една от най-тежките форми на акне. Тя включва множество възпалени възли, които са свързани под кожата с други възли. То може да засегне шията, гърдите, ръцете и седалището.

Често оставя белези. Този вид акне е по-често срещан при мъжете и понякога се причинява от приема на стероиди или тестостерон. Навременното лечение от дерматолог е от съществено значение.

Acne Mechanica

Acne mechanica се причинява от топлина, триене и натиск върху кожата, често в резултат на носене на спортна екипировка, като например каска.

Понякога се нарича „спортно предизвикано акне“, тъй като се среща често при спортисти.

Превантивните мерки включват носене на абсорбиращ материал под спортната екипировка и вземане на душ веднага след активност.

Как да лекуваме видовете акне?

Локална терапия

Локалната терапия представлява медикаменти за лечение на акне, които се прилагат директно върху кожата, като гелове, лосиони или кремове. Продуктите за локално приложение, които се продават без рецепта, често могат да помогнат при леко акне. Те могат да съдържат съставки като бензоил пероксид, резорцинол, салицилова киселина или сяра.

Продукти с рецепта, като антимикробни или ретиноидни кремове, могат да лекуват леко до умерено тежко акне. Те могат да се предписват самостоятелно или в комбинация с други съставки.

Системна терапия

Системната терапия се отнася до лекарства за акне, които се приемат през устата. Антибиотици като тетрациклин, миноциклин, доксициклин или еритромицин могат да лекуват умерено до тежко акне, като въздействат върху бактериите и намаляват възпалението.

Други системни терапии включват орални контрацептиви, които могат да намалят акнето при някои жени, спиронолактон, антиандрогенно хормонално хапче, и изотретиноин (високи дози витамин А по лекарско предписание).

Изотретиноинът се използва само при някои тежки случаи на кистозно акне или в случаите, когато другите лечения не дават резултат. Курсът на лечение с изотретиноин изисква редовни срещи с вашия дерматолог.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!