Отвара от розмарин за коса
Грижа

Отвара от розмарин за коса | Тайната за бляскава коса от ТикТок

Bulgarianbeauty
17 юли 2023г.

Вероятно и ти си от тези безброй потребители на ТикТок, които изтъкват ползите от вълшебната отвара от розмарин за коса. Водата с розмарин е тайната за ускоряване на растежа на косата. Дори самият Супермен (Хенри Кавил) е голям неин почитател.

Въпреки, че искрено ни се иска безрезервно да вярваме на тази вълшебна и толкова бюджетна отвара, има известна доза скептицизъм. Все пак, това е ТикТок. Ето защо изготвихме кратко проучване, което ще представим в следващите редове от статията на Bulgarianbeauty.bg. Приятно четене!

Отвара от розмарин за коса

Отвара от розмарин за коса - има ли реално действие

Има хиляди публикации в ТикТок, в които хората твърдят, че водата с розмарин е причината за по-здрава, дълга и лъскава коса. Но дали това е вярно? Дали тази вода е тайната съставка за тези поразителни резултати?

Много специалисти наистина потвърждават, че тази вода действително е много полезна за косата, а не е просто някакъв трик от ТикТок.

Това, което я прави толкова полезна, е маслото. Маслото от розмарин е естествено средство, за което има данни, подкрепящи ролята му за намаляване на косопада и за насърчаване на здравето на косата и скалпа.

То не само може да стимулира растежа на косата, но и да поддържа скалпа ви здрав. А както всички знаем, здравата коса започва със здрав скалп.

отвара от розмарин за коса

Можем ли да стимулираме растежа на косата

Нека се потопим малко по-дълбоко в това как отварата от розмарин помага за растежа на косата, тъй като това изглежда е най-търсената полза. Отново, водата може да направи косата ви по-дълга. Тя може да стимулира растежа на косата, като потиска хормоналните промени, които водят до косопад, подобрява кръвообращението на фоликулите, действа като антиоксидант и намалява възпалението на скалпа.

За разлика от други естествени средства за растеж на косата, има доказателства, че водата от розмарин наистина подобрява растежа на косата.

Проучване при мишки установи, че екстрактът от листа на розмарин може да намали превръщането на тестостерона във формата, която допринася за косопада, както и да блокира хормоналните рецептори във фоликула.

Смята се, че той също така разширява кръвоносните съдове, като увеличава кръвообращението на скалпа.

Антиоксидантното противовъзпалително и противогъбично действие на тази форма на тестостерона също подобрява здравето на скалпа и укрепва косата.

Отвара от розмарин за коса

За кои типове коса е най-полезно използването на отвара от розмарин за коса

Въпреки че отварата от розмарин за коса помага за растежа, има хора, които ще усетят повече ползи от използването ѝ, отколкото други.

Тези, които се сблъскват с изтъняване на косата поради хормонални ефекти или напреднала възраст, могат да извлекат най-голяма полза от използването на масло от розмарин. Също така ще помогне за намаляване на възпалението, причинено от пърхота.

Етеричното масло от розмарин (произхожда от растението розмарин), смесено с масло носител, например кокосово масло, е чудесен начин за укрепване на здравето на косата и за борба с изтъняването ѝ.

отвара от розмарин за коса

Отвара от розмарин за коса - има ли някой, който трябва да я избягва

Няма данни за безопасно комбиниране на розмаринова вода или масло с други препарати за растеж на косата, като например миноксидил.

Ако някой вече използва перорално или приложено лекарство за косопад, не трябва да използва и вода от розмарин, без да се консултира с лекар.

Не се препоръчва и използването ѝ при бременни, кърмещи жени поради липсата на данни и изложени изследвания

Друга група са и хората с чувствителна кожа. Трябва да бъдат предпазливи, когато използват розмаринова вода върху косата си. Всеки, който има алергии или чувствителна кожа, трябва да направи пробен тест на розмариновата вода, като я нанася върху линията на челюстта си всяка вечер в продължение на пет нощи, за да провери дали не предизвиква дразнене, преди да я приложи широко върху скалпа.

Отвара от розмарин за коса

Какъв е най-добрият начин на използване на отвара от розмарин за коса

Ключът е в постоянството, за да извлечете максимална полза от водата от розмарин за коса. Вероятно няма да видите резултати за една нощ, така че не се обезкуражавайте. Ще е необходимо доста време, за да може отварата да подейства и да преобрази косата .

В клинично изпитване са необходими шест месеца употреба, за да се види значителна полза.

Най-добрият начин да се възползвате от отварата от розмарин е следният. Нанесете разтвора от масло от розмарин върху скалпа за една нощ и да го измиете на сутринта с подходящия за вашия тип коса шампоан. Толкова е просто.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!