ниацинамид за лице
Козметика

Ниацинамид за лице | Мощна съставка в грижата за кожата

Bulgarianbeauty
17 октомври 2022

През изминалата година употребата на ниацинамид за лице се наложи като бестселър в козметичната индустрия. Не напразно се смята за свещено решение за много от най-често срещаните кожни проблеми - проблеми, които само се изострят от носенето на маски и пандемичния стрес."Ниацинамидът е обичан от дерматолозите и хората, които се интересуват от съставките в козметиката и не без основание", казва д-р Блеър Мърфи-Роуз, дерматолог и клиничен асистент в Медицинския център на Нюйоркската презвитерианска болница Уейл Корнел.

ниацинамид за лице

Тя отбелязва, че сред многобройните му предимства е доказано, че той предотвратява признаците на стареене, изсветлява и изглажда кожата, успокоява възпаленията и зачервяванията, намалява хиперпигментацията, намалява видимостта на порите, хидратира и поддържа кожната бариера.

Затова и днес ще ви разкажем какво представлява ниацинамидът, какви са многобройните му ползи за кожата и кои са най-ефективните начини да го включите в своята рутина.

Какво представлява ниацинамид за лице и как влияе върху кожата?Ниацинамидът е форма на витамин В3, която е водоразтворима, което от своя страна означава, че не се съхранява в организма и е важно да се попълва.

"Ниацинамидите можем да си набавяме перорално чрез храните, които консумираме, но те са и съставки на продуктите за грижа за кожата, тъй като са известни с противовъзпалителните си, антиейджинг, антиоксидантни и изсветляващи свойства", обяснява нюйоркският дерматолог Денди Енгелман.

ниацинамид за лице

Тъй като ниацинамидите подхранват и същевременно успокояват зачервяването и възпалението, Енгелман сравнява ползите им с тези на ретинола.

"Той има подобен ефект, като укрепва кожната бариера, но укрепва от самото начало, без да предизвиква чувствителност или дразнене", обяснява тя и добавя, че действа като антиоксидант, като ограничава увреждането от свободните радикали. Освен това повишава хидратацията. "Ниацинамидът предотвратява трансепидермалната загуба на вода и всъщност повишава способността на други овлажняващи съставки да правят това."

Кой е най-добрият начин за доставяне на ниацинамид на кожата?За да извлечете максимални ползи от ниацинамида го нанасяйте локално под формата на крем, лосион или серум - всичко, което ще остане в контакт с кожата ви дълго време, за разлика от почистващия продукт за лице, който се нанася и сваля бързо, съветва Мърфи-Роуз.

"Проучванията показват, че ниацинамидът прониква добре в кожата и се абсорбира лесно, затова се изисква време да го направи и да го използва", обяснява тя.

ниацинамид за лице

Най-общо казано, ниацинамидът може да се използва по всяко време на деня - от един до два пъти дневно в зависимост от състава - и обикновено в комбинация с други продукти без проблем.

Обикновено серумите са най-мощни и имат най-висока концентрация на активни вещества. "Уверете се, че използвате ниски концентрации на ниацинамид, тъй като високите концентрации могат да причинят дразнене на кожата", предупреждава Мърфи-Роуз.

С какво трябва да се комбинира ниацинамид за лице за постигане на максимални резултати?При третиране на тъмни петна и хиперпигментация Мърфи-Роуз препоръчва използването на ниацинамид с други съставки за изсветляване на кожата, като например коджикова киселина, която се добива по естествен път от гъби и е страничен продукт от ферментацията на ориз, и трансексамова киселина - синтетично производно на аминокиселината лизин. "Винаги използвайте минерален слънцезащитен крем сутрин", съветва Мърфи-Роуз.

За да поддържат цялостното здраве на кожата, пептидите, серамидите и хиалуроновата киселина помагат за "изграждането на бариера за кожата, така че съчетаването на ниацинамидите с тези активни вещества само ще засили ефекта", казва Енгелман.

Какво прави всяко едно от тях:Пептиди - това са къси вериги от аминокиселини, от които се изграждат протеините, изграждащи кожата. Когато се прилагат локално върху кожата, пептидите изпращат клетъчни сигнали, които дават указания за функционирането на клетките - един от които е да се създаде повече колаген.Серамиди - восъчни липидни молекули, които се намират между клетките на кожата. Факторите на околната среда могат да нарушат липидния слой на кожата, който задържа влагата и действа като бариера срещу замърсяването, бактериите и нападателите.Хиалуронова киселина- може да задържи до 1000 пъти повече вода от теглото си, което означава, че тя прави чудеса при хидратирането на кожата. Когато се нанася, той създава бариера за кожата, като задържа влагата и подобрява текстурата. С напредването на възрастта кожата губи вода и влага, а тази съставка ще помогне за съхраняването на хидратацията и може да се използва ежедневно.

Колко време е необходимо, за да видите резултатите от ниацинамид за лице?Въпреки че някои продукти, съдържащи ниацинамид, започват да показват първоначални ползи след две седмици, повечето резултати се проявяват след четири или повече седмици. "Не трябва да забравяте, че петната не се образуват за два дни, така че не можете да очаквате те да бъдат премахнати за два дни", обяснява Енгелман.

Тя също така добавя, че ако виждате незабавни резултати, това вероятно се дължи на допълнителна съставка, която е създадена, за да даде временен незабавен ефект, което също е желателно. "За повечето хора малката разлика е мотивация да продължат да използват продукта, което и ние искаме."

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!