лазерна епилация при бременност
Грижа

Лазерна епилация при бременност | Безопасно ли е?

Bulgarianbeauty
27 ноември 2022г.

Чудите се дали лазерна епилация при бременност е безопасна и ефективна процедура? Днес ще отговорим на всички ваши въпроси.

С нарастването на бебешкото коремче може да забележите, че постепенно се затруднявате да се движите или навеждате - особено през третото тримесечие. Дейности, които са буквално толкова лесни, колкото да си завържеш обувките, постепенно стават все по-трудни и може да изискват многократни опити да ги завържеш.

Бръсненето на краката лесно попада в тази категория. Поради тази причина много хора обмислят по-дългосрочно решение по време на този период. Но с всички препоръки, които трябва да спазвате, вероятно Ви изниква въпросът дали лазерна епилация при бременност е безопасна.

За да разберем това, потърсихме сертифицирани дерматолози, които да се произнесат по темата. Прочетете цялата статия, за да научите до колко е безопасна лазерната епилация при бременност.

Какво представлява лазерната епилация?

лазерна епилация при бременност

Лазерната епилация е точно това, което звучи - премахване на косми с помощта на лазер. Той работи, като използва силно концентрирана светлина. На практика пигментът в космения фоликул е насочен към него.

Когато абсорбира енергията на лазера, той генерира топлина, която трайно намалява фоликула.

Това възпрепятства растежа на космите, като ги намалява или премахва в третираната зона. Най-често хората прилагат тази неинвазивна процедура в интимната област, лице, подмишници, крака и ръце.

Трябва да имате в предвид, че тази процедура не е еднократен процес. Той засяга само космите, които са в активен етап на растеж. Ето защо са необходими няколко процедури. Лазерната епилация работи най-добре при по-тъмни и по-дебели косми.

Безопасно ли е да се подлагате на лазерна епилация по време на бременност?

лазерна епилация при бременност

Ако сте бременна или се опитвате да забременеете, въпросът дали нещо е безопасно или не може да бъде често срещан в съзнанието ви. Когато се сблъскате с подобна главоблъсканица, най-добрият начин на действие обикновено е да проявите предпазливост.

Най-важните неща, които трябва да имате предвид, докато сте бременна, са здравето и безопасността на вас и детето. На този етап все още не са провеждани никакви проучвания по темата.

Възможно е да не окаже никакво влияние върху бебето Ви. Но, от друга страна, няма как да сте сигурни, когато науката все още „живее в тъмнина“.

Всички знаем, че всяка бременност е различна. Ако имате въпроси относно лазерната епилация при бременност, най-доброто решение е първо да се консултирате с Вашия гинеколог и дерматолог.

Рискове при лазерна епилация при бременност: специалистите споделят

лазерна епилация при бременност

Въпреки че няма изследвания за лазерна епилация конкретно по време на бременност, има потенциални рискове, към които бременността може да ви направи по-податливи.

Съществуват рискове от усложнения. Например изгаряния на кожата, а предвид промененото хормонално състояние по време на бременността този риск може да се увеличи. Съществува и вероятност лазерното лечение да бъде по-малко ефективно по време на бременност.

Други причини да избягвате лазерна епилация при бременност също са свързани с гореспоменатите хормони на бременността. Ако се случи изгаряне, при бременност заздравяването е по-бавно и е по-вероятно да се появи хиперпигмент.

Допълнителните хормони, които протичат в организма им, предизвикват появата на явни признаци на мелазма - сиво-кафяви или кафяви петна по лицето. А всичко, което дразни кожата, като лазери или дори груби продукти за грижа за кожата, също могат да оставят тъмни следи.

Алтернативи за безопасна бременност

Тъй като мнозина се питат дали лазерната епилация при бременност е безопасна, по-разумно е да се потърсят алтернативи. Те са по-безопасни и по-удобни при справяне с излишното нежелано окосмяване по време на бременност.

Бръснене

лазерна епилация при бременност

Тъй като лазерната епилация и бременността не са добра комбинация, много жени се обръщат към бръсненето като удобен и евтин процес за премахване на космите. В съчетание с добър овлажнител, силно чувствителната ви кожа ще реагира добре на нормалните ви процедури за бръснене.

И електрическите, и ръчните самобръсначки ще свършат работа, но не забравяйте да внимавате, тъй като балансът ви може да не е толкова добър, колкото обикновено. Никога не се бръснете под душа, където може да се подхлъзнете и да нараните себе си или бебето си.

Восъчна епилация при бременност

Ексфолирането с восък е друга възможност за премахване на космите по време на бременност. Имайте в предвид, че изключително чувствителната ви кожа може да реагира на епилацията по различен начин от обичайния. Затова изберете качествен антисептичен лосион, който да използвате преди и след епилирането.

Възможно е по време на бременността да намерите по-добър вариант за професионална епилация, тъй като с нарастването на корема може да е трудно да достигнете навсякъде.

Пинсета и конци за обезкосмяване

В домашни условия можете да се справите с нежеланото окосмяване по лицето и непокорните вежди. Професионалното поставяне на конци от козметик е напълно безопасно и обикновено безболезнено.

Внимание! Кои процедури за отстраняване на косми да избягвате по време на бременност

Електролиза

лазерна епилация при бременност

Електролизата трябва да се избягва. Процесът включва протичане на електрически ток през тялото и обратно към устройството, което унищожава космения фоликул. Съществуват опасения, че амниотичната течност, заобикаляща бебето, може да провежда електричество, което може да навреди на бебето.

Депилиращи кремове

Депилиращите кремове съдържат химикали като тиогликолова киселина и бариев сулфид и е добре да се избягват по време на бременност.

Няма категорични изследвания, които да показват, че тези химикали могат да навредят на нероденото бебе, по-добре е да не рискувате. Особено когато има много алтернативи за епилация без химикали, които можете да опитате по време на бременност.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!