келоидни белези
Козметика

Келоидни белези | Признаци, симптоми и лечение

Bulgarianbeauty
21 ноември 2022г.

Келоидни белези - вид издаден от повърхността на кожата белег. Обикновено те се образуват в отговор на зараснала рана.

Тя може да бъде под формата на изгаряне, порязване или ожулване. Келоидните белези, които обикновено са дебели и неправилни, рядко изчезват сами.

Те могат да бъдат предизвикателство за лечение. Ето защо дерматолозите подчертават важността на предотвратяването на образуването на келоидните белези на първо място.

Кои признаци и симптоми подсказват за появата им? Можем ли да ги третираме у дома или е необходимо лечение от медицинско лице? Прочетете цялата статия от Bulgarian Beauty, за да разберете отговорите на тези така важни въпроси.

Признаци и симптоми на келоидни белези

Възможно е да имате келоиден белег, ако забележите някой от изброените признаци или симптоми:

#1 Появяват се постепенно

Преди да забележите, че келоидните белези започват да се развива, може да минат от 3 до 12 месеца. Повечето от тях се появяват в рамките на една година след първоначалното увреждане на кожата.

келоидни белези

В някои случаи израстват по-бързо. Понякога келоидните белези се разпространяват бързо и могат да утроят размера си само за няколко месеца.

#2 Белегът е сърбящ или болезнен.

Тези симптоми обикновено спират, след като келоидният белег се развие.

#3 Белегът Ви се дразни лесно

Възможно е да се раздразни от триене, например при контакт с дрехи от изкуствени материи

#4 Белегът постепенно потъмнява.

Келоидните белези обикновено започват като розов, червен или телесен белег, който с времето потъмнява. Накрая изглежда по-тъмен от кожата около белега.

Келоидните белези могат да се появят навсякъде. Според Американска асоциация по дерматология обаче те са по-рядко срещани по клепачите, гениталиите, стъпалата или дланите на ръцете.

Какви са причините за появата на келоидни белези?

Експертите не са сигурни какво точно причинява образуването на келоиден белег вместо типичен белег. Ако заздравяването на раната отнеме повече време, пациентът е изложен на по-голям риск от образуване на излишна белезиста тъкан.

келоидни белези

Имате по-голям риск от поява на келоидни белези, ако:

 • имате фамилна обремененост;
 • имали сте келоидни белези или образования преди;
 • имате тъмно пигментирана кожа- хората от африкански, азиатски и латиноамерикански произход са с 15% по-застрашени от келоидни белези;
 • сте на възраст между 10 и 30 години;
 • сте извършвали присаждане на кожа, което е вид операция, използвана за прехвърляне на част от здрава кожа от една част на тялото в друга;
 • преминавате през пубертет или бременност.
Повишените хормони през тези периоди могат да повлияят на процеса на зарастване на раните.

Какви са възможности за лечение на келоидни белези?

Възможностите за лечение на келоидното образувание зависят от редица фактори, включително размера, местоположението и дали белегът причинява болка или затруднения при движение. Лечението може да зависи и от възрастта ви и от това колко стар е белегът.

Обикновено лечението може да включва:

Инжектиране на кортикостероиди или други медикаменти. Тези инжекции често са част от плана за лечение на келоидните белези. Когато се инжектират в келоида, тези лекарства помагат за свиването на белега.

Пациентите получават серия от инжекции. Първите инжекции обикновено облекчават симптомите и правят келоида по-мек. Между 50% и 80% от келоидните белези се свиват след инжектиране. Много от тях обаче се възстановяват в рамките на пет години.

 • За да подобрят резултатите, дерматолозите могат да последват тези инжекции с едно или повече лечения, като например келоидна хирургия;

 • Извършва се операция за изрязване на келоида. Както току що стана ясно, понякога белегът може да зарасне отново. След операцията лекарите могат да проведат лъчетерапия за лечение на белега;

 • Лазерни процедури, които помагат за изравняване на кожата и намаляване на зачервяването на белезите;

  келоидни белези

 • Лъчетерапия. Макар че лъчелечението може да помогне, това лечение има недостатъци. Тя може да бъде тежка за кожата и да доведе до трайни промени в цвета ѝ. Съществува и риск от развитие на рак много години по-късно. Поради тези причини този метод на лечение се използва рядко;

 • Прилагане на силиконов гел или фолио в продължение на няколко месеца;

 • Прилагане на импрегнирана със стероиди лента в продължение на 12 часа дневно;

 • Криотерапия или замразяване на келоидните белези, за да се предотврати разрастването им;

 • Инжекции с интерферон. Интерферонът е протеин, произвеждан от организма, за да подпомогне борбата с вирусите. Доказано е, че инжекциите с интерферон помагат за намаляване на размера на келоидните белези;

Инжекции с флуороурацил и блеомицин. Флуороурацилът и блеомицинът са противоракови средства, които могат да се използват за лечение на келоидни белези.

келоидни белези

Келоидните белези по принцип са безвредни. Трябва обаче да се обърнете към лекаря си, ако белегът е болезнен или чувствителен и ако ви сърби или е инфектиран. Обърнете се към медицински специалист във всеки един от посочените по-долу случаи:

 • видите бенка, луничка или израстък в близост до келоидния белег;
 • келоидният белег ви причинява дискомфорт или затруднява движението ви;
 • ако сте обезпокоени от начина, по който изглежда келоидният белег, обезателно се посъветвайте с Вашия лекаря или с дерматолог.
Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!