Грижа

Невероятните здравословни ползи на портокалово масло

Bulgarianbeauty
1 декември 2023

Портокаловото масло е продукт, направен от каквото по принцип приемаме за негов отпадък - именно кората му. Но не се притеснявайте - този естествен продукт има много лечебни и козметични ползи.

В днешната статия от Bulgarianbeauty.bg, ще представим интересни факти за ползите за здравето от приема на портокалово масло.Приятно четене!

Що е то портокалово масло и как се извлича

Етеричното портокалово масло е ароматно масло, извлечено от кората на портокалите. Има свеж, сладък и плодов аромат и се използва в ароматерапията, парфюмерията, козметиката и като ароматизатор в хранителните продукти.

Извличането на етеричното портокалово масло обикновено става чрез метода на студено пресоване. При този процес корите на портокалите се смила и се пресова, за да се освободи маслото. Това е нежен метод, който запазва ароматните и лечебни свойства на маслото.

Друг популярен метод за извличане е парна дестилация, която също се използва за получаване на етерични масла от различни растения. Този метод включва преминаването на пара през растителния материал, което помага за освобождаването на ароматните съединения.

Етеричното портокалово масло има редица ползи, включително подобряване на настроението и намаляване на стреса. То също така се използва за укрепване на имунната система и като антисептик.

Портокалови кори

Ползи за здравето от портокалово масло

#1 Отпускане на спазми

Спазмите често водят до проблеми които могат да са дразнещи или дори и опасни. Пример за опасни спазми са респираторните, като например пристъпи на кашлица или спазматична астма. При такива състояния, хората могат да ползват портокалово масло, тъй като има успокояващ ефект.

Мускулните спазми са локален срив на мускулите и често водят до дискомфорт. Релаксиращите свойства идващи от портокалово масло могат да помогнат в такива случаи.

При храносмилателни спазми, като например чревните спазми, може да се извлече полза от портокалово масло! При подуване и натрупване на газове, което често води до болки, портокаловото масло има благоприятно и облекчаващо действие. То има карминатинови свойства, които отпускатболката.

Пороткалите помагат с спасмите защото има високо съдържание на витамин C, магнезий, калий и витамин D!

Начините на използване на портокалово масло са няколко. То може да се приложи локално като се разтвори с кокосово масло или масло от жожоба. Друг метод е ароматерапия или дори по няколко капки във ваната!

#2 Антибактериални свойства на етеричното портокалово масло

Поради високата си концентрация на лимонѐн може да се намери антибактериална полза за портокалово масло. В химическият му състав се съдържат елементи които, за които знаем, че има антибактериална полза.

Портокалово масло се намира в някои домашни разтвори за почистване, заради приятния му аромат и почистваща полза. То е ефективно при почистването на повърхности в кухнята и банята, които са предразположени към растеж на бактерии.

Точно заради това му свойство може да се използва и при запазването на хранителни стоки.Така то може а удължи и крайният срок на годност на храните.

Портокалово масло може да се ползва и за орална хигиена. То може да предотврати развитието на кариеси, както и да освежи дъха. Има и успокоителна полза при възпаление на венците.

Етерично портокалово масло

#3 Грижа за кожата с портокалово масло

В грижата срещу акне и пъпки се намира полза за портокалово масло. То има почистващ и успокояващ ефект, което помага и срещу бъдещи появи на неприятното кожно състояние.

Стареенето ви притеснява? Портокаловото масло може да ви помогне в борбата със състаряващата кожа! Заради високата си концентрация на антиоксиданти и по-точно на витамин C, то може да помогне с появата на бръчки. Етеричното масло насърчава производството на колаген, което е важно за еластичност и стяга кожата.

Полза за кожата в портокалово масло

Поради антисептичното си действие, портокалово масло се ползва и за лечение. То помага при малки кожни наранявания, ожулвания и порязвания.

#4 Ползи за психиката

Освежтелният аромат на портокаловото масло е намерило полза и за психическото здраве. Ароматът има пряк ефект върху лимбичната система, която е отговорна за емоциите, паметта и възбудата.

Ароматът на етеричното портокалово масло е като на плода

Ароматерапията с портокалово масло помага за намаляването на стрес и тревожност. Помага и с понижаването на кортизол - хормонът асоцииран със стрес. Позитивен ефект за повдигане на настроението, както и за яснотата на ума е намерена като полза от употребата на портокалово масло.

Прилежащи рискове от употреба на портокалово масло

Въпреки многото си ползи, има и няколко неща, които трябва да се имат в предвид за портокаловото масло. То трябва да се държи далеч от светлина, поради потенциалната си фототоксичност. Горчивият му вкус може да доведе до гадене и повръщане, при консумация в големи количества. Като друг страничен ефект се разглеждат същосветовъртеж и загубата на апетит. За да се избегне дразнене на кожата, е добре да се съчетае с други масла.

Със своята редица полезни свойства е лесно да видим защо хората ползват портокалово масло. Заради своя приятен портокалов аромат се смесва добре и с ароматите на джинджифил, тамян и други цитруси. Може да се позва за ароматерапия отпускане на стрес или да се използва за инхалация за здравословни цели. Помага против стареенето и появата на бръчки. То е страхотен продукт, които има много ползи, които и вие може да използвате и вие!

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!