Грижа

Рефлексология: всичко, което трябва да знаете

Bulgarianbeauty
20 Юни 2023

Рефлексологията е една от най-популярните алтернативни терапии, която осигурява релаксация и добро настроение. Тази техника се основава на принципа, че стъпалото е разделено на рефлексни зони, които съответстват на органите и зоните на тялото.

Прилагането на масаж и натиск върху тези зони намалява или премахва блокажите в съответните органи, жлези и части на тялото.

Рефлексология

Освен върху стъпалата на краката, рефлексологията може да се прилага и върху ръцете и ушите, които също съдържат рефлексни зони.

Рефлексогенните точки стават болезнени при натиск поради отлаганията на токсини в рефлексогенната област. Резултатът е лошо кръвообращение и нервна циркулация. Какво още не знаем за тази не толкова популярна терапия? Продължете да четете и ще разберете!

За рефлексологията накратко

Този вид терапия се различават по няколко начина от останалите масажни манипулации. Като начало тя се фокусира основно върху краката, като понякога могат да се включват ръцете и ушите.

За разлика от ароматерапията и други масажни техники, при които се използват етерични масла, при рефлексологията този подход не се прилага.

Има няколко теории защо тази терапия може да има положителен ефект върху тялото. Според традиционната китайска медицина техниката за рефлексология възстановява естествения поток на енергия ( „чи“), който преминава през тялото. По този начин, намалявайки стреса, се постига хармония и баланс.

Други теории се основават на факта, че тялото е разделено на вертикални зони, които са свързани с определени точки на краката и ръцете.

Учените също са доказали, че вътрешните органи са свързани с кожата чрез нерви, докато някои смятат. Според трети успехът на техниката се дължи на лечебната сила на докосването.

Видове техники от терапията с рефлексология

По време на този масаж, рефлексните зони на стъпалото се подлагат на лек натиск. Твърди се, че всяка от тези точки е свързана с определена част от тялото, включително вътрешни органи. Целта на терапията е намаляване на стреса при облекчаване на леки неразположения.

Масажистът може да дърпа пръстите на краката, да натиска свода на стъпалото, да масажира областта на петата или да манипулира петата. Това е предназначено да ви даде фактора „чувствайте се добре“, но също така има за цел да отиде много по-дълбоко. Може да освободи напрежението, усещано по цялото тяло, от стъпалата на краката до върха на главата.

Техниките за рефлексология могат да се извършват и върху ръцете или лицето, в допълнение към краката.

Ползите от терапията с рефлексология Много хора, които се подлагали на този вид масаж, съобщават за цялостно усещане за благополучие след лечението. Общоприето е, че рефлексологията може да намали болката и стреса, като същевременно подобрява настроението. Пациентите приписват на техниката и други ползи като:

 •  повишаване на имунитета;
 •  подобряване на храносмилането;
 •  облекчаване на болки в гръбначния стълб и артрит;
 •  възстановяване от настинки и инфекции;
 •  възстановяване на хормоналния баланс;
 •  повишаване на плодовитостта;
 •  изчистване на проблеми със синусите и дори борба с рака. В случая
 • на последното, периферната невропатия, причинена от някои
 • лечения на рак, може да бъде намалена чрез рефлексология.

  Рефлексология

Други подобрения включват общи функции на тялото като кръвообращение, мозъчна мощност, метаболизъм, нервна функция и елиминиране на токсините.

Специалистите споделят че, ежедневните болки като артрит, главоболие, болки в гърба или симптомите на менструация се облекчават донякъде след рефлексотерапия. Медицински експерти твърдят още, че начинът, по който се стимулират нервите по време на рефлексологията, може да подтикне тялото към самолечение. Това е така, защото се стимулира кръвообращението. В резултат се изпраща ясно съобщение до централната нервна система, което действа като нещо като сигнал за пробуждане.

Има ли странични ефекти от рефлексологията?

Повтарящите се странични ефекти от рефлексологичния масаж могат да включват лека замаяност. Някои хора също съобщават за усещане за повишено състояние на емоции след лечението. Страничните ефекти на рефлексологията са малко и обикновено са краткотрайни. Като цяло това е безопасна техника и подходяща за повечето хора.

За някои обаче е препоръчително да се консултират с лекар, преди да започнат курс на лечение. Това важи особено за пациенти, които имат:

 •  проблеми с краката, като стъпало на спортист;
 •  инфекции, язви или отворени рани;
 •  проблеми с кръвообращението.

Всеки, който има възпалени вени на краката или кръвни съсиреци, също трябва да действа само по съвет от лекар. Други противопоказания включват подагра, епилепсия, проблеми с щитовидната жлеза.

Рефлексология

Може ли да се прави терапия с рефлексология по време на бременност? Като цяло отговорът е да. Но задължително уведомете Вашия лекар, за да може да вземе информирано решение дали е безопасно за Вас. Натискът на определени зони може послужи за предизвикване на раждане. Ако искате да опитате този метод, трябва да продължите само с одобрението на Вашия гинеколог.

Ако искате да научите повече информация за други масажни терапии, не пропускайте да погледнете нашия блог за красота и здраве.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

bulgarianbeauty

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!